Blog

Vigyázat! Szeme állapota akár diabéteszre is utalhat


diabétesz vizsgálat

A diabétesz rendkívül súlyos betegség, mely többek közt a látásra is igen veszélyes lehet. Most megismerhet néhány olyan szemészeti problémát, mely akár arra is utalhat, hogy probléma van vércukorszintjével, így, ha tüneteket tapasztal, érdemes minél hamarabb felkeresni szemészorvosát.

A diabétesz és a látás kapcsolata

A cukorbetegség olyan probléma, mely tartósan magas a vércukorszinttel jár. Ennek következtében a szervezet érrendszere is könnyen károsodhat, beleértve ebben a szemben futó ereket is. Ez pedig egyértelműen ahhoz vezethet, hogy a diabétesz mellékbetegségeként többféle szemészeti probléma is kialakuljon.

Ezekre sok esetben a látásromlás és egyéb problémák miatt hamarabb derülhet fény, mint arra, hogy a páciens diabétesztől szenved. Diabétesz esetén gyakori tünet lehet többek közt a homályos látás, üres vagy sötét területek megjelenése a látómezőben, vagy ha úszó képeket lát.

Annak érdekében, hogy a visszafordíthatatlan szemkárosodás elkerülhető legyen, minden esetben fontos az évenkénti szűrővizsgálat. Még akkor is, ha semmilyen panasz nem áll fenn, hiszen a szemészeti betegségek sokszor tünetmentesen, akár évekig lappanghatnak még azelőtt, hogy látásromlást tapasztalnánk.

Az ilyen jellegű problémák felismerése így egyrészt segít abban, hogy szeme egészségét hosszútávon megőrizhesse, másrészt pedig abban, hogy a szemészeti betegségek hátterében meghúzódó, súlyos betegségekre, például a diabéteszre is idővel fény derülhessen

Milyen szemészeti problémák léphetnek fel diabétesz mellékbetegségeként?

Cukorbetegség esetén az érrendszerben bekövetkező elváltozások idézik elő az úgynevezett diabéteszes retinopátiát, mely látászavarhoz, illetve súlyos üvegtesti vérzés kialakulásához vezethet. Elhanyagolt esetben ez a probléma akár vakságot is okozhat. A diabéteszes retinopátia a cukorbetegséggel legalább 20 éve küzdők közel 80 százalékánál idéz elő kimutatható károsodást.

Diabétesz esetén a retina károsodásának esélye is megnő. Ezáltal pedig az olyan betegségek esélye is, mint a zöldhályog (glaukóma) és a szürkehályog (katarakta). A retina károsodása esetén a szem állapota lézerkezeléssel javítható lehet, bizonyos esetekben a szem belsejébe adott gyógyszeres injekció lehet a megoldás, súlyos esetben pedig műtéti beavatkozásra is sor kerülhet.

Fontos megjegyezni azonban, hogy ezek egytől egyig olyan problémák, melyek kezelés hiányában súlyosabb látásvesztéshez, idővel pedig akár teljes vaksághoz is vezethetnek. Éppen ezért fontos, hogy a cukorbetegség okozta szemészeti betegségekre minél hamarabb fényt tudjunk deríteni.

A vakság egyik leggyakoribb oka: a cukorbetegség

A fentebb említett szemészeti betegségek akár teljes látávesztést is okozhatnak abban az esetben, ha nem kerülnek időben kezelésre. Ennélfogva lényeges, hogy egészségi állapotunkkal minden esetben tisztában legyünk.

A vércukorszint ismerete és szinten tartása mellett a komolyabb szemészeti betegségek kialakulásának elkerülésében segítségünkre lesz a rendszeres szemvizsgálat, melynek legfőbb célja, hogy időben lerántsa a leplet az olyan problémákról, melyek idővel lényeges látásromláshoz vagy akár teljes látásvesztéshez is vezetnek.

A cukorbetegség okozta látásproblémákat nem szabad félvállról venni, a betegség megléte esetén évente legalább egyszer javasolt ellátogatni szemészeti vizsgálatra. Ha pedig cukorbetegség okozta szemészeti betegségre derül fény, abban az esetben rendkívül fontos a szemészeti gondozáson történő részvétel.

További cikkek