fbpx

Hogyan kezelhető a szemszárazság?

optimum-hogyan-kezelheto-a-szemszarazsag-1

Egy korábbi blogbejegyzésben a száraz szem, vagy szemszárazság okairól számoltunk be, ami egy gyakori probléma, hiszen a felnőtt lakosság közel 30% át érinti.  Az okok mellett a lehetséges tünetekről, és a leginkább érintett korosztályokról is szó esett. Ezúttal azt vizsgáljuk meg, mit lehet tenni a megelőzés érdekében, és milyen kezelésekkel szüntethető meg a probléma!

A szemszárazság megelőzhető

A szemszárazság kialakulásában több tényező is szerepet játszhat, ezért jó tudni, hogy nem feltétlenül a szem betegsége áll a háttérben. Egyik különösen gyakori ok lehet például a számítógép monitora előtt töltött idő, főleg mostanában, amikor a legtöbb munka számítógéphez kötött, és a szabadidő jelentős részét is a monitorok előtt töltjük. Mindez pedig könnyedén száraz szemeket okozhat.  

Szerencsére néhány egyszerű módszerrel megelőzhető a betegség kialakulása:

  • A megfelelő étrend sokat segíthet a megelőzésben: fogyasszon rendszeresen A-vitaminban gazdag ételeket, mint amilyen a répa, édesburgonya, vagy paprika!
  • Amennyiben Ön is irodai munkát végez, vagy sok időt tölt a számítógép monitora előtt, akkor mindenképp iktasson be pihenőket a munkavégzés közben! Már néhány perces szünet is segíthet, hiszen szemei így fellélegezhetnek. A legjobb, ha tudatosan odafigyel a pislogásra, hiszen a monitor előtt ülve bizony előfordul, hogy megfeledkezünk a pislogásról, és sokkal ritkábban pislogunk, mint máskor. Pislogjon többet néhány percen keresztül, de az is jó megoldás, ha egy kis ideig csukva tartja a szemeit.
  • A nyári időszakban különösen gyakori a száraz szem kialakulása, amiért elsősorban a légkondicionáló berendezések felelősek. A hőség enyhítésére használt klímaberendezések ugyanis nemcsak hűtik, hanem szárítják is a levegőt, ami szemeink egészségére is kihat. Éppen ezért amikor csak teheti, igyekezzen kerülni a légkondicionáló használatát, és csak akkor kapcsolja be, ha feltétlenül szükséges! Poros, vagy dohányfüstös helyiségben szintén könnyebben szárad ki a szem, így ezeket is érdemes elkerülni.

Kezelési lehetőségek szemszárazság esetén

De mi a teendő, ha az elővigyázatosság ellenére Önnél is kialakult a szemszárazság?  Szerencsére vannak olyan bevált, hatékony módszerek, amelyek segítségével javíthat a szeme állapotán, és csökkentheti a szemszárazságot. Ennek ellenére azonban érdemes minden esetben konzultálnia a szemorvosával, hiszen egy szakértő további tanácsokat adhat a betegség gyors és hatékony kezelésére.

A száraz szem kialakulásáért a fokozott könnyvesztés a felelős. Éppen ezért egy jól megválasztott műkönny, vagy szemzselé növelheti a komfortérzetet, emellett segít a szem szárazságának csökkentésében is. Nem mindegy azonban, hogy milyen szemcseppet, vagy egyéb készítményt választ! Ma már számos műkönny érhető el a boltok és patikák kínálatában, azonban fontos odafigyelni arra, hogy érzékeny szemre való műkönnyet, esetleg allergiás tünetek enyhítésére szolgáló készítményt, vagy kontaktlencse viseléséhez ajánlott műkönnyet válasszunk. A szemorvos a megfelelő műkönny kiválasztásában is sokat segíthet, így érdemes konzultálni vele, mielőtt vásárolni indulna, hisze így megspórolhatja a nem megfelelő termék beszerzésével járó időt és pénzt is, és biztos lehet abban, hogy a megfelelő terméket választja.

 A műkönny mellett egyéb módszerek is rendelkezésünkre állnak a szemszárazság tüneteinek megszüntetésére, vagy enyhítésére. Egy másik hasznos módszer lehet a meleg borogatás alkalmazása, vagy a párásítót használata, ami nedvesebbé teszi a levegőt, így kiváló megoldás a száraz érzet csökkentésére. 

Ha azonban a munkahelyi környezet, és monitor előtt töltött idő lehet az oka a száraz szem kialakulásának, vagy egyéb környezeti okokra gyanakszunk, az életmódunk, vagy a munkakörnyezet legapróbb megváltoztatása is sokat segíthet. Előfordulhat azonban, hogy a száraz szem különböző betegségek miatt alakul ki, ilyenkor ezeket célszerű egy szemorvos segítségével felderíteni, a vizsgálat során ugyanis az orvos javaslatot tesz a probléma megoldására és a szükséges kezelésekre is. Ha a száraz szem kialakulásának komolyabb okai vannak, szükség esetén gyógyszeres kezelést is előírhat az orvos.A gyógyszeres kezelés megkezdése előtt azonban fontos tájékoztatni a szemorvost arról, ha valamilyen gyógyszer érzékenységben szenved, hiszen így tudja kiválasztani Önnek a lehető legjobb kezelési módot.

Vegye komolyan a betegséget!

Annak ellenére, hogy a szemszárazság nem tartozik a komolyabb szembetegségek közé, fontos odafigyelni rá, és időben megkezdeni a kezelését, hiszen így jó pár kellemetlen pillanattól megkímélheti magát! Ha azt tapasztalja, hogy a jól megválasztott műkönny sem segít a tünetek elmulasztásában, akkor érdemes szakértőhöz fordulni! Egy alapos szemvizsgálat segíthet kiszűrni a háttérben álló problémákat, és a kezelést is hatékonyabbá teheti, arról nem is beszélve, hogy az esetenként előforduló komolyabb, tartós látásproblémákat okozó szövődmények is elkerülhetőek egy alapos vizsgálattal.

Optimum térkép

Elérhetőségek

Jelentkezzen, mindössze egy perc!

Jelentkezem Videókonzultáció