Blog

Mit tegyen, ha Önnek túl drága a szemműtét?


a szemműtétet részletfizetéssel egyenlíti ki a páciens

Azt már megvizsgáltuk, hogy az egyes műtéti eljárások és diagnosztikai kezelések pontosan mennyibe is kerülnek és azt láttuk, hogy bár a végösszeg elsőre magasnak is tűnhet, hosszú távon kifejezetten előnyös „befektetésnek” számít, ha vállalkozunk egy lézeres szemműtétre.

Ha megnézzük, hogy az évek során mekkora összeget költöttünk kontaktlencsékre, kontaktlencse folyadékokra, vagy szemüvegcserére, máris egyértelmű lesz a matek. Ettől függetlenül a kezelések díja sokaknak jelenthet túlságosan nagy egyszeri tételt, ezért a legtöbb szemklinikán különböző kedvezményekkel, akciókkal és a fizetést könnyítő konstrukciókkal várják a pácienseket. A fizetés a legtöbb esetben történhet készpénzzel, az ismert bankkártyák használatával, banki átutalással és egészségpénztári kártyával is. Ez utóbbiról részletesebben kicsit később. Fontos tudni, hogy a banki átutalást a legtöbb klinikán akkor fogadják el, ha a kezelések és műtéti beavatkozások díját előre szeretné kiegyenlíteni a páciens. Vannak olyan klinikák is, amelyek állandó kedvezményt biztosítanak például a már említett egészségpénztári tagoknak, valamint különböző – jellemzően orvosi és gyógyszerész – kamarai tagoknak is. Talán a legvonzóbb fizetési konstrukció pedig a részletfizetési lehetőség, amelyet többnyire valamilyen egészséghitel segítségével vehetnek igénybe az ügyfelek. A kedvezmények egyébként általában csak magára a kezelésre, vagy a műtétre vonatkoznak, a beavatkozások utáni kontrollvizsgálatokra azonban már nem.

Léteznek különböző szezonális és akciós kedvezmények is, ezeknek érdemes a jelentkezés előtt utánanézni a különböző szemklinikák honlapjain, vagy személyesen.

Természetesen az egyes kedvezmények nem összevonhatóak, tehát mindig csak egyet vehetünk igénybe közülük, de ettől függetlenül így is nagy könnyítéseket kaphatunk. Fontos tehát, hogy jó előre tájékozódjunk és alaposan gondoljuk át, melyik kedvezmény, vagy finanszírozási mód tűnik a legmegfelelőbbnek számunkra. Ehhez természetesen mindig segítséget nyújtanak az adott klinika tanácsadói, forduljunk hozzájuk!

A kedvezmények közül utoljára hagytuk az egészségpénztári tagoknak járó kedvezmények tárgyalását. A hazai szemklinikák többnyire valamennyi egészségpénztárral szerződéses viszonyban állnak, így bármelyik pénztárhoz is tartozunk, jogosultak vagyunk kedvezmény igénybevételére. Akkor sem fognak minket elutasítani, ha esetleg olyan egészségpénztárnak vagyunk tagjai, amellyel nincs szerződéses viszonya a klinikának. Ebben az esetben a klinika ugyanis szinte külön a mi kedvünkért felveszi a kapcsolatot az adott egészségpénztárral és máris elhárult az akadálya a kedvezmények igénybevételének. Sőt arra is kínálnak megoldást, ha nem vagyunk pénztári tagok, de szeretnénk azzá válni. Ezt ugyanis a legtöbb klinikánál meg lehet tenni. Amennyiben rendelkezünk egészségpénztári tagsággal, csak annyit kell tennünk, hogy a számla kiállítása előtt jelezzük a klinika munkatársainak, hogy szeretnénk igénybe venni az egészségpénztári fizetés lehetőségét. Lehetőség van a teljes kezelési díj, vagy akár annak egy részének kifizetésére is ezzel a megoldással.

Az sem mellékes szempont, hogy egészségpénztári tagság esetén a pénztári számlára történő egyéni befizetéssel jelentősen csökkenthetők a kiadások is, mégpedig a befizetések után igénybe vehet 20 százalékos személyi jövedelemadó kedvezménnyel. Az így igénybe vehető adókedvezménynek van azért felső korlátja, ennek maximális éves összege 100 000 forint lehet.

További cikkek