Blog

Száraz és nedves makula degeneráció: hogyan ismerhető fel a különbség?


időseket érintő nedves makula degeneráció

A szemfenéki meszesedés, azaz a makuladegeneráció olyan betegség, mely időskorban rengeteg embert érint. Ez a betegség az éleslátás helyét (makula) támadja meg, mely a szemfenék egyik legérzékenyebb területe. Amennyiben kezeletlen marad, teljes látásvesztéshez vezethet.

A szemfenéki meszesedésnek két fajtája, a száraz és a nedves makula degeneráció ismert. Ennek elkerülése érdekében fontos, hogy a betegség a lehető leghamarabb diagnosztizálható és kezelhető legyen.

Ismerje meg, mi a lényeges különbség a száraz és a nedves makuladegeneráció közt, és hogyan védekezhet az éleslátás időskorral járó, jelentős romlása vagy épp a betegségből adódó vakság ellen.

A száraz makuladegeneráció tünetei

Sokan nem tudják, azonban az életkorral összefüggő makuladegenerációban szenvedő emberek körülbelül 85-90 százaléka „száraz” makuladegenerációban szenved. Ez az állapot, amelyben a makula rétegei (beleértve a fotoreceptorokat és a retina pigmenthámját) fokozatosan elvékonyodnak, ennek hatására pedig egyre kevésbé működnek.

A száraz makuladegeneráció egyik tünete, hogy korai szakaszában a makula színe megváltozik.

Ennek oka, hogy kóros anyagcseretermékek halmozódnak fel az elvékonyodott látóhártya területén. Megjelennek a betegség korai stádiumára jellemző sárgás színű lerakódások, az úgynevezett drusenek, valamint kísérő festékfoltok (pigmentek) is.

A drusen bizonyos mértékig szinte minden 50 év feletti embernél előfordul. A lerakódás azonban abban az esetben, ha túlságosan nagy mértéket ölt, már önmagában is a retina károsodásához vagy sorvadásához vezethet.

A száraz makuladegeneráció során fokozatosan romlik az olvasókészség, azonban ez gyakran évek, akár évtizedek hosszú leforgásába is telhet. Sőt, sok esetben a betegség nem halad tovább a makula pigmentjeinek elszíneződésénél és a drusen megjelenésénél. Az esetek 10 százalékában a betegség száraz formája azonban idővel átlép a jóval súlyosabb, gyors látásromlást eredményező nedves formába.

Miben különbözik a nedves makula degeneráció?

A nedves makula degeneráció esetében az érhártya felől kóros érképződés indul meg az éleslátás helyén, az ideghártya síkja alatt. A két réteg közti finom hártyát áttörve ezek az erek betörnek az ideghártyába. Egy idő után folyadék és vér szivárog belőlük a látóhártya rétegei közé, ez pedig a fényérzékeny sejtek fokozatos pusztulását okozza.

A nedves makula degeneráció első tünetei közt említhető a látás torzulása. Ebben az esetben a betegek az egyenes vonalakat görbének látják. Ezt gyors mértékű és nagyfokú látásromlás követi. Idővel a vérzés és ödéma, vizenyő miatt az érintett terület elhegesedik, ez pedig a központi látás teljes elvesztését okozza.

nedves makula degeneráció okozta látásromlás

Az életkorral összefüggő makuladegeneráció összes esetének körülbelül tíz százaléka fejlődik nedves makuladegenerációvá, éppen ezért rendkívül fontos, hogy a problémát a lehető leghamarabb felismerjük és mindent megtegyünk a látásvesztés megelőzése érdekében.

Megelőzhető a baj?

A betegség ma már sikeresen kezelhető, ami azt jelenti, hogy diagnosztizálásával és kezelésével a látásromlás fokozódása és a látásvesztés elkerülhető. Fontos azonban, hogy a problémát időben diagnosztizálják, hiszen minél hamarabb felismerték a problémát, annál hatékonyabban kezelhető.

A betegség kezdetben nem okoz panaszt, éppen ezért sokaknál már túl későn kerül diagnosztizálásra, melynek eredményeképp a látásromlás elkerülhetetlen.

Éppen ezért fontos, hogy éleslátásunk megőrzése érdekében rendszeresen, legalább évente egyszer részt vegyünk egy általános látásvizsgálaton, mely rengeteg szemészeti problémára, többek közt a kezdeti stádiumban lévő szemfenék meszesedésre is képes időben fényt deríteni.

Forrás: What Is Macular Degeneration?

További cikkek