Blog

Szemészeti diagnosztika 1. rész


szemeszeti diagnosztika 1. resz

A korábbi bejegyzésekben a különböző fénytörési rendellenességekről és szembetegségekről, valamint ezek kezelési lehetőségeiről írtunk, most megvizsgáljuk, hogy a leggyakoribb betegségeket milyen eszközökkel diagnosztizálják a szemklinikákon.

Milyen eszközökkel vizsgálják meg a szemet, mielőtt a műtétre kerülne a sor?

szemészeti ultrahang egy kiemelt vizsgálóeszköznek számít, nincs is olyan klinika, ahol ne találkozna ilyennel a páciens. Ezt főként a műlencse dioptria értékének meghatározásához használják, de keresztmetszeti kép is kapható segítségével a szemről, ami támogatja a kórfolyamatok felismerését. Aztán ott van a komputeres látásvizsgáló, az úgynevezett autorefrakto-keratométer. Ezt a bonyolult nevű készüléket arra használják az orvosok, hogy gyors és pontos adatokat kapjanak általa a szem szaruhártyájának görbületéről, a szem törőerejéről és az esetleges belső szemtengelyferdülés mértékéről. A furcsa nevű eszközök sorában a következő versenyző a fundus kamera, ami nélkülözhetetlen eszköz a szemfenék vizsgálatához. A berendezés tulajdonképpen egy nagy felbontású kamera, amelynek felvételei segítségével felismerhetők a szemfenék különböző elváltozásai. A szerkezet tudománya ezzel még nem áll meg, hiszen szemfenéki érfestés elvégzésére és szűrési feladatokra is használható. A nonkontakt tonométer eszköz apró levegőbefúvásokat végez a szaruhártyára és így – a szem érintése nélkül – képes nagy pontossággal megmérni a szemnyomást. Nem kell azonban megijedni ettől az eszköztől, a fújó érzés egyáltalán nem fájdalmas a szem számára. Az eddigiekhez képest fantáziátlan nevet kapott az optikai lencsemérő, ami pontosan azt végzi, amit az elnevezése sugall. Megméri a szem legfontosabb paramétereit, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az orvosok megállapíthassák a szembe ültethető műlencse pontos dioptriaértékét.

A YAG-lézer egy olyan eszköz, ami a beavatkozás – jelesül a szürkehályog-műtét – utómunkálatainál használatos. Ezzel a berendezéssel kezelik a szürkehályog-műtéteket követően az esetlegesen kialakuló utóhályogot, dea zöldhályog – vagy más néven glaukóma – kezelésére is kiválóan alkalmas. A berendezés tulajdonképpen egy lámpára szerelt sebészeti lézer, ami úgy működik, hogy fókuszált lézersugár impulzusok segítségével végzi el a szükséges beavatkozást. Nem árt megemlíteni, hogy a nonkontakt-tonométerhez hasonlóan ez az eszköz is a szem érintése nélkül dolgozik.

Létezik emellett egy úgynevezett felezett YAG-lézer készülék is. Azért felezett, mert ez 532 nanométer hullámhosszon működik, ami pontosan a fele az előző eszköznek. Ez a berendezés nagyon hatékonyan használható a szemfenéki, különböző látásromlást okozó elváltozások kezelésére, leginkább cukorbetegeknél, vagy a makuladegeneráció, azaz az időskori szemfenék meszesedés esetében.

További cikkek