Blog

Szemészeti vizsgálat: ezért ne hagyja ki


Szemész szakorvos szemészeti vizsgálatot végez

A szűrővizsgálatok rendkívül fontos szerepet töltenek be a mindennapokban, hiszen megannyi, súlyos betegség megelőzésében lehetnek segítségünkre. Sokan azonban ettől függetlenül is halogatják beiktatni őket programjukba, a legkülönfélébb kifogásokra hivatkozva. Nincs ez másképp a szemészeti vizsgálat esetében sem. Pedig szemünk világa az egyik legfontosabb dolog az életben, így egészségére évente egyszer egy kis időt rászánni igazán nem nagy áldozat. Ebben a bejegyzésben megmutatjuk azt, miért fontos a rendszeres szemészeti vizsgálat, és hogyan segíthet abban, hogy elkerüljük a szemünket érintő betegségeket és éleslátásunkat a lehető leghosszabb ideig megőrizzük.

A szemészeti vizsgálat legfontosabb célja: szemünk világának megőrzése

Sokan nem is gondolnák, de a látásvesztés egyik leggyakoribb oka világszerte a glaukóma, azaz a zöldhályog. A glaukóma sajnos egy olyan probléma, mely kezdeti időszakában szinte egyáltalán nem produkál zavaró tüneteket. Ennek legfőbb oka, hogy látásunkban a negatív változások fokozatosan mennek végbe, agyunk pedig alkalmazkodik ezekhez.

Ez pedig azt jelenti, hogy sokan nem is tudják azt, hogy zöldhályogtól szenvednek, egészen addig, míg végül látásuk javíthatatlanul leromlik.

A rendszeres szemvizsgálat azonban több látásszervi megbetegedés mellett a glaukóma tüneteit is segít hatékonyan kiszűrni. Ez azt jelenti, hogy a rendszeres szemészeti vizsgálatnak köszönhetően a kezelés időben elkezdhető, ami nemcsak a jelentős látásromlást, de a teljes vakságot is segíthet megakadályozni.

Segít a keringési problémák felismerésében

Talán kevesen tudják, de a rendszeres szemészeti vizsgálat nemcsak a szemünkkel kapcsolatos problémák kiszűrésére alkalmas. Sokszor a szemspecialista lehet az első olyan egészségügyi szakember, aki felismeri az olyan betegségeket, mint a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, a szívbetegség, vagy akár az agydaganat.

A bőrrák diagnózisát is egyszerűbbé teszi

Bármilyen meglepően is hangzik, de a szemészeti vizsgálat a bőrrák felismerésében is hasznos segítség lehet. Ennek oka, hogy a retina a bőrhöz hasonlóan pigmentált szövetekből áll, ezért az ultraibolya sugárzástól ugyanúgy sérülést szenvedhet, akárcsak a bőrünk.

A retinán megjelenő szeplők önmagukban még nem jelentenek problémát, ám korai figyelmeztető jelzések lehetnek a rákos elváltozásokkal kapcsolatban. Ami azt jelenti, hogy a szemészeti vizsgálat egy újabb, súlyos probléma megelőzésében lehet hatékony segítség.

A tünetek hiánya még nem jelenti azt, hogy egészségesek vagyunk

Ha nincs probléma a látásunkkal, hajlamosak vagyunk ezt az állapotot természetesnek venni. A tünetek hiánya azonban nem jelenti azt, hogy a háttérben ne húzódna meg valami probléma, hiszen a szembetegségek korai stádiumában a komoly panaszok még nem tekinthetők jellemzőnek. Sokszor pedig mire ezt felszínre kerül, már sokkal nehezebb rajta segíteni.

Szemünk egészségét az életkor előrehaladása és életvitelünk egyaránt befolyásolhatja. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy felnőttként rendszeresen időt fordítsunk egészségi állapotunk felmérésére és a rendszeres szemészeti vizsgálat beiktatására. A betegségek korai diagnózisa segít ugyanis abban, hogy a probléma egyszerűbb, fájdalommentesebb, mégis hatékony módon kezelhető legyen.

Amennyiben szeretne bővebb információt kapni a szemészeti vizsgálat menetéről, vagy szeretne időpontot foglalni szemészeti vizsgálatra, vegye fel velünk bátran a kapcsolatot. Szakértő kollégáink mindenben készséggel állnak rendelkezésére annak érdekében, hogy az Ön szeme világa mindig, mindenkor tökéletes legyen!

Címkék

További cikkek