Blog

4 szembetegség, amit a dohányzás okozhat


dohányzás

Ha a dohányzással kapcsolatos egészségügyi problémákról beszélünk, a legtöbbeknek elsőként a tüdőrák, az egyéb, tüdőnket érintő, súlyos betegségek vagy a szív- és érrendszeri betegségek jutnak eszébe. Azt azonban kevesen tudják, hogy a cigaretta sok egyéb szervünk mellett a szemünket is képes erősen károsítani.

Most bemutatjuk azokat a negatív hatásokat, melyekkel a dohányfüst és a cigarettában található, káros anyagok befolyásolhatják a szem egészségét és hozzájárulhatnak ahhoz, hogy látásunk romlásnak induljon, idővel pedig akár vakságot is okozhat.

Szemszárazság: a probléma, melyet minden dohányos ismerhet

A szemszárazság olyan probléma, mely a legtöbb dohányos esetében általánosnak tekinthető. A szemszárazság annak köszönhetően alakul ki, hogy szemünk nem termel elég könnyet. A könny hiányában a szaru- és kötőhártya pislogásra fájdalmas, érzékeny és sérülékeny lesz. A szem viszket és ég, fáradékonyabb lesz, a látás pedig homályossá válhat.

Dohányzás esetén a szemszárazság legfőbb okozója a cigarettafüst, ami azt jelenti, hogy ez a probléma nemcsak az aktív, de a passzív dohányosokat is sújtja. Éppen ezért, ha szeretnénk elkerülni a száraz szem kialakulását, érdemes kerülni az olyan helyeket, ahol sokan dohányoznak.

Megnő a szürkehályog kialakulásának lehetősége

A dohányosok esetében sok problémával egyetemben a szürkehályog (katarakta) kialakulásának is nagyobb a kockázata. Különösen az idősebbek esetében, hiszen 60 éves kor felett már eleve nagyobb az esély a szürkehályog kialakulására.

A szürkehályog elhomályosítja a szem természetesen tiszta lencséjét, ennek köszönhetően pedig homályos látást eredményez. A kialakuló betegség esetén a színeket tompának, fakónak vagy sárgásnak érzékeljük. A homályos látás megnehezíti az olvasást, valamint a mindennapi teendőinkben is gátol minket, az olyan tevékenységeket pedig, mint a vezetés, egyenesen veszélyessé teszi.

A szürkehályog eltávolítása kizárólag műtéti úton lehetséges, rendszeres szemvizsgálat segítségével a betegség azonban azelőtt felismerhető, hogy túlzottan nagy látásproblémát okozna.

Nagyobb az esély az időskori makuladegenerációra

Az időskori makuladegeneráció az éleslátásért felelős sárgafolt sorvadásos betegsége. Kialakulása általában 50 éves kor felett jellemző, és idővel akár teljes vaksághoz is vezethet. Érdemes komolyan venni, hiszen a vakok körülbelül 22-25 százaléka emiatt a betegség miatt veszíti el látását.

Sajnos a dohányzás meglehetősen felgyorsítja az időskori makuladegeneráció kialakulásának lehetőségét, és a legtöbb tanulmány azt mutatja, hogy a dohányosok és a volt dohányosok is nagyobb eséllyel szenvednek ettől a problémától, mint azok, akik soha nem kezdtek el dohányozni.

Számoljunk a látóideg problémákkal is

Azok körében, akik aktív dohányosok, fennáll a látóideg-problémák kockázata is. Mivel a látóideg köti össze szemünket agyunkkal, így ez rendkívül komoly bajt jelenthet. Olyannyira, hogy a látóideg károsodása gyakran vezethet akár vaksághoz is.

A dohányzás egyértelműen növeli az olyan kockázati tényezőket, melyek a látóideg károsodásához és megbetegedéséhez, illetve az olyan problémák kialakulásához vezetnek, mint a glaukóma.

Ha dohányzik, fokozottan ügyeljen szeme egészségére

Mint látható, a dohányzás rengeteg, a szemmel kapcsolatos probléma kialakulásáért felelős. Végeredményben pedig azt is mondhatnánk, hogy ez még csak a jéghegy csúcsa. A füstmentes élet rengeteg egyéb, komoly egészségügyi probléma kialakulásától óvhat meg minket.

Abban az esetben azonban, ha mégis dohányzik, rendkívül fontos, hogy odafigyeljen saját egészségügyi állapotára. Különösen igaz ez szem esetében, hiszen még a legerősebb láncdohányosról sem mondható el, hogy az élvezetért cserébe feladná szeme világát.

Az évenkénti általános szemvizsgálat segíthet abban, hogy szakorvos által felmérjük szemünk egészségi állapotát, és megannyi, komoly, akár vaksághoz vezető betegség időben történő diagnosztizálását is lehetővé teszi, melyek ilyen módon hatékonyan kezelhetővé tehetők, vagy lefolyásuk lassíthatóvá válik.

Amennyiben Ön is szeretne részt venni általános szemvizsgálatunkon, keressen minket bizalommal, hiszen szakképzett szemorvosaink Önnek is segítenek abban, hogy megőrizze szeme egészségét. Akár él káros szenvedélyekkel, akár nem.

További cikkek