Blog

Védekezz a glaukóma ellen! Ezek a zöldhályog okai


zöldhályog okai

Az üzleti életben a kockázatkezelés mindennapos. Ennek a folyamatnak a legfőbb célja, hogy azonosítsuk és ellenőrzés alá vonjuk azokat a kockázatokat, melyek a sikeres munka szempontjából ártalmasak lehetnek. Ilyen módon felkészülhetünk azok kezelésére.

Érdekes, hogy az üzletnél sokkal fontosabb dolgok, például szemünk egészsége esetén kevésbé foglalkozunk a kockázatkezeléssel. Pedig a rizikófaktorok ismeretében rengeteg, komoly szembetegség elkerülhető lenne.

Ebben a bejegyzésben a zöldhályog okaival, a vele kapcsolatos kockázatokkal, a legjellemzőbb rizikófaktorok felismerésével, valamint a betegség elkerülése szempontjából fontos teendőkkel fogunk foglalkozni.

Miért veszélyes betegség a zöldhályog?

A zöldhályog, azaz a glaukóma a szem látóidegeit károsító betegség. Abban az esetben, ha kezeletlen marad, eleinte csak látásromláshoz vezet, idővel azonban teljes látásvesztést és visszafordíthatatlan vakságot idézhet elő.

Az idő előrehaladtával sajnos egyre több embert érint, és világszerte több mint 80 millió beteg szenved tőle. Ami pedig a legrosszabb, hogy sokat ezek közül a betegek közül még csak nem is diagnosztizáltak.

Ennek legfőbb oka, hogy a zöldhályog lassan kialakuló betegség, mely sokáig maradhat tünetmentes. Ez nagy probléma, hiszen a glaukóma általi látásromlás visszafordíthatatlan. Azonban abban az esetben, ha a szakemberek időben felismerik a betegséget, a látás további romlása és szemünk világának elvesztése hatékonyan megelőzhető.

A zöldhályog okai

Az időskor és az öröklődés

A zöldhályog olyan betegség, mely bárkinél, bármilyen korban kialakulhat, ettől függetlenül az idős korosztály mégis jobban ki van téve a veszélyeinek. Azt szokták mondani, hogy a glaukóma kialakulásának kockázata minden egyes életév elteltével egyre inkább növekszik, így fontos, hogy bizonyos kor felett már fokozottan ügyeljünk látásunkra.

A szakértők általában hangsúlyozzák az évenkénti szemvizsgálat jelentőségét, azonban ennek jelentősége a negyvenedik életév betöltésével még inkább megemelkedik. Ebben a korban ugyanis már jelentkezhetnek az első tünetek, a probléma azonban még időben észrevehető és a komolyabb látásromlás előtt megállítható.

Az időskor mellett több olyan tényező is akad, melyet a zöldhályog okai között lehet felsorakoztatni. Ezek egyike például a családi kórtörténet, hiszen a glaukómához hasonló problémák nagyobb eséllyel jelentkeznek azoknál az embereknél, akiknek a felmenői közt már volt példa hasonló megbetegedésre.

Rendszeres szemvizsgálat: ne hagyjuk, hogy a látás néma tolvaja meglopjon minket!

Mint ahogy azt már fentebb is említettük, a „látásunk néma tolvajának” is nevezett zöldhályog olyan betegség, mely hosszú időn át képes szinte teljesen tünetmentes maradni. Ennek köszönhetően sokan csak későn veszik észre, hogy érintettek a glaukóma által, ekkor pedig már a bekövetkezett károsodás sajnos nem orvosolható.

A rendszeres szemvizsgálat azonban segít abban, hogy ezekre a problémákra időben fény derüljön, ezáltal pedig megkezdhető a glaukóma elleni kezelés. Melynek köszönhetően elkerülhető, hogy a zöldhályog súlyosabbá váljon, ilyen módon pedig a komolyabb, mindennapi életet megnehezítő látásromlás éppúgy elkerülhető, mint az ebből fakadó teljes látásvesztés és vakság kialakulása.

AAO – What Is Glaucoma? Symptoms, Causes, Diagnosis, Treatment

További cikkek