Blog

Hogyan kezelhető a szemszárazság?


szemszárazság tünetektől szenvedő férfi

Egy korábbi blogbejegyzésben a száraz szem, vagy szemszárazság okairól számoltunk be, ami egy gyakori probléma, hiszen a felnőtt lakosság közel 30% át érinti.  Az okok mellett a lehetséges tünetekről, és a leginkább érintett korosztályokról is szó esett. Ezúttal azt vizsgáljuk meg, mit lehet tenni a megelőzés érdekében, és milyen kezelésekkel szüntethető meg a probléma!

A szemszárazság megelőzhető

A szemszárazság kialakulásában több tényező is szerepet játszhat, ezért jó tudni, hogy nem feltétlenül a szem betegsége áll a háttérben. Egyik különösen gyakori ok lehet például a számítógép monitora előtt töltött idő, főleg mostanában, amikor a legtöbb munka számítógéphez kötött, és a szabadidő jelentős részét is a monitorok előtt töltjük. Mindez pedig könnyedén száraz szemeket okozhat.  

Szerencsére néhány egyszerű módszerrel megelőzhető a betegség kialakulása:

  • A megfelelő étrend sokat segíthet a megelőzésben: fogyasszon rendszeresen A-vitaminban gazdag ételeket, mint amilyen a répa, édesburgonya, vagy paprika!
  • Amennyiben Ön is irodai munkát végez, vagy sok időt tölt a számítógép monitora előtt, akkor mindenképp iktasson be pihenőket a munkavégzés közben! Már néhány perces szünet is segíthet, hiszen szemei így fellélegezhetnek. A legjobb, ha tudatosan odafigyel a pislogásra, hiszen a monitor előtt ülve bizony előfordul, hogy megfeledkezünk a pislogásról, és sokkal ritkábban pislogunk, mint máskor. Pislogjon többet néhány percen keresztül, de az is jó megoldás, ha egy kis ideig csukva tartja a szemeit.
  • A nyári időszakban különösen gyakori a száraz szem kialakulása, amiért elsősorban a légkondicionáló berendezések felelősek. A hőség enyhítésére használt klímaberendezések ugyanis nemcsak hűtik, hanem szárítják is a levegőt, ami szemeink egészségére is kihat. Éppen ezért amikor csak teheti, igyekezzen kerülni a légkondicionáló használatát, és csak akkor kapcsolja be, ha feltétlenül szükséges! Poros, vagy dohányfüstös helyiségben szintén könnyebben szárad ki a szem, így ezeket is érdemes elkerülni.

Kezelési lehetőségek szemszárazság esetén

De mi a teendő, ha az elővigyázatosság ellenére Önnél is kialakult a szemszárazság?  Szerencsére vannak olyan bevált, hatékony módszerek, amelyek segítségével javíthat a szeme állapotán, és csökkentheti a szemszárazságot. Ennek ellenére azonban érdemes minden esetben konzultálnia a szemorvosával, hiszen egy szakértő további tanácsokat adhat a betegség gyors és hatékony kezelésére.

A száraz szem kialakulásáért a fokozott könnyvesztés a felelős. Éppen ezért egy jól megválasztott műkönny, vagy szemzselé növelheti a komfortérzetet, emellett segít a szem szárazságának csökkentésében is. Nem mindegy azonban, hogy milyen szemcseppet, vagy egyéb készítményt választ! Ma már számos műkönny érhető el a boltok és patikák kínálatában, azonban fontos odafigyelni arra, hogy érzékeny szemre való műkönnyet, esetleg allergiás tünetek enyhítésére szolgáló készítményt, vagy kontaktlencse viseléséhez ajánlott műkönnyet válasszunk. A szemorvos a megfelelő műkönny kiválasztásában is sokat segíthet, így érdemes konzultálni vele, mielőtt vásárolni indulna, hiszen így megspórolhatja a nem megfelelő termék beszerzésével járó időt és pénzt is, és biztos lehet abban, hogy a megfelelő terméket választja.

 A műkönny mellett egyéb módszerek is rendelkezésünkre állnak a szemszárazság tüneteinek megszüntetésére, vagy enyhítésére. Egy másik hasznos módszer lehet a meleg borogatás alkalmazása, vagy a párásítót használata, ami nedvesebbé teszi a levegőt, így kiváló megoldás a száraz érzet csökkentésére. 

Ha azonban a munkahelyi környezet, és monitor előtt töltött idő lehet az oka a száraz szem kialakulásának, vagy egyéb környezeti okokra gyanakszunk, az életmódunk, vagy a munkakörnyezet legapróbb megváltoztatása is sokat segíthet. Előfordulhat azonban, hogy a száraz szem különböző betegségek miatt alakul ki, ilyenkor ezeket célszerű egy szemorvos segítségével felderíteni, a vizsgálat során ugyanis az orvos javaslatot tesz a probléma megoldására és a szükséges kezelésekre is. Ha a száraz szem kialakulásának komolyabb okai vannak, szükség esetén gyógyszeres kezelést is előírhat az orvos.A gyógyszeres kezelés megkezdése előtt azonban fontos tájékoztatni a szemorvost arról, ha valamilyen gyógyszer érzékenységben szenved, hiszen így tudja kiválasztani Önnek a lehető legjobb kezelési módot.

Vegye komolyan a betegséget!

Annak ellenére, hogy a szemszárazság nem tartozik a komolyabb szembetegségek közé, fontos odafigyelni rá, és időben megkezdeni a kezelését, hiszen így jó pár kellemetlen pillanattól megkímélheti magát! Ha azt tapasztalja, hogy a jól megválasztott műkönny sem segít a tünetek elmulasztásában, akkor érdemes szakértőhöz fordulni! Egy alapos szemvizsgálat segíthet kiszűrni a háttérben álló problémákat, és a kezelést is hatékonyabbá teheti, arról nem is beszélve, hogy az esetenként előforduló komolyabb, tartós látásproblémákat okozó szövődmények is elkerülhetőek egy alapos vizsgálattal.

Címkék

További cikkek