Blog

A szemnyomás mérése és fontossága


szemnyomás mérés közben

A szemnyomás mérése (intraokuláris nyomás) kulcsfontosságú vizsgálat a szemészeti diagnosztikában. Az szemnyomás mértéke azt mutatja, hogy mennyire stabil a szem nyomása, és segít azonosítani a glaukóma kialakulásának kockázatát. Ebben a cikkben áttekintjük a szemnyomás ellenőrzésének fontosságát, valamint a különböző módszereket, amelyekkel ezt az értéket meghatározhatjuk.

Mi az a szemnyomás?

Az intraokuláris nyomás a szemben lévő folyadéknak, azaz a csarnokvíznek az általános nyomása. Ez a nyomás szükséges a szem szöveteinek megfelelő működéséhez és táplálásához. A szemnyomásnak egyensúlyban kell lennie annak érdekében, hogy megfelelően működhessenek a szem belső struktúrái, például a látóideg és a retinasejtek. Az intraokuláris nyomás szintje változhat az egyének között, de a normál tartomány általában 10 és 21-22 higanymilliméter (Hgmm) között van.

Miért fontos a szemnyomás mérése?

A szemnyomás mérése kulcsfontosságú szerepet tölt be a zöldhályog korai felismerésében. A glaukóma egy súlyos szembetegség, amelyben a látóidegrostok lassan, és sajnos visszafordíthatatlanul pusztulnak el. A magas szemnyomás a zöldhályog leggyakoribb okozója, így a szemnyomás vizsgálat lehetővé teszi a betegség korai diagnosztizálását és kezelését. Az időben történő kezelés elengedhetetlen a látásromlás megelőzésében és a betegség lefolyásának lassításában. Emellett a szemnyomás ellenőrzése segíthet azonosítani más szemészeti problémákat is, például a szemgyulladást vagy a szemészeti fertőzéseket.

Hogyan mérik a szemnyomást?

A szem belső nyomásának mérése többféle módszer alkalmazható. Az Optimum Szemészetnél az egyre népszerűbb non-kontakt tonométer segítségével végezzük el a vizsgálatot. Ez a készülék egy levegőoszlopot fúj a szemre anélkül, hogy érintkezne vele. Ez a módszer teljesen fájdalommentes és gyors, így ideális a szemnyomás rendszeres ellenőrzésére.

Hogyan készülhetünk fel a vizsgálatra és hogyan zajlik?

A szemnyomás mérése előtt fontos, hogy megfelelően felkészüljünk. Első lépésként vegyük figyelembe az orvos vagy a szakember által adott utasításokat. Győződjünk meg róla, hogy a vizsgálat előtt nincs szemészeti fertőzésünk vagy irritációink, és tartsuk be az esetleges különleges utasításokat, például a kontaktlencsék eltávolítását a vizsgálat előtt.

A szemnyomás mérés menete

A vizsgálat menete egyszerű és gyors. A tonométer közelít a szemhez, levegőt fúj a szemre, majd a levegőáramlás hatására méri a szaruhártya deformációjának mértékét. Ezáltal meghatározza a szemnyomás értékét. Ezután a mért szemnyomást rögzítik és értékelik. A vizsgálat alatt ügyeljünk arra, ne nyomjuk le a szemet vagy pislogjunk a mérés közben.

Mit jelent a szemnyomás értéke?

A szemnyomás értéke az egyének között változhat, és a normál tartomány általában 10 és 21-22 Hgmm között van. Azonban egyénfüggő, hogy mi számít kóros eltérésnek, figyelembe véve az egészségi állapotát, a korát és a szemészeti kórelőzményeit. A szemészorvos értékeli az eredményeket, és segít meghatározni, hogy az adott szemnyomás érték normális-e vagy esetleg magasabb, ami további vizsgálatokat igényelhet, mint például látótér vizsgálat, OCT vizsgálat vagy szemfenékvizsgálat.

Mikor kell elvégezni a mérést?

A szemnyomás mérése szemészetünkön része az átfogó szemészeti vizsgálatnak. A vizsgálat elvégzése különösen fontos, ha fennáll a glaukóma kockázata vagy más szemészeti problémáké. Emellett fontos, hogy időnként ellenőrizzük a szemnyomást, ha olyan tüneteket észlelünk, mint például fájdalom, homályos látás vagy fejfájás. A szemnyomás vizsgálat segíthet azonosítani az ilyen tünetek mögött álló okokat, így időben kezelhető a probléma.

A magas szemnyomás következményei és kezelési módja

A zöldhályog az egyik legveszélyesebb szembetegség, amely a látóideg rostjainak pusztulásával jár. Az egyik fő oka a szemnyomás megemelkedése, aminek következtében az ideghártya sejtjei elpusztulnak. Ezért rendkívül fontos a szemnyomás rendszeres ellenőrzése.

A magasabb szemnyomást vényköteles szemcseppekkel kezelik, amelyek vagy segítik a szemében lévő folyadék elvezetését, vagy csökkentik a szemében termelődő folyadék mennyiségét.

Ha nem eredményes szemnyomás csökkentő terápia, gyógyszeres kezelés, lézeres kezelésre vagy glaukómaműtétre lehet szükség.

A zöldhályog korai diagnózisa és kezelése rendkívül fontos a látáskárosodás és a vakság megelőzése érdekében. A szemnyomás rendszeres ellenőrzése segíthet az időben történő diagnózisban és kezelésben. Ne feledjük, hogy a szemnyomás vizsgálat egyszerű és fájdalommentes folyamat, amely segíthet az egészséges szem és jó látás megőrzésében. Kérjen időpontot szemnyomás mérés vizsgálatra!

Forrás: AAO – Eye pressure testing

További cikkek