Blog

A szemgyulladás 8 típusa


szemgyulladás

Sokan szemgyulladás alatt a kötőhártya-gyulladásra asszociálnak, a gyulladás azonban nem csak a kötőhártyát, hanem a gyulladás okától függően a szem különböző részeit érintheti.

Mi a szemgyulladás?

A szemgyulladás fertőzés, allergia, autoimmun betegségek, irritáció, sérülés vagy a szemet, szemhéjat vagy a környező szöveteket ért trauma következtében alakul ki. A szemgyulladás gyakori, és bármely életkorban előfordulhat. A szemgyulladás időtartama változó, más-más kezelést igényelhet a kiváltó ok és súlyosság függvényében. A szemgyulladás legtöbb esete sikeresen kezelhető. Ritka esetekben azonban súlyos betegség is jelen lehet, amely veszélyezteti a látást, éppen ezért a korai diagnózis nagyon fontos. Ha a szemgyulladás bármelyik jelét vagy tünetét észleli, mielőbb keressen fel egy szemészetet.

Melyek a gyulladásos szembetegség tünetei?

A szemgyulladás általános tünetei közé tartoznak:

  • szemvörösség,
  • szemfájdalom,
  • fényérzékenység
  • homályos látás
  • fokozott könnyezés, váladékozás
  • idegentestérzés

Egyéb tünetek a következő szemgyulladás-típusok következtében jelentkezhetnek:

Kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya-gyulladás a kötőhártya fertőzéses vagy allergiás gyulladása. A gyulladás következtében a kötőhártyában lévő erek fokozott válaszreakciója révén a szem vörössé, érágassá válhat.

Bár a kötőhártya-gyulladás tünetei irritálóak, ritkán befolyásolják a látást. A kezelések segíthetnek enyhíteni a kellemetlen tüneteket. A gyulladás egyes típusai nagyon fertőzőek, a korai diagnózis és kezelés segíthet a terjedés korlátozásában.

Árpa

Az árpa a szemhéj fertőzése, amely egy érzékeny, vörös dudort okoz a szemhéj széle közelében. Az árpát baktériumok okozzák, általában a szemhéj eltömődött olajmirigyei miatt.

Szemhéjszéli gyulladás (blepharitis)

A blepharitis egy gyakori szembetegség, ami a szemhéjszélek gyulladásával jár. A szemhéjak vörösek, duzzadtak, irritáltak lesznek és akár viszketnek is. A fokozott váladékozás következtében a szempillák tövében beszáradt váladék tapadhat meg. A szemhéjszéli gyulladás kellemetlen lehet, de nem fertőző, és általában nem okoz maradandó károsodást a szemében.

Szaruhártya-gyulladás (keratitis)

Ha túl sokáig viseli a kontaktlencséit, vagy nem tartja be a megfelelő higiéniai szabályokat, szaruhártya-gyulladáshoz vezethet. Fertőzés vagy a szaruhártya kisebb sérülése következtében is kialakulhat. A keratitis vörössé és vizenyőssé teheti a szemét, valamint fájdalmat, fényérzékenységet, szemcsés érzést vagy homályos látást okozhat. Ha a szaruhártya középső és a belső rétege is megsérült, a látás jelentős romlásával kell számolni.

Szivárványhártya-gyulladás (iritis)

Az szivárványhártya-gyulladás a szem színes részének (írisz) gyulladása. A szemek vörösek lehetnek, előfordulhat szem- és szemöldökfájdalom, fényérzékenység, homályos látás és fejfájás.

Uveitis

Az uvetis a szemgyulladás azon típusa, mely során a szivárványhártya, a sugártest és az érhártya érintettek. Az uveitis tünetei közé tartozhat a vörösség, a fájdalom és a homályos látás az egyik vagy mindkét szemen. Egyesek úszó homályokat is láthatnak, vagy csökkent látást tapasztalhatnak. Ha az uveitis figyelmeztető jelei és tünetei bármelyikét észleli, mielőbb keresse fel szemész szakorvosát.

Látóideg-gyulladás

A látóideg-gyulladás tünetei jellemzően fájdalom és látásvesztés az egyik szemen. Egyesek villogó fényeket is látnak, vagy a színek kevésbé élénknek tűnnek. Gyorsan kialakulhat, ezért, ha hirtelen változást tapasztal a szemében, fontos, hogy minél hamarabb megvizsgálja egy szemész szakorvos.

Ínhártyagyulladás

Az ínhártyagyulladás (szkleritisz) viszonylag ritka, de annál súlyosabb szembetegség, amely kezeletlenül hosszú távú látásproblémákat okozhat. A tünetek közé tartozik a fájdalom, a bőrpír, a túlzott könnyezés és a fényérzékenység. A szkleritisz mögött leggyakrabban valamilyen autoimmun betegség áll, ha nem kezelik az ínhártyagyulladást, a látás nagyfokú romlását is okozhatja.

Mi okozza a gyulladást a szemen?

Számos oka lehet a szemgyulladásnak, többek között autoimmun betegségek, irritáció, szemsérülés és a szemet ért trauma. A gyulladás fertőzés és allergia következtében is kialakulhat.

Hogyan diagnosztizálható?

A szemgyulladás diagnosztizálása szemvizsgálattal kezdődik. A szokásos szemvizsgálat általában a következőket tartalmazza:

  • Látásélesség-vizsgálat – más néven visus vizsgálat, a látásélesség ellenőrzése a látásvesztés szempontjából.
  • Szemnyomásvizsgálat – a szem belsejében lévő nyomást méri.
  • Réslámpás vizsgálat – a szem elülső felszínének vizsgálatára használt nagy nagyítású mikroszkóp segítségével
  • Retinavizsgálat – speciális lencsék, retinafényképek vagy OCT-szkennelés segítségével értékelhető a retina egészsége.

Az OCT-vizsgálat kimutathatja a gyulladást?

Az optikai koherencia tomográfiás vizsgálat (közismert nevén OCT-vizsgálat) segít részletesebben áttekinteni az Ön szemének egészségét, mivel lehetővé teszi számunkra, hogy lássuk, mi történik a szem mélyebb rétegeiben.

Mivel számos szemgyulladásos betegség érinti a retinát vagy a látóideget, az OCT-vizsgálat segíthet a szemész szakorvosnak abban, hogy észrevegye ezeknek a betegségeknek a korai jeleit, mielőtt azok elkezdenék befolyásolni látását.

Hogyan kezelhető?

Miután szemorvosa megállapította, hogy milyen típusú szemgyulladása van, megkezdődhet a kezelés. A kezelések a szemhigiéniától és a szem tisztán tartásától kezdve a gyógyszert tartalmazó szemcseppeken át a szájon át szedhető gyógyszerekig, például antibiotikumokig, antihisztaminokig, gyulladáscsökkentőkig és szteroidokig terjednek.

Ha a szemgyulladás autoimmun betegséghez, például lupuszhoz, Cogan-szindrómához vagy reumatoid artritiszhez kapcsolódik, az alapbetegséget is kezelni kell. Kisebb szemirritáció, allergia vagy szemszárazság esetén a kenőcsös szemcseppek és nedves borogatások segíthetnek a tünetek javításában. Kerülje a kontaktlencsét, ha a szeme gyulladt. Próbálja meg nem dörzsölni a szemét, mert ez tovább irritálhatja azt.

Kezelés hiányában a tünetek könnyen súlyosbodhatnak, illetve a vírusos és bakteriális eredetű szemgyulladás fertőző, mindegyik esetben fontos, hogy mielőbb keresse fel szemorvosát!


Forrás:
AAO – What is scleritis?
AAO – What is a corneal Ulcer (Keratitis)?

További cikkek