Blog

Mikor érdemes szemészhez fordulni?


szemész vizsgálatot végez

A legtöbben csak akkor fordulnak szemészhez, amikor a baj már megtörtént. A látásromlás azonban sok esetben nemcsak korrigálható, de elkerülhető is lenne abban az esetben, ha rendszeresen részt vennénk az általános, rutin szűrővizsgálatokon. Most mutatunk néhány olyan szituációt, melyek intő jelei lehetnek annak, hogy itt az idő arra, hogy felkeressünk egy szakképzett szemészt és felvilágosítást kapjunk szemünk világának állapotát illetően.

Ha látásromlást tapaszt mindenképp forduljon szemészhez

Amennyiben látásromlást érzékelünk, az az első és egyben legevidensebb helyzet, amikor a szemész meglátogatása elkerülhetetlen. Sajnos csak ekkor eszmélnek rá, mennyire fontos kincs is a látás, és milyen könnyen kárt tehet benne akár a hétköznapi, kevésbé tudatos életvitel is.

Fontos azonban tudni, hogy a látásromlást sok esetben olyan probléma okozza, amit nagyon nehéz visszafordítani vagy orvosolni, így szemészorvosunkat mindenképp érdemes rendszeresen felkeresni annak érdekében, hogy a súlyosabb betegségek időben diagnosztizálhatók és kiszűrhetőek legyenek.

Ha a családban már volt szembetegség

Talán kevesen tudják, de bizonyos szembetegségek öröklődhetnek, ami azt jelenti, hogy ha közvetlen hozzátartozónk érintett volt makuladegeneráció vagy zöldhályog tekintetében, a probléma nagy eséllyel minket is érinthet.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy 100 százalékban biztos, hogy probléma lesz a látásunkkal, azonban érdemes nagy figyelmet fordítani szemünk egészségére. Éppen ezért, ha tudatában vagyunk annak, hogy egy szülőnk vagy nagyszülőnk súlyosabb szembetegségben szenvedett, mindenképp érdemes évente legalább egyszer meglátogatni egy szemészt és részt venni egy általános szemvizsgálaton. Ez ugyanis időben segít kiszűrni a látásromlást és látásvesztést okozó, súlyos egészégügyi problémákat.

Ha átlépünk egy bizonyos kort

Sajnos az idő előrehaladtával még azoknál is elkerülhetetlen bizonyos egészségügyi problémák jelentkezése, akik alapvetően egészséges életmódot folytatnak és kerülik a káros szenvedélyek által nyújtott élvezeteket.

40 éves kor felett egyáltalán nem ritka jelenség például, ha valaki úgy érzi, homályosan látja a közelebbi dolgokat, és annak ellenére is olvasószemüvegre lehet szüksége, hogy korábban nem volt probléma a látásával. És habár ez önmagában természetesnek is tekinthető, sajnos a homályos látás néha súlyosabb szembetegség, például a makuladegeneráció előjele is lehet.

Fontos tehát, hogy bizonyos kor felett odafigyeljünk a szemünkkel kapcsolatos változásokra, és lehetőleg legalább évente egyszer látogassuk meg szemészorvosunkat egy rutin szemvizsgálat erejéig. A minimális energiabefektetés ugyanis olyan problémáktól kímélhet meg minket, melyek, ha kezeletlenül maradnak, idős korunkra akár szemünk világának részleges vagy teljes elvesztésével is járhatnak.

Ha szeretnénk egészségesek maradni

Szemészhez fordulni nemcsak a fentebb említett esetekben érdemes. Az általános szemvizsgálat évente egyszer azoknak az egészséges, erejük teljében lévő felnőtteknek is ajánlott, akik talán nem is gondolnának arra, hogy valaha probléma lehet a szemükkel.

Ennek egyik oka, hogy bizonyos szembetegségek sokáig képesek tünetmentesek maradni, ha pedig az első tünetek jelentkeznek, a problémát kezelni és visszafordítani már sokkal nehezebb. Fontos továbbá megjegyezni azt is, hogy napjaink felgyorsult életmódja több szempontból is káros lehet szemünk világát tekintve. Egyrészt azért, mert az átlagember manapság túl sok időt tölt a számítógépek, okoseszközök és televíziók képernyői előtt.

Másrészt pedig azért, mert sokunknak nincs ideje arra, hogy táplálkozás és mozgás tekintetében egészséges életvitelt folytassanak, ami sajnos testünk egyéb részei mellett szemünket is képes megterhelni, megviselni.
Éppen ezért, amennyiben Ön is szeretne megbizonyosodni arról, hogy szeme egészséges, érdemes évente legalább egyszer ellátogatni egy általános szemészeti vizsgálatra. Szemészetünkön bármikor gyorsan és egyszerűen foglalhat időpontot és konzultálhat szakértő orvosainkkal, akik segítik Önt abban, hogy szeme betegségektől és problémáktól mentes legyen és sokáig megőrizhesse fiatalkori éleslátását.

Címkék

További cikkek