Blog

Páciensünk szürkehályog műtét beszámolója


Páciensünk szürkehályog műtét után

A lézeres látásjavító műtétek mellett szemészetünkön komoly szerepet kapnak a szürkehályog műtétek. Benkó Tiborné lézeres olvasószemüveg műtétre jelentkezett az Optimum Szemészeten, de az első vizsgálat során kiderült, hogy szürkehályogja van. A látásélesség mellett tisztánlátását is visszaadtuk szürkehályog műtéttel.

Miért pont az Optimum Szemészetre esett a választás?

Zsófi lányom még korábban elhatározta, hogy szeretne szemüvegmentesen élni. Az Optimum Szemészeten végzett műtét alatt nagyon pozitív benyomása volt az Optimum Szemészetről, hiszen a kezelés és a felépülés teljesen fájdalommentes volt. Ezek alapján választottam az Optimum Szemészetet.

Miket tapasztalt a szürkehályog tünetei közül?

Úgy éreztem mintha a szemüveg már nem lenne megfelelő látásom javításához. A színeket is máshogy láttam.

Viselt a műtét előtt dioptriás szemüveget?

Igen, a távoli szemüvegem -3.0 és -4,5-es volt.

Miben akadályozta a szemüveg viselése?

Jógázásnál és tornázásnál teljesen kizárt volt a szemüveg viselése. Sportolás közben egyáltalán nem tudtam használni. Kontaktlencsét pedig soha nem használta, így szinte nem láttam semmit. Vezetésnél borzasztó volt a multifokális szemüveg használata. Nem volt elég a szememet mozgatni. Az fejemet kellett mozgatnom és ez rettentően megnehezítette számomra a vezetést.

Vezetésnél mit érzett pontosan?

A perifériás látásomat akadályozta leginkább a multifokális szemüveg, hiszen, ha nem a fókuszba néztem, rögtön egy torz képet kaptam. Nem azt láttam, amit szerettem volna. A maszkos időszakról ne is beszéljünk, rettenetes volt.

Hogyan élte meg a szürkehályog műtét napját?

Egy pici izgalom volt bennem, de kaptam egy kis nyugtatót és oldódott a feszültségem. A pihenő helyiségben volt egy kis felkészítés érzéstelenítőt csepegtettek a szemembe. Mindig megmondták, hogy mit csináljak. Az első szemem műtétje mindössze 15 percig tartott.

A második szürkehályog műtétre 1 hónap múlva már teljesen izgalommentesen érkeztem. Az is fájdalommentes volt. Az első műtétnél az ember azt gondolja, hogy ez egy irtózatos nagy fájdalom, de egyáltalán nem kellett aggódnom.

Hazafelé menet már teljesen aktív voltam, semmi nem fájt. Szinte nem éreztem, hogy megoperáltak. Nagyon pozitív élmény volt.

Hogyan érzi magát a szürkehályog műtét óta?

Olyan műlencsét ültettek a szemembe, amellyel már nem kell többé szemüveget használnom. Megkönnyítette az életemet. Tökéletes azóta a látásom.

Milyen lett az élete a műlencse beültetése után?

Nagyon jó szemüveg nélkül élni. Nekem a szemüveg teher volt. Nagyon nem szerettem. Örömmel tölt el, hogy nem kell szemüveget viselnem. Teljesen pozitív az élményem ezzel kapcsolatban.

Hogyan éli meg ezt a mindennapokban?

Azóta mindent jobban szeretek csinálni. Most már nyugodtan tornázhatok, nem korlátoz semmi. Teljes a látásom. Korábban nem láttam tornázás közben rendesen a monitort. Ki kellett silabizálnom, hogy mit láthatok. A mindennapi tevékenységeimben és a háztartás vezetésével kapcsolatos munkákban is sokat segített a szürkehályog műtét. Folyamatosan ajánlom azóta is mindenkinek.

Mit tapasztalt a szemészet munkájával kapcsolatban?

A doktor úr részéről teljes körű tájékoztatást kaptam. Telefonálás közben, kedvesek, bájosak és előzékenyek a nővérek. Csak jókat tudok róla mondani.

Mit érzett a műtét után?

Örömöt éreztem. Nagyon pozitív élmény volt, hogy láttam a jelző táblákat. Látom a mobiltelefonom kijelzőjét és újra láthatom élesen a betűket szemüveg viselése nélkül. Ez felejthetetlen élmény!

Köszönöm az interjút! Jó egészséget kívánunk Önnek! Gratulálunk éles látásához!

Jelentkezzen Ön is előzetes szürkehályog vizsgálatra és nyerje vissza az éles látás örömét minden távolságra!

További cikkek