Blog

Glaukóma: Tanácsok és tippek, melyeket mindenkinek ismernie kellene


glaukóma

A glaukóma, azaz a zöldhályog komoly betegség, mely, ha kezeletlen marad, nemcsak látásproblémákhoz, de látásvesztéshez is vezethet. A glaukómás emberek általában már azelőtt elveszítik látásukat, mielőtt bármilyen problémát észlelnének a szemükkel kapcsolatban. Azok esetében azonban, akik időben felismerik a betegséget, a látás leromlása megállítható. Ebben a bejegyzésben pedig néhány olyan tippet és tanácsot is hoztunk, melyek segíthetnek abban, hogy a glaukómás betegek egyszerűbb és kényelmesebb életet élhessenek a mindennapokban.

A glaukóma elfogadása az első lépés a gyógyulás felé

Ha a közelmúltban glaukómát diagnosztizáltak Önnél, fontos, hogy elfogadja azt, hogy ez a betegség maradandó. A zöldhályog által okozott károk sajnos nem fordíthatók vissza, maga a betegség pedig nem gyógyítható. Ezt eleinte nehéz lehet feldolgozni, azonban fontos tudni, hogy a glaukóma általi látásromlás megállítható.

Ez azt jelenti, hogy a látás végleges elvesztése is elkerülhető. Fontos azonban, hogy a diagnózis után a lehető leghamarabb alávesse magát a zöldhályog elleni kezelésnek, hiszen ezt minél tovább halogatja, a probléma annál súlyosabbá válik. Ha képes elfogadni a betegséget, azzal ténylegesen átveheti az irányítást felette.

Fontos a rendszeres glaukóma szűrés

Abban az esetben, ha valakinél zöldhályogot diagnosztizálnak, fontos, hogy rendszeresen látogassa szemorvosát. Még abban az esetben is, ha jól érzi magát és úgy tűnik, hogy a glaukóma tünetei nem súlyosbodnak.

A zöldhályog ugyanis anélkül is agresszívabb fokozatra kapcsolhat, hogy ezt érzékelnénk, ami a látás gyors leromlásához, rövid időn belül pedig akár vaksághoz is vezethet. A rendszeres szemvizsgálat segít abban, hogy a szemész szakorvos a legapróbb, negatív változásokat is észlelje, és abban az esetben, ha ez szükséges, módosítsa a glaukómával kapcsolatos kezelés eszközeit. A glaukóma kezelésére vonatkozóan bővebb információt itt olvashat.

Itt fontos megjegyezni, hogy az általános szemvizsgálat azok esetében is lényeges, akik egészségesek, vagy épp egészségesnek gondolják magukat. Hiszen ez a szembetegség olyan probléma, mely sokáig képes tünetmentes maradni. Ennek köszönhetően sokaknál már csak akkor derül rá fény, ha bekövetkezett a látásromlás. Ez pedig a rendszeres szemvizsgálat esetén a legtöbbször elkerülhető lenne.

szemvizsgálat

A tájékozódás segíthet megmenteni szemünk világát

A zöldhályoggal kapcsolatban rendkívül fontos, hogy ne maradjanak kérdéseink. Éppen ezért, ha szemorvosunk glaukómával diagnosztizál, próbáljunk meg minél többet megtudni saját állapotunkról és arról, mit tehetünk az ellen, hogy szemünk világa tovább romoljon.

Egyáltalán nem szégyen kérdéseket feltenni, sőt, rendkívül fontos. Hiszen az, hogy mit tudunk saját betegségünkről, segíthet megmenteni látásunkat. Lényeges továbbá az is, hogy ne féljünk érdeklődni aktuális álláspontunkat illetően.

Abban az esetben ugyanis, ha a helyzet tovább romlana, fontos, hogy a szakember a lehető leghamarabb megtalálja azt a módszert, amellyel a betegség hatékonyan kordában tarthatóvá és kezelhetővé válik.

Figyeljünk oda családtagjainkra is

Azon családok esetében, ahol valakit már ezzel a szembetegséggel diagnosztizáltak, nagy az esélye annak, hogy a betegég tovább öröklődik. Éppen ezért fontos, hogy magunk mellett gyermekeinkre és unokáinkra is odafigyeljünk.

Az évenként egyszer, rendszeresen beiktatott szemvizsgálat segít abban, hogy a betegség kialakulását a lehető leghamarabb kiszűrjék az orvosok és akár már fiatalkorban megakadályozzák, hogy a látás veszélyes mértékben romoljon.

Nem szabad megfeledkezni ugyanis arról, hogy habár a zöldhályog leginkább az idősebb generáció betegsége, ettől függetlenül a fiataloknál is kialakulhat és komoly, visszafordíthatatlan látásproblémákat idézhet elő, ha nem vigyázunk eléggé.

AAO

További cikkek