fbpx

Hogyan ismerhetők fel a szürkehályog tünetei?

optimum-szurkehalyog-kezeles-lepesrol-lepesre

Mivel a cataracta, vagyis a szürkehályog viszonylag hosszú ideig nem jár fájdalommal, így sokszor nem is tudjuk egyértelműen megállapítani, hogy ez áll a látásromlás hátterében. Vannak azonban olyan egyértelmű tünetek, amik erre a betegségre utalnak. Az alábbiakban ezeket olvashatja el.

A szürkehályog egy homályos terület a szemlencsén belül, ami idővel egyre kevesebb fényt enged át, így a minket körülvevő tárgyak és dolgok homályosabbá válnak. A kor előrehaladtávalsok embernél kialakul a szürkehályog: a lencse elszürkülésével romlik a látás.

Milyen gyors lehet a látásvesztés?

Erre nincsen univerzális válasz, mivel ezt embere válogatja és szürkehályogról szürkehályogra változik. A szürkehályog alattomosan rabolja el Öntől a látását, mivel nem jár fájdalommal, így nehéz észrevenni. Sokan azt gondolják, hogy a romló látásélesség csak pusztán idősebb kori látásromlás, miközben a tünetek hátterében a szürkehályog áll.

A látásvesztés lehet szinte észrevétlen, akár több évig is elhúzódó lassú folyamat. Ez azért rendkívül veszélyes, mert olyan lassan romlik a szem, hogy talán Ön nem veszi észre időben. Gondoljon csak bele, a körme vagy haja is minden nap nő, a változás azonban olyan pici, hogy azt lehetetlen egyik napról a másikra észrevenni. A lencse alatti hályog azonban gyorsabban okoz látásvesztést, mert ez a szürkehályog „agresszívebben” fejlődik, ami könnyebben észrevehető.

 

Bármilyen szürkehályogról is legyen szó, egy valami mindegyikben közös, méghozzá az, hogy fokozatos látásromlást okoz, és mindenképp operálni kell!

 

Milyen tünetek esetén gyanakodhatunk szürkehályogra?

Szürkehályog esetén a látásromlás mellett egyéb jellegzetes tüneteket is tapasztalnak a betegek, amelyek a következők:

  • Homályos, elmosódott vagy ködös látás, mintha egy fátylon vagy pókhálón keresztül nézne.
  • Kettőslátás, fényérzékenység például erős napsütés vay éjszakai vezetés esetén.
  • A térlátás romlása.
  • Eltompultak a színek, az árnyalatok megváltoznak és kifakulnak
  • Súlyos látáscsökkenés észlelése, amikor fényes felületre vagy háttérre tekint.
  • Éjszakai vezetésnél vakító a fény vagy fényudvar jelentkezik a fényszóró körül.
  • Gyakori szemüvegcserére van szüksége változó értékekkel.
  • A színeket tompábban, a különböző árnyalatokat másképpen látja.

Az Optimum Szemészeten gyors és fájdalommentes prémium lézeres szürkehályog műtét várja

Mivel a szürkehályog gyógyítása jelenleg kizárólag sebészeti úton történhet, fontos, hogy amennyiben cataractára utaló jeleket tapasztal, mielőbb jelentkezzen be lézeres szemműtétre!

A mindössze 15-20 perces, cseppérzéstelenítésben végzett, fájdalommentes lézeres szürkehályog műtét során a szemész szakorvos az egyénre szabott értékeknek megfelelő, előre beprogramozott lézerkészülék segítségével eltávolítja a szemlencse elhomályosodott belső részét, majd a megmaradó vékony lencsetokba egy előre kiválasztott, prémium műlencsét helyez. 

A hatékony kezelés gyorsan helyreálló látásélességet biztosít, hogy Ön ismét a maga valójában láthassa a világot és mielőbb gondtalanul folytathassa mindennapjait.

Szeretne megszabadulni a szürkehályogtól? Jelentkezzen be és egyeztessen időpontot!

A lézeres szürkehályog műtétet megelőzően egy részletes, megközelítőleg 1,5-2 órás fájdalommentes szemvizsgálaton kell részt vennie, melynek során nem csupán feltérképezzük szemének állapotát, de általános egészségi állapotára is kitérünk.

Jelentkezzen most előzetes vizsgálatunkra, hogy szemére szabott kezelésünkkel átélhesse az éles látás örömét!

 

Optimum térkép

Elérhetőségek

Jelentkezzen, mindössze egy perc!

Jelentkezem Videókonzultáció