Blog

Hogyan előzhetjük meg a szürkehályogot?


szürkehályog kezelése

A homályos, elmosódott, ködös látással járó szürkehályog a leggyakoribb szemészeti betegség, 65-75 éves kor felett Magyarországon minden ötödik embert érint. Ez a bosszantó látásprobléma megkeserítheti a mindennapokat, sőt bizonyos esetekben vaksághoz is vezethet. De vajon létezik olyan módszer, aminek a segítségével megelőzhetjük a szürkehályog kialakulását? Cikkünkből kiderül! 

Jogosan merül fel a kérdés, hogy a szürkehályog, vagy más néven a katarakta vajon megelőzhető-e valahogy. Vannak, akik beletörődően legyintenek, mondván, a szemlencse elöregedése, a fényáteresztő képességének megváltozása természetes folyamat, amit úgysem lehet megelőzni. Mások szerint azonban a szürkehályog kialakulása kellő elővigyázatossággal mégis elkerülhető. A maga módján mindkét tábornak  igaza van – blogbejegyzésünkben bemutatjuk, hogy miért is.

Így biztosan nem előzhető meg a szürkehályog kialakulása

Az öregedés megállítása 

Mivel a szürkehályog feltételezett fő oka maga az öregedés, kézenfekvő lenne magát az öregedést késleltetni. Fiatal életkorunk tartós konzerválására azoban viszonylag kevés az esély, hiszen mindenki öregszik, ezért legfeljebb arra van lehetőségünk, hogy életmódunkkal, káros szokásainkkal ne siettessük az öregedést. 

Genetikai tényezők a szürkehályog kialakulása mögött

A szürkehályog sok esetben örökletes, így értelemszerűen itt sem járhatunk sok sikerrel, ami a megelőzést illeti. A génjeinken természetesen nem változtathatunk, ám annyit azért megtehetünk, hogy tájékozódunk arról, hogy szüleink, nagyszüleink érintettek-e a szembetegségben, és akkor legalább tudjuk, hogy hosszú távon mire számíthatunk. Az életkorral járó szürkehályog genetikai hátteréről még mindig keveset tudunk, de az biztosnak tűnik, hogy több gén is szerepet játszik az öröklődésében. Mindenesetre, ha tudjuk, hogy felmenőink körében jellemző probléma volt a szürkehályog, a genetikai hajlam okán mi is sűrűbben járhatunk szemészeti kontrollra, így a felismerés, majd a kezelés is korán megtörténhet. 

A genetikai örökség kapcsán meg kell jegyezni, hogy a szürkehályognak nemcsak időskori, hanem fiatalkori formája is van. Igaz, sokkal ritkábban fordul elő, de kialakulhat már egészen korán, akár csecsemőknél, kisgyermekeknél is. Kialakulásának oka lehet genetikai hiba, kromoszóma-rendellenesség, fertőzés vagy a szemet ért sérülés is. A megelőzés ebben az esetben is nehéz, helyette a korai felismerés és szükség esetén a szürkehályog műét nyújthat megoldást. 

A szürkehályogon a gyógyszerek sem segítenek

Sajnos a tudomány jelen állása szerint nincs olyan szemcsepp, gyógyszer vagy étrend, amelyet alkalmazva megelőzhetnénk vagy gyógyíthatnánk a szürkehályogot. Bár bizonyos vitaminok és tápanyagok kétségkívül jó hatással vannak a szem egészségére, ilyen például az A- és a C-vitamin vagy a lutein és a zeaxantin nevű antioxidánsok, de kizárólag azért, hogy megelőzzük a szürkehályogot nem érdemes szedni őket. Mértékkel, egészségmegőrző szándékkal jótékony hatásúak lehetnek,  de csodát nem képesek tenni sem a szürkehályog megelőzése, sem a gyógyítása terén. Jelenleg csak sebészeti beavatkozással, műszemlencse beültetésével lehet meggyógyítani ezt a betegséget.

Akkor mégis hogyan előzhető meg a szürkehályog kialakulása? 

Bár az előbb felsorolt tényekből tisztán látszik,  hogy a szürkehályog elkerülése nem könnyű, azért vannak olyan életmódbeli tényezők, amelyek mégis segíthetnek a megelőzésben. 

Aki a dohányzást kerüli, az a szürkehályog ellen is sokat tesz

Jól ismert tény, hogy a dohányzás mellőzése az egészségünk szempontjából létfontosságú, hiszen a dohányzás rendkívül káros az egészségünkre nézve. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a dohányfüstben lévő káros, mérgező anyagok a szemeinket is irritálják. Az aktív, rendszeres dohányzás súlyosbítja a már meglévő szemproblémákat (például szárazszem-szindróma), szélsőséges esetben pedig idővel látásvesztéshez is vezethet, így nem véletlen, hogy a dohányzók körében sokkal nagyobb a szürkehályog kialakulásának esélye is. Egyes adatok szerint napi 15 szál cigaretta háromszorosára emeli a szürkehályog kialakulásának valószínűségét.  Ha tehát jót akarunk magunknak és szemünknek, jobb messziről elkerülni a dohányzást és a dohányzókat is, hiszen a passzív dohányzással járó füstmennyiség szintén káros. 

Kerülje a  tartós és erős napsugárzást! 

A tartós UV-sugárzás szintén felelős lehet a szemlencse idő előtti homályosodásáért, károsodásáért és a szürkehályog létrejöttéért. Kézenfekvő lehetőség tehát a védelemre, hogy erős napsugárzás idején viseljünk bizonyítottan UV-szűrős napszemüveget, illetve az is, hogy mindig figyeljünk oda arra, hogy milyen erős az UV-sugárzás. Az időjárás előrejelzések ma már erre is kitérnek, így könnyebb eldönteni, hogy erős, nagyon erős, vagy extrém sugárzás esetén kimozdulunk-e, és ha igen, akkor hogyan védjük a szemünket. Minél erősebb a sugárzás (jellemzően a déli órákban), annál okosabb, ha többféle módszert is bevetünk: napszemüveget, kalapot vagy sapkát. Ha pedig biztosra szeretnénk menni, akkor ezekben az órákban inkább maradjunk árnyékos helyeken

Természetesen a szemeink nem teljesen védtelenek a nap káros sugaraival szemben, hiszen „beépített” antioxidáns-rendszer gondoskodik arról, hogy a beérkező sugarak ne okozzanak azonnali károsodást. Ha nem így lenne, akkor ki sem mozdulhatnánk napszemüveg nélkül.  Ezzel azonban semmiképp sem szabad visszaélni! Maga a WHO is arra figyelmeztet, hogy amikor csak tehetjük, kerüljük a szürkehályog egyik lehetséges kiváltó okát,  az erős UV-sugárzást! 

Diabétesz – a szürkehályog egyik komoly rizikófaktora 

Akár 1-es, akár 2-es típusú cukorbetegségben szenved valaki, komolyan oda kell figyelnie a cukorbetegség szemészeti szövődményeire. A cukorbetegségnek ugyanis sajnálatos következménye lehet a szem ereinek és ezzel együtt anyagcseréjének romlása is. Sokféle szembetegség alakulhat ki ennek talaján, a legismertebb az erek károsodásával járó diabéteszes retinopátia, de létrejöhet többek között zöldhályog (glaukóma) és szürkehályog (katarakta) is. A károsodás felismerését nehezíti, hogy kezdetben nem jár tünetekkel, különösebb panasszal, ám ha nem kezelik, akkor szinte biztosan látásromlással, látáskárosodással jár. A teendő a szürkehályog megelőzése szempontjából a rendszeres szemészeti vizsgálat és a diabétesz karbantartása. A szükséges inzulinos vagy gyógyszeres kezelés, az előírt szénhidrátdiéta pontos betartása és a folyamatos szakorvosi kontroll mellett ugyanis nagy eséllyel elkerülhető a szem károsodása. 

Érdemes komolyan venni a megelőzést

A szürkehályog komoly egészségügyi probléma, hiszen ez a betegség felel a világon előforduló összes vakság 50%-áért. Csak 2010-ben 20 millió, azaz két magyarországnyi ember látásvesztését okozta ez a szembetegség. Ezért is kiemelten fontos a megelőzés, a dohányzás és az ultraibolya sugárzás elkerülése, valamint a diabétesz karbantartása, hiszen így csökkenthetjük a szürkehályog kialakulásának kockázatát! 

Kezdődő szürkehályog kezelés

Amennyiben kezdődő szürkehályog esete forog fenn, akkor sem érdemes kétségbeesnie, hiszen ma már a hagyományos szürkehályogműtétek mellett modern és biztonságos lézeres kezelés is igénybe vehető, amelyet az Optimum Szemészet tett először elérhetővé Magyarországon! Ez a lézeres kezelés nagyobb pontosságot tesz lehetővé és a szemre nézve kisebb terhelést jelent, így gyorsabb gyógyulást biztosít a pácienseknek! Jelentkezzen vizsgálatunkra és szabaduljon meg szürkehályogtól még most!

További cikkek