Blog

Így előzhető meg a makuladegeneráció okozta vakság


idős hölgy szeme, akit érinthet a makuladegeneráció szembetegség

Az időskori makuladegeneráció veszélyes betegség, melytől világszerte 25-30 millióan szenvednek. Ehhez a számhoz pedig éves szinten nagyjából 500 ezer új beteg járul. Sokan kevésbé veszik komolyan, ami hatalmas hiba, hiszen az ötvenéves korosztály felett a vakok közel fele ezt a betegséget okozhatja látása elvesztéséért.
Természetesen az, ha valaki AMD-ben szenved, még nem jelenti automatikusan azt, hogy elveszíti a szeme világát. Ahhoz azonban, hogy a probléma ne hatalmasodjon el rajta, ismernie kell a betegség tüneteit és tudnia kell időben felismerni a makuladegenerációra utaló, intő jeleket.
Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, melyek segítenek abban, hogy az időskori makuladegeneráció, vagyis az AMD kialakulása és az általa előidézett látásromlás hatékonyabban megelőzhető legyen.

Ismerje meg a makuladegeneráció tüneteit

Annak érdekében, hogy a makuladegeneráció elhatalmasodása és az ebből adódó látásvesztés hatékonyan elkerülhető legyen, fontos, hogy ismerje a betegség tüneteit. A probléma legfőbb jellemzője, hogy a látótér középső részén kisebb-nagyon szürke, fekete folt, homály lesz észlelhető, mely akadályozza a beteget a látásban.

Makuladegeneráció esetén kevésbé látja élesen a színeket és kontrasztosan a tárgyakat, a betegség pedig egy idő után problémát okoz az olvasásban, a televízió nézésben vagy épp a vezetésben. Sőt, akár az arcok felismerését is megnehezítheti.

Ezen felül megfigyelhető a párhuzamos vonalak torzulása, görbülése vagy hullámzása is. A torzlátás megjelenése azonban már sajnos a betegség előrehaladottságát jelzi, és azt is jelentheti, hogy hamarosan látásvesztéssel kell szembenéznie. Éppen ezért az első tünetek megjelenése után semmiképp sem szabad tovább halogatni a szemészeti kivizsgálást.

Éljen egészségesebben

Az időskori makuladegeneráció kialakulása szempontjából különösen erős rizikófaktort jelent az egészségtelen életmód. Mint ahogy más szemészeti betegségekre, úgy az AMD kialakulására is nagy hatással lehet a dohányzás.

De hasonlóan komoly probléma lehet az egyoldalú táplálkozás is. A vitaminok és ásványi anyagok hiánya ugyanis szintén negatívan befolyásolhatja a látást és a szem egészségét. Csakúgy, mint ahogyan a mozgásszegény életmód is, ami különösen közvetett módon, a rossz vérkeringésen keresztül károsíthatja a szem működését.

Annak érdekében tehát, hogy az időskori makuladegeneráció elkerülhető legyen, fontos, hogy törekedjen az egészséges életmódra. Ez manapság, a rohanó életvitel mellett sokak számára nehéz feladat lehet, azonban az is hatalmas lépés lehet az egészség felé, ha néhány apró szokás megváltoztatásával törekszik a problémák megelőzésére.

Járjon rendszeresen szűrővizsgálatra

Az olyan szemészeti betegségekhez hasonlóan, mint például a glaukóma, az időskori makuladegeneráció is hosszú ideig tünetmentes lehet. Ez azt jelenti, hogy a probléma akár évekig is lappanghat anélkül, hogy negatív változást, homályosuló, romló látást tapasztalna.

A szakemberek azonban a fejlett orvostudománynak és a modern műszereknek köszönhetően képesek a betegség diagnosztizálására annak korai stádiumaiban is. Ennek köszönhetően időben megkezdhető a kezelés, melynek segítségével a látásromlás és a későbbi látásvesztés kialakulása is elkerülhető.

Abban az esetben tehát, ha az idő előrehaladtával is szeretné megőrizni látását, rendkívül fontos, hogy odafigyeljen szeme egészségére és évente legalább egyszer részt vegyen egy általános szemészeti szűrővizsgálaton, mely a makuladegeneráció mellett több, komoly probléma kiszűrésére ad lehetőséget.

Forrás:
AAO – What Is Macular Degeneration?

További cikkek