Blog

Mennyire sikeres a szemlencse műtét?


szemlencse műtét után boldog idős hölgy

Sokunknál tapasztalható valamilyen fokú rövidlátás, távollátás és/vagy asztigmatizmus. Ezeket az állapotokat gyakran szemüveggel, kontaktlencsével tudják orvosolni, sokan azonban nem tartják kielégítő megoldásnak. Másik közismert módja a dioptria korrekciónak a lézeres szemműtét, ámde nem mindenki alkalmas a beavatkozás elvégzésére.

A szemlencse műtét – vagy látásjavító lencsecsere – egy lehetséges módja a tiszta, kényelmes látás elérésének. Ez a blog segít megérteni, hogy mire számíthat ettől a típusú szemműtéttől, és mennyire eredményes.

Mi az a lencsecsere műtét?

A szemlencse műtét a szürkehályog műtét egy adaptált változata, amelyet a fénytörési hibák korrekciójára alkalmaznak. Ezek a fénytörési hibák közé tartozik az asztigmatizmus, a távollátás, a rövidlátás és a presbyopia (azaz az öregszeműség, ami szemlencse alkalmazkodóképességének fokozatos, korral járó csökkenését jelenti).

Az eljárás során az elöregedő természetes szemlencsét egy korszerű szövetbarát anyagból készült műlencse implantátummal helyettesítik. Ez az implantátum egész életre szól, csökkenti vagy megszünteti a szemüvegre vagy kontaktlencsére való utaltságot szinte minden tevékenység során.

A lencsecsere műtét bizonyos esetekben jobb eredményt ígér, mint a lézeres szemműtét, ha Ön középkorú vagy idősebb, nem alkalmas lézeres látáskorrekcióra (pl. magas fénytörési hiba vagy kezdődő szürkehályog miatt), és szeretné elhagyni vagy minimalizálni a szemüveg használatát.

Sikerráta

A lencse műtét biztonságos, hatékony és az egyik legsikeresebb szemműtét típus. Rövid felépülés után az emberek 95%-a szemüveg nélkül is megfelel a gépjárművezetéshez szükséges szemvizsgálaton, és körülbelül 90%-uknak semmilyen tevékenységhez nincs szüksége szemüvegre vagy kontaktlencsére (függ a beültetett műlencse típusától). Néhány embernek időnként még mindig szüksége lehet olvasószemüvegre, például hosszabb olvasási időszakok, nagyon apró betűk olvasása vagy rossz megvilágítás esetén.

A lencseműtét további előnyei

Ön olyan tevékenységeket is végezhet, mint pl. úszás, edzés, amelyek esetén a korábban viselt szemüveg vagy kontaktlencse miatt nem volt lehetősége, vagy kényelmetlenséggel járt. Ez nagyobb szabadságot biztosít a tevékenységek során anélkül, hogy ügyelnie kellene arra, hogy mindig legyen Önnél egy szemüveg.

A lencseműtétnek köszönhetően a későbbiekben nem alakul ki szürkehályog, mivel a szemlencse helyére műlencse kerül.

A szemlencse műtét menete

Az eljárás technikáját illetően a látásjavító lencseműtétek megegyeznek a szürkehályog jól bevált és nagy biztonsággal végzett műtéti kezelésével.

A műtét során a szemész szakorvos ultrahanggal vagy a legújabb femtolézer technológia segítségével eltávolítja a szemlencsét, és egy mesterséges lencsével, úgynevezett intraokuláris műlencseimplantátummal helyettesíti.

A beavatkozás fájdalommentes, mivel a műtét cseppérzéstelenítésben történik. A műtét mindössze 10-15 percet vesz igénybe, és néhány óra múlva haza is térhet.

A műtétet követően látása gyorsan helyreáll, már a műtét utáni nap élesebben láthat. A teljes gyógyulás néhány hétig tart, látása folyamatosan javul, a tünetek fokozatosan mérséklődnek.

Milyen műlencsék közül választhat?

A szemlencse műtét során ma már többféle műlencse közül választhat attól függően, hogy melyik illeszkedik leginkább életmódjához.
Az egyfókuszú műlencsék egy bizonyos távolságra nyújtanak jó látást, a kiterjesztett fókuszmélységű lencsék (EDOF) távolra és monitor távolságra, míg a trifokális műlencsék (háromfókuszú) olvasáshoz, monitor-távolságra és távolra egyaránt jó látóélességet biztosítanak.

A tórikus lencseimplantátumok asztigmatizmust korrigáló lencsék. A trifokális, az EDOF, a prémium monofokális és a standard monofokális lencsék tórikus változatban is kaphatók az asztigmatizmus korrigálására.

Monofokális (egyfókuszú) műlencse

Ez egy fókusztávolsággal rendelkezik. Úgy van beállítva, hogy a közelre, a közepes távolságra vagy a távolra való látásra fókuszáljon. A legtöbb embernél a tiszta távoli látásra állítják be. Ezután olvasáshoz vagy közeli munkához szemüveget viselnek.

Kiterjesztett mélységélességű (EDOF) műlencse

Az EDOF lencsék jobb mélységélességgel rendelkeznek, mint az egyfókuszú műlencsék, így távolra és monitor távolságra kiváló látásélményt nyújtanak. A hétköznapi tevékenységek során sokkal függetlenebbé válhat a szemüvegtől, mint a hagyományos egyfókuszú lencsékkel, közeli olvasásnál azonban szüksége lesz olvasószemüvegre.

Trifokális (háromfókuszú) műlencse

A trifokális lencse minden távolságra, így közelre, monitor távolságra és távolra is éles látást biztosít. Tisztán láthatja a távolban lévő tájat, de biztonságosan vezetheti autóját is és gond nélkül használhatja számítógépét és a tévézés sem jelenthet problémát. Jól fogja látni gyermekei, unokája arcát és olvasáshoz sem kell majd szemüveg.

Ezekről a lencsékről itt talál további információkat: Műlencse típusok

A prémium minőségű lencsék szövetbarát anyagból készülnek, melyek nem okoznak irritációt és egész életen át jó látást biztosítanak. Hosszú évtizedeken keresztül jól alkalmazkodik hozzájuk a szervezet.

Készen áll arra, hogy tiszta, kényelmes látást érjen el a szemüveg vagy a kontaktlencse használata nélkül? Foglaljon időpontot szemlencse műtét előtti vizsgálatra. Korszerű eljárásunk korrigálja a fénytörési hibákat, jobb látást és szürkehályogtól való mentességet biztosít.

Forrás: AAO – IOL Implants: Lens Replacement After Cataracts

További cikkek