Blog

A szemfenéki meszesedés 3 leggyakoribb rizikófaktora


szemfenéki meszesedés látás

Az időskori makuladegeneráció, azaz a szemfenéki meszesedés az idő előrehaladtával szinte bárkit érinthet, ha pedig nem kerül időben diagnosztizálásra, komoly látásromlást vagy akár látásvesztést is eredményezhet. Az a szembetegség az éles látást veszélyezteti.

Akadnak azonban a betegségnek olyan rizikófaktorai, melyek egyeseket hajlamosabbá tesznek rá. Most sorra vesszük ezeket a tényezőket, és megmutatjuk azt, mit tehetünk annak érdekében, hogy éleslátást az évek múlásával is megőrizhesse.

A szemfenéki meszesedés legáltalánosabb rizikófaktor: az időskor

A szembetegség fő rizikófaktora az öregség. Ez azt jelenti, hogy a kor előrehaladtával a betegség kialakulásának esélye egyre nagyobb, még azok esetében is, akiknél korábban nem volt példa a szemfenék elmeszesedésére családon belül.

A betegség meglétére mindenképpen gyanakodni kell, ha fokozatos vagy hirtelen látásromlást tapasztal. Szintén jele lehet a macula degeneráció kialakulásának, ha azt veszi észre, hogy egyre inkább befolyásolja az olvasási képességünket, vagy épp hiányzik az olvasott szövegből néhány betű. Sok esetben az olvasószemüveg cseréje kapcsán derül fény a betegség meglétére.

Szakértők szerint a makuladegeneráció esélye 50 éves kor felett minden egyes életév elteltével növekszik. Fontos tehát, hogy egy bizonyos idő után látására fokozatosan ügyeljen és ne hanyagolja el a rendszeres szemvizsgálatot.

Ezt természetesen életkortól függetlenül érdemes betartani, hiszen a betegség annál hatékonyabban kezelhető, minél hamarabb felismerik első tüneteit a szakorvosok.

A genetikai háttér jelentősége

A makuladegeneráció olyan betegség, mely más szemészeti problémákhoz (például a zöldhályoghoz) hasonlóan örökölhető. Ez azt jelenti, hogy ha korábban már valakit, például szülőt vagy nagyszülőt diagnosztizáltak a családban szemfenéki meszesedéssel, nagyobb az esélye annak, hogy a probléma Önt is érintheti.

Éppen ezért, ha ismeri a családi kórtörténetet és tudja, hogy egy felmenők vagy rokonok már érintettek voltak a szemfenék elmeszesedés problémájában, abban az esetben fontos, hogy rendszeresen (legalább évente egyszer) részt vegyen egy szemészeti szűrővizsgálaton, mely a makuladegeneráció mellett több olyan szembetegség kimutatásában és megelőzésében is segít, melyek kezeletlenség esetén látásromlást vagy akár látásvesztést is előidézhetnek.

Fontos tudni, hogy injekciós kúra formájában ma már létezik hatékony kezelési módja a betegség nedves típusú lefolyásának.

Ami ellen a legtöbbet tehet: az egészségtelen életmód

Mint ahogyan rengeteg betegség, úgy a makuladegeneráció kialakulását is nagyban befolyásolhatja az egészségtelen életmód. Az alkoholfogyasztás és a dohányzás különösen káros lehet a látás egészségére. Az ezzel a kérdéskörrel kapcsolatos tanulmányok egyértelműen bizonyítják, hogy a dohányzás a betegség kialakulásának kockázatát többszörösére képes növelni.

Ám nem ezek a káros szokások jelentik a legáltalánosabb problémát. Hazánkban a túlsúly, a magas vérnyomás és a cukorbetegség olyan egészségügyi gondok, melyek már-már népbetegségnek tekinthetők. A rengeteg szív- és érrendszeri panasz mellett pedig többek közt a szemfenéki meszesedés kialakulásához is hozzájárulhatnak.

Hasonlóan káros lehet az egyoldalú, vitaminoktól és ásványi anyagoktól mentes táplálkozás, de a túlzottan sok monitor előtt töltött idő és a nem megfelelő fényviszonyok mellett való olvasás és munkavégzés is olyan dolgok, melyek elősegíthetik a látóidegek leépülésével járó szemfenék elmeszesedést, ezáltal pedig látásromláshoz, súlyosabb esetben látásvesztéshez is vezethetnek.

Hogyan diagnosztizálható a szembetegség?

A szemész szakorvos szemfenék vizsgálatot végez fundus kamera segítségével, mely által nagy felbontású képet kap a szemfenék állapotáról. A makula kóros eltéréseinek vizsgálatához optikai koherencia vizsgálat (OCT) is szükséges, mellyel még pontosabb képet kap a szemész. A vizsgálat eredményeképp mikrométer pontosságú keresztmetszeti képet kap az ideghártya (retina) rétegeiről, így lehetővé válik a pontos diagnózis és személyre szabott kezelés felállítása. Ezzel az eszközzel a kezelés eredményessége is követhető.

Forrás: AAO

További cikkek