Blog

Látásjavító szemlencseműtét: Minden, amit tudnia kell


látásjavító szemlencseműtét után kidobja a szemüvegét

A látás javításának igénye közel mindenki számára ismerős, legyen szó korral járó romlásról vagy veleszületett problémáról. Napjainkban a látásjavító szemlencseműtét kínál megoldást számos látásproblémára, lehetővé téve a páciensek számára, hogy éles látást élvezhessenek, sok esetben szemüveg vagy kontaktlencse nélkül. Ez a modern eljárás egyre népszerűbbé válik a látáskorrekció területén, ami nem csoda, tekintettel a személyre szabott kezelési lehetőségekre és a relatíve gyors gyógyulási időre.

Az előnyökről, a műtét menetéről, a látásjavító műtét ideális jelöltjeiről, valamint a különböző beültethető műlencse típusokról szóló cikkünkben részletes információkat nyújtunk, hogy segítsük az érdeklődőket a tájékozódásban. Ismertetjük, mi a látásjavító szemlencseműtét, milyen előnyökkel jár egy ilyen típusú beavatkozás, hogyan zajlik a szemlencse műtét, kinek ajánlott és milyen típusai léteznek az implantálható szemlencséknek. Ezek az információk elengedhetetlenek mindazok számára, akik fontolgatják ezen eljárás lehetőségét, hogy javítsák látásminőségüket.

A látásjavító szemlencseműtét előnyei

Rövidlátás, távollátás és asztigmatizmus korrekciója

A látásjavító szemlencseműtét alapvető előnye, hogy képes korrigálni a rövidlátást, távollátást, valamint az asztigmatizmust is. Ezáltal a szemüveg vagy kontaktlencse viselésének szükségessége jelentősen csökkenhet vagy akár teljesen megszűnhet a beültetett műlencse függvényében. A műlencse beültetése során a szem fénytörési hibáit korrigálják, így a páciensek éles látást élvezhetnek akár minden távolságra.

Öregszeműséggel küzdők számára megoldás

Azok számára, akik az öregszeműség, vagyis presbyopia jeleit tapasztalják, és nem alkalmasak a lézeres látásjavításra, a látásjavító szemlencseműtét kiváló megoldást nyújthat. Ez különösen fontos azoknak, akiknek napi tevékenységeikhez elengedhetetlen a jó látás. A trifokális műlencsék beültetése lehetővé teszi, hogy a páciensek szemüveg nélkül is élesen lássanak minden távolságra, beleértve a monitor távolságát és a közelre látást is.

Szürkehályog megelőzése

A látásjavító lencseműtét nem csak a látásélesség javítását szolgálja, hanem hozzájárulhat a szürkehályog kialakulásának megelőzéséhez is, mivel a műtét során a természetes szemlencsét egy műlencsére cserélik, ezáltal kiküszöbölhető a későbbiekben szürkehályog kialakulásának lehetősége.

Kinek alkalmas a látásjavító lencseműtét?

A látásjavító lencseműtét különösen ajánlott azok számára, akik elmúltak 45 évesek és akiknél a lézeres dioptriakorrekció nem alkalmazható. Ez a korcsoport gyakran szembesül azzal, hogy a lézeres beavatkozás már nem képes minden távolságra korrigálni a látást. Azok számára, akik magas dioptriával rendelkeznek, rövidlátás esetén -12, távollátás esetén +4 dioptria felett – a látásjavító lencseműtét nyújthat megoldást, mivel ezekben az esetekben a lézeres korrekció nem lehetséges. A lencseműtét során eltávolítják a természetes szemlencsét, és egy egyénre szabott műlencsét ültetnek be, amely korrigálja a fénytörési hibákat és megelőzi a szürkehályog kialakulását is.

Ezért jobb a lencseműtét egyes esetekben, mint a lézeres látásjavítás

A látásjavító lencseműtét bizonyos esetekben előnyösebb választás lehet, mint a lézeres szemműtét. Ez különösen igaz azokra, akik teljes szemüvegfüggetlenséget szeretnének elérni és akiknél a lézeres beavatkozás nem adható meg minden távolságra. Trifokális műlencse beültetése után a páciensek távolra, közelre és a köztes távolságra is éles látást élvezhetnek, anélkül, hogy szemüvegre vagy kontaktlencsére lenne szükségük. Továbbá, a lencseműtét lehetőséget biztosít arra, hogy a páciensek megszabaduljanak a multifokális vagy bifokális szemüvegek állandó cserélgetésétől, így növelve életminőségüket.

Hogyan zajlik a látásjavító szemlencseműtét?

Előkészítő vizsgálatok

A látásjavító szemlencseműtét előkészítése alapos szemészeti vizsgálattal kezdődik, amely magában foglalja a szemnyomás, a dioptria, a szaruhártya görbületének és vastagságának mérését. A pupillatágító cseppek alkalmazása után a vizsgálat átmenetileg elhomályosíthatja a látást, ezért ajánlott kísérővel érkezni. A részletes vizsgálat során a szemészorvos kiértékeli az eredményeket és megbeszéli a pácienssel a kezelés minden részletét.

A műtét lépései

A látásjavító szemlencseműtét helyi érzéstelenítéssel történik, ahol több alkalommal is érzéstelenítő szemcseppet csepegtetnek a szembe. A beavatkozás során a szemész ultrahangos technikával, a phacoemulsifikáció módszerével vagy femtolézeres technológiával távolítja el a saját szemlencsét. A műtét alatt a páciens nem érez fájdalmat és folyamatosan tájékoztatja a sebész a műtét lépéseiről. A tényleges műtét általában 15-20 percig tart.

lencsecsere műtét közben

Műtét utáni teendők

A műtét után az ápoló kikíséri a pácienset a műtőből, és lehetősége nyílik egy kis pihenésre. Az otthoni gyógyulást követően fontos, hogy a páciens ne dörzsölje a szemét, és kerülje a víz érintkezését a szemmel két hétig. Az orvos által felírt szemcseppek pontos használata elengedhetetlen a gyógyulás elősegítése és a komplikációk elkerülése érdekében. Kontrollvizsgálatra a műtétet követő első napon kell megjelenni, ahol a szemész orvos ellenőrzi a műtét eredményét és az esetleges gyulladás jeleit.

Beültethető műlencse típusok

Egyfókuszú műlencse

Az egyfókuszú műlencsék kiváló távoli látóélességet biztosítanak köszönhetően torzításmentes optikájuknak. Azonban a műtétet követően a közeli tárgyak éles látásához olvasószemüveg használata szükséges lehet. Ezek a lencsék általában egy adott fókusztávolságra, leggyakrabban távolra vannak beállítva így a közelre való látásra szemüveg viselése szükséges.

Kiterjesztett mélységélességű műlencse (EDOF)

A kiterjesztett mélységélességű műlencsék, mint a LuxSmart, jobb mélységélességet biztosítanak, ami lehetővé teszi a távolra és monitor távolságra való kiváló látásélményt. Ezek a lencsék különösen hasznosak a hétköznapi tevékenységek során, mint például a számítógép használata, a tévénézés, a sportolás vagy az utazás, miközben a közeli olvasáshoz továbbra is szükség lehet olvasószemüvegre.

Háromfókuszú műlencse

A háromfókuszú műlencsék, mint a FineVision, minden távolságra éles látást biztosítanak: közelre, monitor távolságra és távolra. Ezek a lencsék lehetővé teszik, hogy a páciensek tisztán lássák a távolban lévő tájat, biztonságosan vezessenek autót, gond nélkül használják a számítógépet és a tévénézés is problémamentes legyen. A trifokális műlencsék kényelmes megoldást jelentenek a műtétet követően, nagy valószínűséggel nem lesz szükség szemüvegre. Ha a dioptriakorrekció mellett az astigmatizmust is kezeltetni szeretné a páciens, akkor a FineVision trifokális tórikus lencse a legjobb választás, mivel ez mindkét problémára megoldást nyújt.

Foglaljon konzultációt szemvizsgálatára és a lencsecsere műtéti lehetőségek részletes megbeszélésére.

AAO

További cikkek