Blog

Cukorbetegség okozta látásproblémák


cukorbetegsek okozta latasproblemak

A cukorbetegségnek számos szövődménye lehet, ezek közül pedig az egyik leggyakoribb a látásromlás. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtótájékoztatóján fel szerettük volna hívni a figyelmet a betegség szemre gyakorolt negatív hatásaira, illetve a szűrővizsgálatok fontosságára.

Miért okoz látásromlást a cukorbetegség?

A cukorbetegség egy olyan anyagcsere rendellenesség, amely az egész szervezetre, így az erekre is negatív hatást gyakorol. Cukorbetegség esetén az erek fala károsodik, rugalmasságuk csökken, így érszűkület és érelzáródás alakulhat ki. Emellett pedig új, károsodott erek keletkezhetnek, amelyek üvegtesti vérzéshez, ideghártya-leváláshoz, látásromláshoz, sőt egyes esetekben vaksághoz is vezethetnek.

Milyen szemészeti szövődményei vannak a cukorbetegségnek?

A tartósan magas vércukorszint miatt a szemben található erek és idegek is károsodhatnak, így több szemészeti szövődmény is felléphet cukorbetegség esetén:

  • Diabéteszes retinopathia: a rossz keringés következtében alakul ki ez a szemfenéki elváltozás, amely gátolja a retina normál működését. Tünetei közé tartozik a homályos látás és a fekete pontok észlelése a látómezőben.
  • Fénytörési zavar: a magas vércukorszint következtében rövidlátóvá válhatnak a cukorbetegek.
  • Gyulladások: diabétesz esetén gyakrabban alakul ki gyulladás a szemben, a szemhéjakon, a kötőhártyán és a szaruhártyán, sőt árpa is megjelenhet a szemhéjon.
  • Szürke- és zöldhályog: cukorbetegség esetén nagyobb valószínűséggel alakul ki szürke- és zöldhályog.
  • Vakság: súlyos esetben a cukorbetegség okozta szövődmények vakságot is okozhatnak.

Előzze meg a cukorbetegség okozta látásproblémák kialakulását!

Szerencsére a cukorbetegség okozta látásromlás rendszeres szűrővizsgálatokkal megelőzhető. Erre hívtuk fel a figyelmet az Erős Antónia által alapított Egy Csepp Figyelem Alapítvány legutóbbi sajtótájékoztatóján, ahol az Optimum Szemészetet Dr. Dunai Árpád képviselte. A rendezvényen az érdeklődők többek között ingyenes látásvizsgálaton vehettek részt, emellett pedig hasznos tanácsok és tippek is elhangzottak a látásproblémák kialakulásának megelőzéséről és a rendszeres ellenőrzés fontosságáról. A 2019. május 21-i rendezvényén a résztvevők megismerkedhettek továbbá a betegséggel kapcsolatos legfrissebb adatokkal. Szakorvosunk Dr. Dunai Árpád az Optovue egyik speciális eszközének segítségével megvizsgálta a retina rétegei között található szövetállományt, felhívva ezzel a figyelmet az esetleges bevérzések, ödémák kialakulására, amelyek cukorbetegség esetén gyakori tünetek a szemben.

Tekintse meg az eseményről készült riportot az RTL Klub oldalán!

További cikkek