Blog

Zöldhályog szűrés: ezért fontos!


zöldhályog szűrővizsgálatot végez a szemészorvos

A zöldhályog olyan súlyos szemészeti probléma, mely a késői diagnosztizálás esetén és kezelés hiányában maradandó látásromlást, vagy akár vakságot is okozhat. A statisztikák szerint minden tizedik beteg már kialakult zöldhályoggal jut el szemorvoshoz, míg minden századik esetében a betegség egészen a látásvesztésig jut.
Abban az esetben, hogy ezt elkerüljük, rendkívül fontos a rendszeres szemészeti szűrés, mely segít abban, hogy a problémát időben felismerhessük és kordában tarthassuk. Most megmutatjuk azt, hogy hogyan.

Idősebbek körében különösen fontos a szemészeti szűrés

A glaukóma olyan betegség, melyre rengeteg rizikófaktor lehet hatással. Ami azonban mindenki számára meghatározó lehet, az nem más, mint az életkor. Negyvenéves kor fölött rendkívül fontos a szemészeti szűrés, hiszen a bizonyos életkor után a zöldhályog kialakulásának kockázata minden egyes életév elteltével egyre inkább növekszik.

Az életkor persze rengeteg egyéb dolog is szerepet játszhat a glaukóma kialakulásában. Ilyen lehet a családi kórtörténet, a genetikai háttér, valamint az életmód is. A rendszeres szűrővizsgálat tehát idősebb korban rendkívül fontos, ez azonban nem azt jelenti, hogy kizárólag a negyven év fölöttiek esetében segíthet a látás megóvásában és megmentésében. Sőt, épp ellenkezőleg: minden életkorban fontos.

Hogyan zajlik a glaukóma szűrés?

A glaukóma szűrővizsgálat során a szakorvosok egy speciális eszköz segítségével mérik a szemnyomást. Ezen kívül a szemfenék vizsgálatára is sor kerül, melynek során a látóideg állapota is felmérésre kerül. Ez a két dolog vizsgálata sok olyan információra derít fényt, melyből a probléma és annak előrehaladottsága meghatározható.

Bizonyos esetekben több vizsgálatra is szükség lehet, például a szaruhártya vastagságának mérésére, vagy a látótér vizsgálatára. Abban az esetben, ha a vizsgálatok kimutatják a zöldhályog jelenlétét, a kezelést azonnal meg kell kezdeni, hiszen minél tovább marad kezeletlenül, annál nagyobb a látásromlás és látásvesztés esélye.

Azok esetében pedig, akiknél a betegséget már diagnosztizálták, rendkívül fontos a glaukóma szakszerű gondozása, a rendszeres felülvizsgálat és ellenőrzés, hiszen ezáltal a zöldhályog hatékonyan tartható kordában.

Milyen gyakran szükséges a glaukóma elleni szűrővizsgálat?

Általános szemészeti vizsgálatra járni mindenkinek fontos, aki szeretné élete végéig megőrizni éleslátását. A szakemberek általában azt szokták mondani, hogy egy ilyen szűrővizsgálatot érdemes legalább kétévente egyszer beiktatni a programba, hiszen a lappangó glaukóma mellett rengeteg egyéb szemészeti betegségre és elváltozásra képes időben fényt deríteni.

Abban az esetben, ha a betegséget már diagnosztizálták, a szűrővizsgálatok gyakorisága az állapottól is függ. Az idősebbek vagy más, látást is befolyásoló betegségekben (például cukorbetegségben) szenvedők esetén érdemes legalább évente egyszer meglátogatni a szemorvost és elvégeztetni a zöldhályoggal és látásunk általános állapotával kapcsolatos szemészeti szűrővizsgálatot.

Bizonyosodjon meg arról, hogy egészséges

Látásunk az egyik legfontosabb dolog az életben, éppen ezért fontos, hogy megbecsüljük és odafigyeljünk rá. A rendszeres szemészeti szűrés pedig segít abban, hogy a komolyabb problémák kialakulása elkerülhető legyen.

Amennyiben szeretne bővebb információt kapni a szemészeti vizsgálat menetéről, vagy szeretne időpontot foglalni szemészeti vizsgálatra, vegye fel velünk a kapcsolatot! Szakértő kollégáink mindenben készséggel állnak rendelkezésére annak érdekében, hogy az látása, mindenkor tökéletes legyen!

Forrás:
AAO – What is Glaucoma?

Címkék

További cikkek