Minden, amit a makula degenerációról tudni kell!

Létezik egy viszonylag gyakori szembetegség, amiről eddig nem esett szó részletesebben, és amely a 65 év feletti korosztály súlyos látásromlásának egyik, ha nem a leggyakoribb oka lehet. Ez az úgynevezett makula degeneráció.

Mi is az a makula?

A makula a szemfenéken az ideghártyán található, és ennek tulajdonképpen legértékesebb apró területe. Feladata az éles látás biztosítása. A makula degeneráció pedig ennek a területnek a negatív változását jelenti. A betegségnek két formája, a száraz és a nedves létezik.

Hogyan lehet felismerni a makula degeneráció tüneteit?

Mindenképpen gyanakodni kell a betegség meglétére, ha fokozatos, vagy hirtelen látásromlást tapasztalunk. Szintén jele lehet a makula degeneráció kialakulásának, ha azt vesszük észre, hogy egyre nehezebbé válik az olvasás, vagy épp az olvasott szövegből néhány betű hiányzik. Épp emiatt egyébként sok esetben az olvasószemüveg cseréje kapcsán derül fény a betegség meglétére. Szembetűnő és meglehetősen ijesztő tünet lehet, ha a látás központi részében sötét terület alakul ki. Ezt gyakran úgy veszik észre a betegek, ha véletlenül egy rövid ideig eltakarják a másik szemüket. Ha azt tapasztaljuk, hogy az egyenes vonalak eltorzulnak, esetleg görbék lesznek, a korábban élesen érzékelt színek pedig tompává, elmosódottá válnak, ezekben az esetekben is nagy a valószínűsége annak, hogy makula degenerációval van dolgunk.

Hogyan, milyen módszerekkel lehet megbizonyosodni a gyanúról?

A makula degeneráció megállapításának első és legfontosabb módja, ha szemfenék vizsgálatot kérünk egy szemorvosnál, vagy szemklinikán, de ezen túl is vannak módszerek, amelyekkel nagy bizonyossággal megállapítható a betegség megléte.

Ilyen például a fluoreszcein festékkel, illetve egyes speciális esetekben indocianin-zöld festékkel végzett érfestéses fényképezés. Ezekkel a kezelésekkel nagyon pontos, működésbeli információkat kaphatnak az orvosok az érintett beteg szemének érrendszeréről. Ezek az információk pedig megadják a szükséges további kezelések alapját. Megállapítható a makula degeneráció az úgynevezett Amsler-ráccsal is. Ez tulajdonképpen egy négyzethálós papírhoz hasonlítható és segítségével meglehetősen egyszerűen akár maguk a betegek otthon is rendszeresen ellenőrizni tudják a makula degeneráció kialakulását. Az Amsler-rács segítségével ugyanis egy szemmel, mozdulatlan szemállásnál jól körberajzolható a halványabb, torzabb terület, ami gyakorlatilag pontosan megfelel a szemfenék elváltozásának.

A makula degeneráció kezelése

A két fent említett betegség típus, azaz a száraz és a nedves makula degeneráció kezelésére eltérő módszereket javasol a szakirodalom. Több tanulmány feltételezi, hogy azoknál a betegeknél, akiknél a száraz típusú makula degeneráció meglétét állapították meg, hosszú távú védő - de nem gyógyító - hatása lehet a bizonyos nyomelemeket és egy lutein nevű anyagot is tartalmazó multivitaminok szedésének.

Elérhetőségek

Jelentkezzen, mindössze egy perc!

Jelentkezem