Blog

Minden, amit az időskori szemszárazságról tudni érdemes


idős hölgy időskori szemszárazság kezelést követően

Bár a szemszárazság bármilyen életkorban jelentkezhet, bizonyított tény, hogy idősebb korban nagyobb valószínűséggel alakul ki. Ha Ön vagy idősebb családtagja szemszárazsággal küzd, akkor mindenképp olvassa el legújabb blogbejegyzésünket, amiből mindent megtudhat az időskori szemszárazságról és kezeléséről! 

Miért alakul ki szemszárazság idős korban? 

Korábbi blogbejegyzésünkben már sorra vettük, hogy milyen környezeti hatások és betegségek állhatnak a szemszárazság kialakulása mögött. Most azonban arra a kérdésre keressük a választ, hogy miért fordul elő gyakrabban a szemszárazság idős korban. 

Nos, az időskori szemszárazság egy természetes folyamatnak, az öregedésnek a következménye. Az idő előrehaladtával ugyanis a könnymirigyek működése fokozatosan csökken. A csökkentett könnytermelés pedig a szemek kiszáradását eredményezi.

Az időskori szemszárazság jelei

Az időskori szemszárazságnak egyértelmű és feltűnő jelei vannak. Ilyen például a szúró, égető érzés, a könnyezés, a homályos látás, az idegen test érzés és a szem kipirosodása is. Hogyha reggelente csak  fájdalmasan és nehezen tudja kinyitni a szemeit, akkor szintén szemszárazságra kell gyanakodnia.

Ha rendszeresen tapasztalja ezeket a tüneteket, akkor mindenképpen keressen fel egy szemészt, aki egy alapos vizsgálat után az Ön számára legideálisabb kezelési módszert fogja javasolni! 

Az időskori szemszárazság kezelése

Szerencsére az időskori szemszárazság gyógyítható, az alábbi módszerek ugyanis mind enyhítik a zavaró panaszokat:

  • Szemcseppek, műkönnyek: Az egyik legnépszerűbb módszer szemszárazság esetén a szemcseppek és műkönnyek használata.
  • Szemhéjtoalett: Az égető és szúró érzést csillapíthatja, hogyha naponta egy-két alkalommal langyos vízzel áttörölgeti a szemeit.
  • A szemhéj masszírozása: Ha nincs kéznél se szemcsepp, se műkönny, akkor azzal is sokat segíthet, ha óvatosan, körkörös mozdulatokkal átmasszírozza a szemhéját!
  • Párásítás: Mivel a száraz levegő szemszárazságot okozhat, ezért az is segíthet a tünetek csökkentésében, ha párásító készüléket használ. 
  • Hidratálás: Ha enyhíteni szeretné a szemszárazság tüneteit, akkor ügyeljen a megfelelő folyadékbevitelre. Igyon minimum 2-2,5 liter vizet naponta!

Szabaduljon meg hatékonyan a szemszárazságtól

Hogyha úgy érzi, a fentebb felsorolt módszerek nem enyhítik kellőképpen a tüneteit, akkor válassza az Optimum Szemészeten elérhető E-Eye villanófényes eljárást, aminek segítségével gyorsan és fájdalommentesen megszabadulhat az időskori szemszárazságtól! Jelentkezzen vizsgálatunkra pár perc alatt, online!

Címkék

További cikkek