Blog

A presbyopia kialakulásának oka, tünetei és kezelése


az pár a presbyopia kialakulásának okain gondolkozik

Elmúlt 40 éves és mostanában egyre nehezebben tudja elolvasni az étteremben az étlapot vagy a bevásárlóközpontban az árcédulákat? Akkor több mint valószínű, hogy Önt is utolérte a presbyopia, más néven öregszeműség. Ha meg szeretné tudni az öregszeműség, azaz a presbyopia kialakulásának okát és milyen kezelési módszerek állnak a rendelkezésére, akkor olvassa el blogbejegyzésünket! 

A presbyopia kialakulásának oka

A presbyopia kialakulásának a hátterében az öregedési folyamatok állnak. Az idő előrehaladtával ugyanis nemcsak a bőrünk veszít a rugalmasságából, hanem a szemlencsében lévő kötőszöveti rostok is, emiatt pedig csökken a lencse fókuszáló képessége. Tehát az öregszeműség kialakulása ugyanolyan természetes folyamat, mint a ráncosodás.

Az öregszeműség tünetei

A presbyopia kezdeti tünetei általában 40-45 éves kor körül jelentkeznek. Az első árulkodó jel, hogy egyre nehezebben megy az olvasás normális, 20-25 centiméteres távolságból. Emiatt pedig szemfáradtság és fejfájás alakulhat ki. Ezek a panaszok eleinte csak a délutáni és esti órákban jelentkeznek, de később már az egész nap folyamán tapasztalhatóak. Ilyenkor a legtöbben megpróbálják távolra tartani. 

Ha tehát azt tapasztalja, hogy mostanában egyre távolabb kell tartania az újságot vagy a mobiltelefont, ahhoz hogy élesebben láthassa a betűket, akkor feltehetőleg Ön is presbyopiás! 

Hogyan kezelhető a presbyopia? 

Aggodalomra semmi ok, hiszen a presbyopia számos módon kezelhető, így nem kell attól félnie, hogy mostantól mindent homályosan fog látni! Sokan ilyenkor multifokális olvasószemüveget vagy kontaktlencsét kezdenek használni, azonban ezek a látáskorrekciós eszközök sok kényelmetlenséggel járnak. A szemüveg hátrány lehet például azok számára, akik aktív életmódot folytatnak és gyakran sportolnak, a kontaktlencse használata pedig sokaknak körülményes és bonyolult. 

Szerencsére azonban van más megoldás is a presbyopiára! Ez nem más, mint a lézeres szemműtét.

Ma már létezik olyan gyors és fájdalommentes eljárás, amely segítségével egy életre megszabadulhat az öregszeműség okozta kellemetlen panaszoktól. Ez nem más, mint a lézeres szemműtét, aminek a népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy világszerte több millióan döntenek emellett a modern beavatkozás mellett. Ez persze nem is csoda, hiszen a lézeres szemműtétnek köszönhetően elfelejtheti a szemüveget és a kontaktlencsét, és ugyanúgy élvezheti az éleslátás előnyeit, mint fiatalabb korában!

Olvasószemüveg helyett válassza az Optimum Szemészet lézeres kezeléseit! 

Ha megbízható és biztonságos körülmények között szeretne megszabadulni a presbyopia kellemetlen tüneteitől, akkor válassza az Optimum Szemészetet, ahol olyan modern kezelések közül válogathat, mint a Supracor és Extracor eljárás! Ezek a lézeres kezelések időtálló megoldást nyújtanak és biztosítják az éles látást minden távolságra! 

Jelentkezzen alkalmassági vizsgálatunkra

A lézeres beavatkozásokat egy részletes, megközelítőleg 1,5-2 órás fájdalommentes vizsgálat előzi meg. Jelentkezzen most alkalmassági vizsgálatunkra, hogy minél hamarabb megszabadulhasson az öregszeműség okozta kellemetlen tünetektől!

Forrás:
AAO – What is Presbyopia?

További cikkek