Blog

Miről árulkodnak az általános szemészeti problémák?


általános szemészeti problémákkal küzdő fiatal lány

Az olyan általános szemészeti problémákat, mint a szemfájdalom vagy a fokozott könnyezés, sokan nem veszik komolyan, pedig akár komolyabb betegség jelei is lehetnek. Ha pedig időben szemorvoshoz fordulunk velük, elkerülhetjük az olyan problémákat, mint a műtéti beavatkozás, vagy akár látásunk romlása, részleges vagy teljes elvesztése. Ebben a bejegyzésben bemutatunk néhányat azok közül az általános szemészeti problémák közül, melyekre a hétköznapokban érdemes odafigyelni.

A szemfájdalom: sok mindent jelenthet

A szemfájdalom olyan általános szemészeti problémák közé tartozik, mely sok dolgot jelenthet. Először is jelentheti azt, hogy szemünket a hétköznapokban túlterheljük, túlhajszoljuk. Sajnos ez a felgyorsult életvitelnek és a monitorok előtt történő munkavégzésnek köszönhetően nem meglepő.

Éppen ezért, ha úgy érezzük, szemünknek túlságosan sokat kell elviselnie, érdemes lassítani és időnként pihenni, szemtornát végezni, tartós fájdalom esetén pedig elmenni egy általános kivizsgálásra.

A szemfájdalmat ugyanis rengeteg egyéb dolog is okozhatja, például allergiás reakció vagy komolyabb, idővel látásunkat is veszélyeztető szembetegség. Például glaukóma, azaz zöldhályog, mely a szemnyomás emelkedése miatt tartós szemfájdalommal járhat.

Mindenképpen orvosi vizsgálat szükséges abban az esetben, ha a fájdalmakon kívül más tünetek is jelentkeznek, például erős könnyezés, viszketés vagy a szem bedagadása, esetleg látászavarok. Ezekkel minél hamarabb látogatjuk meg szemorvosunkat, annál nagyobb eséllyel csökkenthető a maradandó károsodás esélye, és annál kevésbé kell félnünk attól, hogy szemünk világa veszélybe kerülhet.

Fokozott könnyezés: akár szemszárazság is okozhatja a bajt

A könnyezés alapvetően normális dolog, melynek célja, hogy szervezetünk megtisztítsa a szemet az apró szennyeződésektől. A fokozott könnytermelés azonban olyan probléma, melynek több kiváltó oka is lehet. Ilyen lehet például a tavaszi allergiás reakció is, de rendkívül meglepő módon akár szemszárazság is okozhatja.

Szemszárazság esetén a szemünk ugyanis nem tud megszabadulni az apró szennyeződésektől, ennek következtében pedig különböző fertőzések és irritáció alakulhat ki, melyek a könnytermelés fokozódásához vezetnek. Ez azt jelenti, hogy a könnyezés akár súlyos fertőző betegség tünete is lehet, amit mindenképp komolyan kell venni és a lehető leghamarabb kezelni kell.

Vörös szemek: vírusos betegség jele is lehet

A vörös szem szintén olyan probléma, mely szezonális allergia következménye, vagy a levegő szárazsága, akár a füst is okozhat. Így akár a rendszeresen dohányzók problémája is lehet, ám rosszabb esetben a teljesen egészséges életmódot folytatókat is érintheti és súlyos betegség előfutára is lehet.

Kiválthatja például kötőhártya-gyulladás, mely meglehetősen gyakori megbetegedésnek számít. Ebben az esetben a szem felületén kialakuló gyulladást baktérium vagy vírus is okozhatja. A kötőhártyán kívül a gyulladás gyakran érintheti a szaruhártyát, az ínhártyát, a szivárványhártyát, valamint súlyos esetben a szem belső képleteit is, éppen ezért fontos, hogy időben orvoshoz forduljunk vele.

A szemszárazság messze a leggyakoribb oka a vörös szemeknek, mivel a tartósan száraz környezetnek való kitettség a kötőhártya (a szem fehérjét borító vékony hártya) érkitágulásához és a vörös szem megjelenéséhez vezethet.

Szemészorvosa a szemvizsgálat után megtudja határozni a megfelelő kezelési módot, és meg tudja különböztetni a száraz szemet és az allergiát más, szintén vörös szemet okozó állapotoktól.

A rendszeres szemvizsgálat fontos az általános szemészeti problémák és szembetegségek kiszűrésére

Abban az esetben, ha szeretné, hogy szeme mindig egészséges legyen és éleslátását akár élete végéig megőrizhesse, érdemes évente legalább egyszer részt venni egy általános szemvizsgálaton. Az ilyen jellegű szűrővizsgálat segít az általános szemészeti problémák kiszűrésében, és akár olyan betegségekről is leránthatja a leplet, melyekre a tünetek hiányában csak akkor derülne fény, mikor már nagy a probléma. Fontos megjegyezni, hogy sokan nem tudják, hogy szembetegségük van, mert gyakran nincsenek figyelmeztető jelek vagy tünetek, vagy azt feltételezik, hogy a rossz látás az öregedés természetes velejárója.

Amennyiben Ön is szeretne részt venni egy általános szemvizsgálaton, vagy bármilyen egyéb kérdése lenne a szeme egészségét illetően, vegye fel velünk a kapcsolatot. Szakorvosaink készséggel várják, és segítenek abban, hogy Ön is megőrizhesse azt a dolgot, ami a legfontosabb az életbe: a szeme világát!

Forrás: AAO

További cikkek