Blog

Nyári szemvédelem: ezért érdemes rá különösen figyelni


a nyári szemvédelem érdekében napszemüveget visel a férfi

A nyár beköszönte általában azt jelenti, hogy naponta akár hosszú órákat is tölthetünk a napon. Ilyenkor általában odafigyelünk arra, hogy bőrünket megóvjuk a leégéstől és az UV-sugárzás káros hatásaitól. A szemvédelem kérdéséről azonban sokan hajlamosak megfeledkezni, pedig az ultraibolya sugarak retinánk számára legalább annyira károsak lehetnek, mint a bőrünknek.

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük a legfontosabb dolgokat, amiket a nyári szemvédelemmel kapcsolatban érdemes tudni, és megmutatjuk azt, hogyan figyelhetünk oda a napsütötte, forró napokon is oda arra, hogy megóvjuk szemünk.

Miért különösen fontos a nyári szemvédelem?

Legyen szó akár természetes napfényről, akár beltéri mesterséges fényről, az UV-sugárzás sajnos komoly mértékben károsíthatja szemünket. Minél élesebb azonban a napsütés, ez annál komolyabb problémát jelent, így nyáron kiemelkedően fontos, hogy időt és energiát fordítsunk a szemvédelem kérdésére.
A túl sok UV-fénynek való kitettség növeli a szembetegségek és egyéb problémák kockázatát. Ilyen probléma lehet többek közt a szürkehályog, a szemet érintő, daganatos megbetegedések, vagy épp a hóvakság. Ezek mindegyike súlyos látószervi megbetegedés, mely rosszabb esetben részleges vagy teljes látásvesztéshez is vezethet.

Hogyan gondoskodjunk a szemvédelemről a nyári időszakban?

A napszemüveg kiválasztása során fontos, hogy mindenképp minőségi modellt válasszunk. Mivel szemünk világa és látásunk épsége a tét, ezért nem szabad alább adni a legjobb minőségnél, még akkor sem, ha ezért az átlagosnál valamivel többet kell fizetnünk. Ilyenkor érdemes arra gondolni, hogy hosszútávú befektetésről beszélünk, mely a kényelem és az egészség szempontjából egész biztosan megtérül.

Fontos, hogy a sötét színű vagy épp a polarizált lencse önmagában még nem jelenti azt, hogy az adott modell védelmet biztosít a káros sugarak ellen. Figyeljünk oda arra, hogy a napszemüveg 100 százalékos UV-védelmet biztosítson, amit általában a gyártó a címkén jelez.
Érdemes továbbá arra is odafigyelni, hogy a divatos modellek közül a lehető legnagyobb lencsével rendelkező darabot válasszuk. Minél nagyobb ugyanis a lencse, annál kisebb az esélye annak, hogy a káros sugarak elérik a retinánkat.

A szemvédelem minden évszakban fontos

Végül, de nem utolsó sorban ne feledjük: a szemvédelem nemcsak a nyári hónapokban fontos. Szemünk egészségére egész évben oda kell figyelnünk, ha szeretnénk azt, hogy éleslátásunkat hosszú ideig, akár életünk végéig is megőrizhessük. Napszemüveget például erős fény esetén évszaktól függetlenül, bármikor viselhetünk.

Amennyiben szeretne pontos képet kapni szeme egészségügyi állapotáról, vegye fel velünk a kapcsolatot és vegyen részt általános szemvizsgálatunkon, mely a tünetmentes látásszervi megbetegedések felderítésében is segít. Lehetővé téve ezáltal azt, hogy a problémák időben kezelhetőek legyenek.

További cikkek