Blog

Kik nem alkalmasak lézeres szemműtétre?


A szemészorvos lézeres szemműtét előtti vizsgálatot végez

A lézeres szemműtét széles körben alkalmazott, biztonságos eljárás, amely évente milliók életét változtatja meg. Fontos ugyanakkor, hogy nem mindenkinél alkalmazható a kezelés, ezért is van szükség egy komplex alkalmassági vizsgálatra. Cikkünkből megtudhatja, kik nem alkalmasak lézeres látásjavító kezelésre. Az alábbiakban a lézeres szemműtét legfőbb kritériumairól olvashat.

Azok, akik nem múltak el 18 évesek

Amennyiben a leendő páciens még nem múlt el 18 éves, úgy nem alkalmazható semmilyen lézeres látásjavító szemműtét. Ennek legfőbb oka, hogy a szemünk nagyjából 20 éves korunkig változik, fejlődik, éppen emiatt a lézeres szemműtét is csak ideiglenesen változtatna látásunkon. A kiskorúak számára tehát a hagyományos látásjavító optikai eszközök ideálisak, mint a szemüveg és a kontaktlencse, emellett érdemes folyamatos szemészeti ellenőrzésen részt venniük.

Ha szemüvege nem a +6,0D-s és -12,0D-s tartományba esik

Noha elméletileg ilyenkor sem lenne akadálya a lézeres szemműtétnek, a gyakorlatban valószínűleg mégsem válna be, mert a szaruhártyát túl nagy mértékben kellene korrigálni. Jó hír viszont, hogy nagy dioptria értékek esetén sem kell elkeseredni! Az Optimum Szemészeten látásjavító lencseműtétet (clear lensectomia, vagy tiszta lencse csere) is végzünk, amely során a szem saját szemlencséjét eltávolítjuk és egy precízen megtervezett, teljes mértékben egyénre szabott, műlencsét ültetünk a szembe.

Ha a szaruhártya nem elég vastag

Lézeres szemműtét során a lézer a szaruhártya alakját az adott fénytörési hiba korrigálásához szükséges formára alakítja. Amennyiben az alkalmassági vizsgálat során megállapítjuk, hogy a szaruhártya nem elég vastag, a lézeres műtét nem ajánlott. Természetesen tapasztalt szemész szakorvosunk minden esetben mérlegeli, mekkora lenne az Ön számára ideális vastagság, vagyis, hogy biztonságban elvégezhető-e a lézeres szemműtét.

Ha a szem nem egészséges és más szembetegség is fennáll

Fontos leszögezni, hogy a fénytörési hiba önmagában nem betegség, viszont vannak olyan betegségek, amelyek fénytörési hibákkal együtt átmenetileg, vagy véglegesen kizárttá teszik a lézeres szemműtétet. Átmenetileg akadályozzák a műtét elvégzését a szem gyulladásos megbetegedései, mint például a kötőhártya gyulladás. De ide sorolható a száraz szem szindróma is.

Ez a szemüveget és kontaktlencsét viselők mintegy 40%-át érintheti. Talán nem mondunk újat azzal, hogy a könny szerepe alapvetően a szem nedvesen tartása, hiányában idegentest-érzés, égő, viszkető érzés léphet fel. Lézeres szemműtét esetén az elégtelen könnytermelés pedig jelentősen lassíthatja, vagy akár akadályozhatja is a gyógyulást, ezért a szemszárazságot előzetesen kezelni kell.

Jó hír, hogy az Optimum Szemészeten elérhető, lézeres villanófény technológiát alkalmazó (IRPL® Intense Regulated Pulsed Light) készülékkel várja.

Terhesség vagy szoptatás idején sem javasolt a szemműtét

A terhes és szoptatós kismamák hormonális változásai hatással lehetnek a szaruhártya állapotára. Kevésbé köztudott, de a terhesség még a szaruhártya alakját is megváltoztatja, amitől átmenetileg maga a látásélesség is változik. Ez az állapot a szülést követő néhány hét alatt magától rendeződik, addig azonban a műtét nem javasolt.

Bizonyos speciális gyógyszerek szedése szintén befolyásolhatják a lézeres szemműtét eredményét. Sok orvos véli úgy, hogy a terhesség és szoptatás során bármely nem „életbevágóan” szükséges gyógyszer alkalmazását meg kell fontolni, mivel nem tudjuk, hogy pontosan milyen hatással vannak az anya és a baba szervezetére. Ez alól a lézeres szemműtét előtt alkalmazott feszültségoldó enyhe gyógyszer, illetve a műtéthez használt érzéstelenítő csepp sem kivétel. A szoptatás befejezése után, amennyiben más kizáró ok nem áll fenn, a lézeres szemműtét természetesen sikerrel elvégezhető.

Ha nem optimális az általános egészségi állapot

Minél jobb általános egészségi állapotban van a páciens, annál nagyobb annak az esélye, hogy a lézeres látásjavítás zavartalanul és kockázatok nélkül zajlik. A kötőszöveteket érintő autoimmun betegségek (így például a Sjögren-szindróma vagy a lupus) befolyásolhatják a szaruhártya gyógyulási esélyeit, ezért ilyen betegségek esetén nem javasolt a lézeres szemműtét.

Speciális kizáró ok a szívritmus-szabályozó

A szívritmuskeltő, vagyis a pacemaker egyértelműen kizáró tényező, mivel a látásjavításhoz használt lézerek zavart kelthetnek a berendezés működésében.

Az alkalmassági vizsgálat során mindenre fény derül

Érdemes a vizsgálatra úgy érkeznie, hogy magával hozza eddigi leleteit, feljegyzi betegségeit és jelenleg szedett gyógyszerei nevét. A komplex vizsgálat során felmérjük a látásélességet, a szaruhártya vastagságát és állapotát, illetve az esetlegesen megnövekedett szemnyomást.

Amennyiben szükséges, bizonyos esetekben további, speciális látásvizsgáló eszközeinkkel elvégezhető teszteket javaslunk.


Alkalmas a lézeres szemműtétre? Az alkalmassági vizsgálaton kiderül!

Jelentkezzen most alkalmassági vizsgálatunkra, hogy szemére szabott lézeres kezelésünkkel megtapasztalhassa a kompromisszumok nélküli éleslátás örömét!

További cikkek