Blog

Erről olvashatott eddig.


A blog indításának apropója, hogy a saját élményemen keresztül lehetőség szerint bemutassuk az érdeklődőknek és érintetteknek, hogy egy visszafordíthatatlannak gondolt látási problémára ma már léteznek korszerű és biztonságos műtéti eljárások.

A megfelelő műtéti kezelés és az azt elvégző orvosok, illetve magának a szemklinikának a megtalálása igényel némi előzetes kutatómunkát. Nem csak arra kell fényt deríteni, hogy milyen szembetegséggel, pontosabban fénytörési rendellenességgel kell együtt élnünk, hanem ha ezt már tisztáztuk, azt is el kell valami alapján dönteni, hogy egyáltalán alkalmasak vagyunk-e a műtéti beavatkozásra. Ennek elősegítésére remek megoldás, ha sorra végig vesszük, melyek azok a tényezők, amelyek a műtét mellett és melyek azok, amelyek ellene szólnak.

Ennél a pontnál célszerű az egyéb látásjavító eszközök és megoldások, például a szemüveg, vagy a kontaktlencse előnyeivel és hátrányaival is összevetni a műtéttel elérhető eredményt csakúgy, mint kiszámolni az egyikkel, vagy másikkal elérhető anyagi megtakarítást. Megnéztük azt is, hogy ma Magyarországon a felnőtt lakosság körében melyek a leggyakoribb fénytörési problémák és kiderült, hogy mely betegségekre – rövidlátás, távollátás, belső szemtengelyferdülés – nyújthat megoldást egy lézeres szemműtét. Tisztáztuk ezen betegségek jeleit, kialakulását és a gyógyítást szolgáló kezeléseket is ismertettük.

Külön bejegyzésben foglalkoztunk az általában a 40 éves korosztálynál jelentkező szembeteggel, az öregszeműséggel és kialakulásával is. Megtudtuk, hogy a betegség ma mintegy 4,5 millió embert érint egyedül Magyarországon, világszerte pedig közel 1,5 milliárdan kénytelenek együtt élni ezzel a betegséggel. A bejegyzésből kiderül, hogy ugyan a betegséget teljesen megszüntetni nem lehet, létezik olyan lézeres szemműtét, amely lehetővé teszi, hogy olvasószemüveg használata nélkül is élesen lásson az ember 50 éves kor felett, ami nagyban javítja az életminőséget. Szintén külön foglalkoztunk egy idős korban gyakori szembetegséggel, a szürkehályoggal, amely a 75 éves kor feletti korosztályból minden második embert érint. Kiderült, hogy a betegség kialakulásának pontos oka a tudomány mai állása szerint nem ismert, de annyi biztos, hogy a korosodás mellett olyan egyéb, életmódbeli tényezők is befolyásolhatják a kialakulását, mint a helytelen táplálkozás, vagy a dohányzás. Elősegíti a szürkehályog kialakulását a cukorbetegség is.

A betegség tulajdonképpen a szemlencse belső szerkezetének módosulása, ami azt okozza, hogy a fény nehezebben jut be a szem belsejébe, a fény szóródik és ez végső soron a látás gyengülését, illetve az érzékelt színek intenzitásának csökkenését eredményezi. Azaz máshogyan érzékeljük a színeket, az eredetinél tompábban, kevésbé élesen. Megnéztük azt is, milyen tünetei vannak a betegségnek és kiderült, hogy ugyan nincs gyógyszer a kezelésére, de műtéti eljárással gyógyítható.

A szürkehályog betegség kezelésének tárgyalásakor szót ejtettünk a kezelés során beültetett műlencsékről is. Megnéztük milyen típusú műlencsék léteznek és ezek milyen optikai tulajdonságokkal rendelkeznek.

Maradva a szürkehályognál részletesen végigvettük, hogy mi vár egy páciensre a műtétig, hogyan kell felkészülnie a beavatkozásra, mi történik a műtétet megelőző előzetes vizsgálatokon és hogyan zajlik maga a műtét, és azt is bemutattuk, hogy milyen feladatok várnak a páciensre a műtétet követő időszakban?

Minisorozatban foglalkoztunk az olvasószemüveg kérdéskörével, amely a már említett öregszeműség nevű betegséggel függ össze. A sorozat bejegyzéseiben részleteztük az olvasószemüveg elhagyását célzó kezelési lehetőségeket, külön kiemelve a műlencsés kezeléseket. Részletesen ismertettük a kezelésig tartó időszak legfontosabb történéseit, illetve azt, hogy pontosan mi is történik a műtét alatt és, hogy milyen teendők várnak ránk a kezelés után. A sorozat zárásaként pedig végigvettük, milyen eredményekre számíthatunk a beavatkozást követően.

További cikkek