Blog

A vörös szemek kialakulása és kezelése


vörös szemek ellen száraz szem kezelés

Ijesztő látvány, amikor a tükörbe nézve teljesen vörös szemek köszönnek vissza. Szerencsére a legtöbb esetben egyszerű oka van szemeink kipirosodásának, de van, hogy komoly betegség húzódik meg a háttérben. Blogbejegyzésünkből megtudhatja, mi váltja ki ezt a kellemetlen tünetet és azt is, hogy milyen esetben kell orvoshoz fordulnia!  

A vörös szem kialakulásának háttere

Szemeink normál esetben fehérek, azonban bizonyos okokból bevörösödhetnek. Ez a furcsa jelenség akkor alakul ki, amikor a szemben futó erek kitágulnak, azaz a szemfehérje véreressé válik. Ez a folyamat a látást önmagában nem akadályozza, de a zavaró látvány rengeteg kellemetlenséget okozhat. 

Mi okozza a szemek bevörösödését?

A vörös szem kialakulásának többféle oka is lehet, a legtöbb esetben azonban az alábbi okok húzódnak meg a jelenség mögött:

  • Fertőzések és gyulladások: gyakori kiváltó okok a különböző fertőzések és gyulladások, ilyen például a kötőhártya-, szaruhártya- vagy szivárványhártya-gyulladás is. Ezek közül az első meglehetősen gyakori betegség: ilyenkor különböző vírusok, vagy baktériumok fertőzik meg a szem felületén lévő membránt és ez okozza a gyulladt állapotot, illetve a bevéresedett szemet. Kötőhártya gyulladás esetén a vörös szem éget és viszket, ragacsos gennyes váladék is képződhet kisebb-nagyobb mennyiségben. Ezekben az esetekben célszerű minél hamarabb orvoshoz fordulni a problémával!
  • Allergia: az allergia miatt nemcsak viszkethet és könnyezhet a szemünk, hanem be is vörösödhet. Ilyen allergiás reakciót válthat ki a por, a pollenek, de bizonyos parfümök is. 
  • Irritáció: a szembe került idegentest, kémiai anyag vagy egy nem megfelelő kontaktlencse irritálhatja a szemet és vörösödést válthat ki.
  • Árpa: az árpa egy ártalmatlan, ám esztétikailag zavaró jelenség, amelynek jellemző tünete a szemek kipirosodása.
  • Szemszárazság: a szemszárazság kísérő tünete lehet a szemek bevörösödése. 
  • Alkoholfogyasztás: a túlzott alkoholfogyasztás szintén a szemek kipirosodásához vezethet, ugyanis az alkohol hatására kitágulnak az erek. 
  • Kevés alvás: Már biztosan észrevette, hogyha keveset alszik, bevörösödnek a szemei. Ennek az az oka, hogy a kevés alvás csökkenti a szembe jutó oxigén mennyiségét, ami miatt kitágulnak a szemben található erek. Továbbá az alváshiány a szemek kiszáradásához vezethet, ami szintén vörös szemeket eredményez.
  • Számítógép használat: Képernyő előtt ülve sokkal kevesebbet pislogunk, mint normál esetben, ez pedig a szemek kiszáradásához és bevörösödéséhez vezethet.
  • Szubkonjunktív vérzés: Akkor is bevörösödhet a szemünk, ha a szem felszíne alatt elpattan egy ér. Bár ez ijesztően hangzik, de nem kell megijedni, ugyanis nem fájdalmas és nem károsítja a látást. Az ér elpattanása mögött legtöbbször olyan hétköznapi okok állnak, mint egy tüsszentés, köhögés, vagy egy nehéz tárgy megemelése.

Ebből is látszik, hogy a vörös szemek mögött legtöbbször egyszerű, hétköznapi okok állnak, amik nem jelentenek veszélyt a látásunkra. Ha azonban gyakran tapasztalja ezt a jelenséget, vagy néhány nap múlva nem múlik el a bevörösödés, akkor mindenképpen forduljon orvoshoz! 

A vörös szemek komoly betegségre is utalhatnak

Látható. hogy a szemek vörösödése mögött legtöbbször egyszerű, könnyen orvosolható problémák húzódnak meg, azonban előfordulhat, hogy a vörös szemek egy komolyabb szembetegséget jeleznek. Ilyen például a glaukóma, a szaruhártya-fekély, vagy a szivárványhártya gyulladásos betegsége is. 

Ha minden egyéb tünet nélkül jelentkezik a vörösödés, akkor nem kell megijedni, ha viszont fájdalommal, fényérzékenységgel, esetleg fejfájással, hányingerrel, általános gyengeséggel jár együtt, azonnal forduljon kezelőorvosához vagy egy szemész szakemberhez, hiszen ezek a betegségek súlyos, visszafordíthatatlan következményekkel járhatnak! 

A szemvörösség kezelése 

A szemvörösség sok esetben magától elmúlik, azonban gyakori és tartós panaszoknál mindenképpen orvoshoz kell fordulni! Ma már számos olyan szemcsepp létezik, amely enyhíti a tüneteket, ezekről minden esetben kérje ki kezelőorvosa vagy szemésze véleményét! 

Mindezek mellett mi is tehetünk azért, hogy a szemek vörössége mérséklődjön! Aludjunk sokat, használjuk kevesebbet a számítógépünket és telefonunkat, kerüljük a poros helyeket, ha pedig szükséges, kerüljük a kontaktlencse használatát! Emellett ügyeljünk a gyakori kézmosásra és függesszük fel a sminkhasználatot is! 

Címkék

További cikkek