Blog

Zöldhályog vagy szürkehályog? Így ismerheti fel!


egy pár a zöldhályog és szürkehályog közötti különbségről beszélnek

A zöldhályog és a szürkehályog olyan szemészeti betegségek, melyek az idő előrehaladtával szinte bárkit érinthetnek. Megegyezik bennük, hogy a felmerülő tünetekkel érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni, hiszen vezető okot jelentenek a vakság kialakulása szempontjából. Sokan azonban nem tudják, mely panaszok mely betegségre utalnak, és mi is a konkrét különbség a két probléma közt.
Ebben a bejegyzésben megmutatjuk, mi az a zöldhályog és mi az a szürkehályog, mik a lényeges eltérések a két betegség közt, és hogyan előzhetjük meg hatékonyan a problémák kialakulását.

Hogyan ismerhető fel a zöldhályog?

A zöldhályog, más néven a glaukóma úgynevezett neurodegeneratív betegség, ami a látóidegeket támadja meg. Ez azt jelenti, hogy a zöldhályog kialakulása során a szemben keletkezett képet a szemből az agy felé vezető idegrostok és idegsejtek sérülnek, a betegséget ezek felgyorsult ütemű pusztulása jellemzi.

Kialakulása során a szemben található csarnokvíz termelődése és elfolyása közötti egyensúly felborul, ami a szemnyomás megemelkedéséhez és nagymértékű károsodáshoz vezethet.

A zöldhályog legfőbb tünetei közt olyan problémákat említhetünk, mint a szem és a szemkörnyék fájdalma, a homályos látás, a szem kipirosodása, a fényforrás körüli szivárványszerű karikalátás, valamint a szaruhártya zöldes-szürkés árnyalatú elszíneződése.

A zöldhályog kezelhető betegség, azonban fontos, hogy mihamarabb felismerjük, hiszen a már kialakult károsodás nem fordítható vissza. Az általa okozott látásromlás fokozódása és a glaukómából eredő vakság azonban hatékonyan megelőzhető.

A szürkehályog legfőbb jellemzői

A szürkehályog, azaz a katarakta a szemlencse látásrontó elszürkülését jelenti. Kialakulásának legfőbb oka, hogy életkorunk előrehaladtával a szemlencse folyadéktartalma megnő, ennek köszönhetően pedig fokozatosan domborúbbá és kevésbé átlátszóvá válik.

A katarakta eleinte a szem fénytörésére gyakorol negatív hatást, melynek következtében rövidlátás alakul ki. A következő stádiumban már a homályos látás is jellemző, melynek köszönhetően egyre nehezebbé válnak az olyan tevékenységek, mint az autóvezetés és az éjszakai közlekedés. Végül a látás élessége és a színérzékelés minden fényviszony mellett jelentősen lecsökken.

A szürkehályog által előidézett homályos látás megnehezíti az olvasást és a televíziónézést, megváltoztatja a színek tónusának érzékelését, és az olyan dolgokat is nehezebbé teszi, mint családtagjaink, barátaink arckifejezésének felismerése.

A szürkehályog olyan betegség, mely gyógyszeresen nem kezelhető, lézeres szürkehályog műtéttel azonban hatékonyan orvosolható. A beavatkozás gyors és fájdalommentes, melynek során a természetes szemlencse nagyobb része eltávolításra kerül, helyére pedig az éleslátást biztosító, a páciens szempontjából leginkább megfelelő műlencse kerül beültetésre.

A baj nem feltétlenül jár egyedül

Fontos tudni, hogy habár a szürke- és a zöldhályog esetében két különböző betegségről beszélünk, a baj nem minden esetben jár egyedül. Sőt, sok betegnél a két probléma egyszerre is előfordulhat.

Éppen ezért lényeges, hogy a látásromlás és későbbi látásvesztés elkerülése érdekében évente legalább egyszer ellátogassunk szemorvosunkhoz, és elvégeztessünk egy általános szemészeti vizsgálatot, mely a glaukóma és a katarakta mellett az egyéb, szemünk világát veszélyeztető problémák kiszűrésében is segít.

Az időben felismert betegségek ugyanis hatékonyan kezelhetők, melynek köszönhetően nemcsak a látásromlás problémája kerülhető el, de az is, hogy időskorunkra akár teljes mértékben elveszítsük az egyik legfontosabb dolgot: a saját szemünk világát!

További cikkek