Blog

Hogyan ismerhetők fel a szürkehályog tünetei?


egy idős házaspár búcsút intett a szürkehályog tüneteinek

Mivel a cataracta, vagyis a szürkehályog viszonylag hosszú ideig nem jár fájdalommal, így sokszor nem is tudjuk egyértelműen megállapítani, hogy ez áll a látásromlás hátterében. Vannak azonban olyan egyértelmű tünetek, amik erre a betegségre utalnak. Ismerje meg bejegyzésünkből a szürkehályog tüneteit!

A szürkehályog (cataracta) egy homályos terület a szemlencsén belül, ami idővel egyre kevesebb fényt enged át, így a minket körülvevő tárgyak és dolgok homályosabbá válnak. A kor előrehaladtával sok embernél kialakul a cataratcta, általában 61 éves kor felett kezd el igazán súlyos látásromlást okozni.

Milyen gyors lehet a látásvesztés?

Erre nincsen univerzális válasz, mivel ezt embere válogatja és szürkehályogról szürkehályogra változik. A cataracta alattomosan rabolja el Öntől a látását, mivel nem jár fájdalommal, így nehéz észrevenni. Sokan azt gondolják, hogy a romló látásélesség csak pusztán idősebb kori látásromlás, miközben a szürkehályog tünetei jelentkeztek.

A látásvesztés lehet szinte észrevétlen, akár több évig is elhúzódó lassú folyamat. Ez azért rendkívül veszélyes, mert olyan lassan romlik a szem, hogy talán Ön nem veszi észre időben. Gondoljon csak bele, a körme vagy haja is minden nap nő, a változás azonban olyan pici, hogy azt lehetetlen egyik napról a másikra észrevenni. A lencse alatti hályog azonban gyorsabban okoz látásvesztést, mert ez a cataracta „agresszívebben” fejlődik, ami könnyebben észrevehető.

Bármilyen szürkehályogról is legyen szó, egy valami mindegyikben közös, méghozzá az, hogy fokozatos látásromlást okoz, és mindenképp operálni kell!

Melyek a szürkehályog tünetei?

Szürkehályog esetén a látás romlása mellett egyéb jellegzetes tüneteket is tapasztalnak a betegek, a szürkehályog tünetei az alábbiak:

  • Homályos látás, elmosódott vagy ködös látás, mintha egy fátylon vagy pókhálón keresztül nézne.
  • Kettőslátás, szellemképes látás, fényérzékenység például erős fényben, napsütésben vagy éjszakai vezetés esetén.
  • A térlátás romlása.
  • Eltompultak a színek, az árnyalatok megváltoznak és kifakulnak
  • Súlyos látáscsökkenés észlelése, amikor fényes felületre vagy háttérre tekint.
  • Éjszakai vezetésnél vakító a fény vagy fényudvar jelentkezik a fényszóró körül.
  • Gyakori szemüvegcserére van szüksége változó értékekkel.
  • A színeket tompábban, a különböző árnyalatokat másképpen látja.
  • Mind a távoli, mind a közeli látás romolhat
  • A kontrasztok eltűnése is jellemző tünet, és a visszatükrözés is zavaró lehet.

A szürkehályog tünetei nem járnak fájdalommal, vagy bármilyen más szemészeti elváltozással, leszámítva a teljesen kialakult állapotot, amelyben az egyébként fekete pupilla szürkés-fehéres árnyalatot kaphat.

Az Optimum Szemészeten gyors és fájdalommentes prémium lézeres szürkehályog műtét várja

Mivel a szürkehályog gyógyítása jelenleg kizárólag sebészeti úton történhet, fontos, hogy amennyiben cataractára utaló jeleket tapasztal, mielőbb jelentkezzen be lézeres szemműtétre!

A mindössze 15-20 perces, cseppérzéstelenítésben végzett, fájdalommentes lézeres szürkehályog műtét során a szemész szakorvos az egyénre szabott értékeknek megfelelő, előre beprogramozott lézerkészülék segítségével eltávolítja a szemlencse elhomályosodott belső részét, majd a megmaradó vékony lencsetokba egy előre kiválasztott prémium műlencsét helyez. 

A műtét után gyorsan helyreáll a látóélesség, így Ön ismét a maga valójában láthatja a világot szemüveg nélkül és mielőbb gondtalanul folytathassa mindennapjait.

Szeretne megszabadulni a szürkehályogtól? Jelentkezzen be és egyeztessen időpontot!

A lézeres szürkehályogműtét előtt egy részletes, megközelítőleg 1,5-2 órás fájdalommentes szemvizsgálaton kell részt vennie, melynek során a szemész orvos megállapítja a szürkehályog típusát, előrehaladottságát, megvizsgálja a látóélességet, megméri a szemnyomást és szemfenéki vizsgálatot is végez. A vizsgálat fontos része a beültetésre kerülő műlencse dioptriájának egyénre szabott megtervezése.

Kérjen időpontot most szakorvosi vizsgálatunkra, hogy megszabadulhasson a szürkehályog tüneteitől és újra élvezhesse az aktív életet!

Forrás:
AAO – What Are Cataracts?

További cikkek