Blog

Minden, amit a makula degenerációról tudni kell!


időskori makula degeneráció kockázata érintheti az idős férfit és nőt

Létezik egy viszonylag gyakori szembetegség, amely az 50 évesnél idősebbeket érinti és a látásromlásuknak egyik leggyakoribb oka.  Ez az úgynevezett makula degeneráció. Blogbejegyzésünkben ennek a szemészeti betegségnek az okait, tüneteit és kezelési lehetőségeit vizsgáljuk meg.

Mi is az a makula és mit jelent a makula degeneráció?

A makula, vagy közismertebb nevén sárgafolt a szemfenéken található ideghártya egyik legértékesebb területe. Legfőbb feladata az éleslátás és az olvasási képesség biztosítása.  A makula degeneráció pedig ennek a területnek a negatív változását jelenti, amely során a ideghártya sejtjei fokozatosan elpusztulnak. A makula-degeneráció kimondottan az idős korban jelentkezik, gyógyítása sajnos ma még csak részben lehetséges.

A makula degeneráció kialakulásának oka

Ennek a rendkívül kellemetlen betegségnek két típusa létezik, a száraz és a nedves makula degeneráció. 

Száraz makula degeneráció kialakulása

A makula degeneráció száraz típusa hátterében a sárgafolton található sejtek elhalása, illetve egyes részeinek pusztulása áll. Ilyenkor a beteg lassú, fokozatos látásromlást érzékel, melynek legfőbb jellemzője, hogy a központi látás és az olvasási képesség romlik. Lassan és alattomban halad előre, néha azonban a látás gyors romlását is okozhatja.

Nedves makula degeneráció kialakulása

A nedves típusú elváltozást az ideghártya alatti érhártyából induló kóros érnövekedés okozza. A folyamat elején az erek betörnek a retinába és elfedik a makulát, később azonban a kóros erek vérezni kezdenek, ami a terület elhegesedését és a központi látás teljes elvesztését eredményezi.

A betegséget kiváltó valódi okok még nem ismertek. Lehet genetikai eredetű, és az olyan kockázati tényezőt sem szabad figyelmen kívül hagyni, mint a dohányzás, az állandó napfény és a vitaminszegény étrend, ami mind hozzájárulhat a probléma kialakulásához.

Hogyan lehet felismerni a tüneteket?

  • Mindenképpen gyanakodni kell a betegség meglétére, ha fokozatos vagy hirtelen látásromlást tapasztalunk. 
  • Szintén jele lehet a makula degeneráció kialakulásának, ha azt vesszük észre, hogy egyre nehezebbé válik az olvasás, vagy épp hiányzik az olvasott szövegből  néhány betű. Előfordulhat az is, hogy az arcok felismerése megy nehezen, vagy lehetetlenné válik. Épp emiatt sok esetben az olvasószemüveg cseréje kapcsán derül fény a betegség meglétére. 
  • Szembetűnő és meglehetősen ijesztő tünet az is, ha a látás központi részében sötét terület alakul ki. Ezt gyakran úgy veszik észre a betegek, ha véletlenül egy rövid ideig eltakarják a másik szemüket. 
  • Ha azt tapasztaljuk, hogy az egyenes vonalak eltorzulnak, esetleg görbék lesznek, a korábban élesen érzékelt színek pedig tompává, elmosódottá válnak, akkor szintén nagy a valószínűsége annak, hogy makula degenerációval van dolgunk.

Milyen módszerekkel lehet megbizonyosodni a gyanúról?

Szemfenék vizsgálat 

A makula degeneráció megállapításának első és legfontosabb módja, ha szemfenék vizsgálatot kérünk egy szemorvosnál, vagy egy szemklinikán. Az ideghártya (retina) vizsgálat során nagy felbontású kép készül a szemfenék különböző részeiről. A fundus kamera pupilla tágítás nélkül készít fényképet a szemfenékről. Természetesen ezen túl is vannak módszerek, amelyekkel nagy bizonyossággal megállapítható a betegség megléte.

Érfestéses fényképezés

A fluoreszcein festékkel, illetve egyes speciális esetekben indocianin-zöld festékkel végzett érfestéses fényképezés szintén megbízható módszer a diagnózishoz, hiszen ezekkel a kezelésekkel nagyon pontos, működésbeli információkat kaphatnak az orvosok az érintett beteg szemének érrendszeréről. Ezek az információk pedig megadják a szükséges további kezelések alapját. 

Amsler-rács

A szembetegség az úgynevezett Amsler-ráccsal is megállapítható. Ez a rács tulajdonképpen egy négyzethálós papírhoz hasonlítható, segítségével pedig  meglehetősen egyszerűen, akár maguk a betegek otthon is ellenőrizni tudják a makula degeneráció kialakulását. Az Amsler-rács segítségével ugyanis egy szemmel, mozdulatlan szemállásnál jól körberajzolható a halványabb, torzabb terület, ami gyakorlatilag pontosan megfelel a szemfenék elváltozásának.

A makula degeneráció kezelése

Ahogyan már említettük, a makula degeneráció csak részlegesen orvosolható, kezelésére jelenleg nincsen egy tökéletesen bevált módszer. Ennek egyik legfőbb oka pedig az, hogy még pontosan nem ismertek azok a tényezők, amelyek a sejtpusztulást és a kóros érnövekedést  elindítják.

A betegség lassítása érdekében azonban elérhetőek injekciós kezelések, a nedves típusú makula degeneráció esetén pedig lézeres eljárások is igénybevehetőek. Emellett fontos szerepet tölthet be a megelőzésben a dohányzás elkerülése, a multivitaminok szedése és a zöldfélék fogyasztása is.

További cikkek