Blog

Dobjuk el az olvasószemüveget! – 4. rész


Korábbi blogbejegyzéseinkben végigvettük, hogy milyen kezelési lehetőségek állnak a presbyopiás betegek rendelkezésére, megvizsgáltuk, hogy kik alkalmasak a beavatkozásra és lépésről lépésre bemutattuk, hogy milyen szabályokat kell betartani a műtét előtt és közben. Most pedig megtudhatja, hogy mi a teendő a beavatkozást követő napokban és hetekben. 

Végre túl van a műtéten: gyors is volt, nem is fájt, minden rendben ment!  Napról napra javul a látása, már messziről megismeri a rég nem látott ex-kollégáját az utca túloldaláról, és a szerződés legapróbb betűvel szedett részeit is könnyen el tudja olvasni! Ugye, mennyire jó érzés? Ahhoz azonban, hogy a gyógyulás 100%-os legyen, fontos betartania néhány apróságot.

A legfontosabb: mindig jelenjen meg a kontrollvizsgálatokon

A zavartalan gyógyulás érdekében kiemelten fontos, hogy minden egyes kontrollvizsgálaton megjelenjen! A vizsgálatok pontos időpontjáról a kezelőorvosa fog információt adni közvetlenül a műtét után. Fontos tudnia, hogy az utólagos ellenőrző vizsgálatokat nem véletlenül rendeli el a szemész, hiszen ez az Ön biztonságát szolgálja! Ezért arra kérjük, hogy mindig időben jelenjen meg ezeken az alkalmakon! 

A vizsgálatokon kezelőorvosa figyelemmel kíséri a gyógyulás folyamatát és rendszeresen ellenőrzi a látás változását, így könnyen felismerheti, ha a beavatkozás után esetleg szükséges az utókezelés megváltoztatása a minél tökéletesebb végeredmény érdekében. 

Milyen gyakorisággal kell megjelenni a vizsgálatokon?

Bármilyen kezelésen is vett részt, az első ellenőrző vizsgálatra a beavatkozást követő 24 órán belül sor fog kerülni, tehát a műtét másnapjára semmiképp se szervezzen programokat! 

A Supracor és az Extracor kezelés után a kötelező kontrollvizsgálatok időpontjai a következők:  a műtét utáni első hét, majd a kezelés időpontjától számítva az első, a harmadik, a hatodik és a tizenkettedik hónap.

Milyen szabályokat kell betartani a szemműtét után? 

A kontrollvizsgálatokon való részvételen túl az alábbi szabályokat is érdemes betartani a szemműtét után: 

Használjon szemcseppet és műkönnyet

Ugye Ön is minél gyorsabban meg szeretne gyógyulni? Akkor használja a szemész által előírt műkönnyet és szemcseppet, hogy megelőzhesse a gyulladás vagy más nem kívánt reakció kialakulását! A műkönny és a szemcsepp használata az orvos előírása szerint történjen, még abban az esetben is, ha nem érzi száraznak a szemeit! 

Kerülje az erős napfényt

A beavatkozást követő hetekben fokozottan védeni kell a szemet az erős napsugárzástól, ezért érdemes 100% UV védelemmel ellátott napszemüveget hordani és kerülni a napos helyeket! A napszemüveg későbbi használatára vonatkozó előírásokat a kezelés típusától függően határozza majd meg az orvos.

Ne sminkeljen

A sminkelés nemcsak a műtét napján, hanem a beavatkozás utáni egy hétben is tilos, hiszen a sminkek könnyen szemfertőzést okozhatnak!

Kerülje a szaunát, a gőzfürdőt és a vízzel való érintkezést

Bármennyire is vonzó lenne a beavatkozás után azonnal izgalmas programokat szervezni,  a műtét utáni négy hétben semmiképpen se menjen uszodába, szaunába, vagy gőzfürdőbe! Emellett pedig figyeljen oda, hogy a beavatkozás utáni napokban ne érje víz a szemét! 

Kerülje a poros és füstös helyeket

Nem célszerű poros, piszkos környezetben, vagy dohányfüstös helyen tartózkodni. A dohányzást pedig mindenképpen el kell kerülnie a műtét után még jó ideig! 

Ne vezessen gépjárművet

Az autóvezetés nemcsak közvetlenül a beavatkozást követően ellenjavallat, hanem adott esetben a következő napokban, hetekben is. Akkor ülhet nyugodtan a volán mögé, ha az ellenőrző vizsgálatok után kezelőorvosa engedélyezi azt! 

Kerülje az intenzív testmozgást

Szintén fontos tartózkodni a megerőltető fizikai munkától vagy a kimerítő sporttevékenységtől, egészen addig, amíg erre a kezelést végző orvos engedélyt nem ad. Tehát se a lakás átrendezését, se az első maraton lefutását ne erre az időszakra tervezze, mert a túlzott megterhelés komoly következményekkel járhat! 

Ha panaszai vannak, keresse fel kezelőorvosát

Ha betartja ezeket a szabályokat, akkor nagy eséllyel gyorsan és panaszmentesen meg fognak gyógyulni szemei. Fontos azonban kiemelni, hogy ha bármilyen probléma merül fel a műtét után, azonnal keresse fel kezelőorvosát! 

További cikkek