Blog

Mi alapján válasszunk szemklinikát? 1. rész


Nem kizárólag anyagi szempontok alapján érdemes meghozni a döntést, hogy melyik klinika mellett tesszük le a voksunkat. Az alábbiakban sorra vesszük, hogy melyek lehetnek a döntést elősegítő egyéb szempontok az áron és a finanszírozási lehetőségek sokféleségén kívül.

Az előző blogbejegyzésekben megnéztük, milyen szembetegségekre lehet megfelelő megoldás a lézeres szemműtét és megismerkedtünk az egyes betegségek tüneteivel, azok kezelési lehetőségeivel, valamint a műtétig és a beavatkozás után ránk váró feladatokkal.

Egy szemműtét, legyen az bármennyire is egyszerű, gyors és fájdalommentes, mégis csak a szemünkről, testünk talán legérzékenyebb szervéről szól. Bármilyen beavatkozás előtt természetszerűleg aggódik az ember és igyekszik a lehető legtöbb körülményt figyelembe venni a legjobb klinika és a legjobb orvosok kiválasztásához. A nagy kérdés, hogy mire érdemes figyelni a kiválasztás során? Ez ugyanis legalább annyira bizalmi kérdés, mint a fogorvosunk, vagy a fodrászunk kiválasztása, ezért nem árt, ha körültekintőek vagyunk.

Célszerű például megnézni a különböző klinikák honlapjait, ahol legtöbbször korábbi páciensek véleményeivel is találkozhatunk. Fontos támpont, hogy ezen betegek hány százaléka ajánlja másoknak a klinika szolgáltatásait, mint ahogy az is hasznos fogódzó, ha ismerőseink, barátaink véleményét is kikérjük. Akiben bízunk, annak könnyebben elfogadjuk a véleményét.

A bizalmi oldalt erősíti, ha azt tapasztaljuk, hogy a kiszemelt klinika dolgozói, az asszisztensek, orvosok kedvesek és figyelmesek, nemcsak a kezelés, hanem az előzetes tájékozódás és információszerzés során. Ennek kiderítése érdekében ne csak telefonon érdeklődjünk, hanem, ha lehetőségünk engedi, személyesen is látogassunk el több szóba jöhető klinikára is!

Egy ilyen személyes látogatás alkalmával több más fontos szempontra is fény derülhet. Ilyen például a klinika kialakítása, a rendelők tisztasága és kellemes hangulata.

Nyilvánvalóan nem az a legfontosabb szempont egy szemműtét előtt, hogy az adott klinikán milyen színűek a falak, vagy, hogy összhangban vannak-e a bútorok egymással, de a légkör igenis számít. Sokkal könnyebb szívvel fekszik be az ember egy kellemes, megnyugtató hangulatot árasztó környezetbe, mint egy rideg, idegen közegbe.

Bár legtöbbünknek semmit nem mondanak a különböző minőségbiztosítási megfelelések, meg ISO-izék, de ettől függetlenül ezeket a minősítéseket nagyon szigorú szempontok alapján ítélik oda, vagy tagadják meg egy adott szolgáltatótól. Tehát, ha ilyennel rendelkezik a kiszemelt szemklinika, máris beírhatunk egy jó pontot.

Egy ilyen előzetes terepszemlére senki sem úgy érkezik, hogy az összes szakmai kérdés minden elemével tisztában van. Ezért fontos, hogy mindig kérdezzünk. Lehetőleg minél többet. A kérdésekre adott válaszokból ugyanis kialakulhat egy kedvező benyomás.

Megtudhatjuk például, hogy milyen régóta működik a piacon az adott klinika, milyen szakmai tapasztalatokkal rendelkezik a cég és az ott dolgozó orvosok, de arra is részletes választ kaphatunk, hogy milyen technológiával dolgoznak a műtétet végző szakemberek és a szaktudásuk sokrétűségéről is képet alkothatunk.

Sőt kideríthető, hogy pontosan mire is számíthatunk a kezelés során. Mennyire lesz fájdalmas, mennyi ideig tart és milyen utólagos feladataink lesznek a műtétet követően.

Ezekből a beszélgetésekből aztán fény derülhet a legfontosabb szempontra is, amely minden műtét előtt álló páciens számára döntő: mennyire lesz eredményes a kezelés. A korábbi betegek véleménye és az ő tapasztalataik, valamint a kezeléseik végeredménye pedig hozzásegít a megfelelő helyszín kiválasztásához.

Természetesen fontos az ár is, de önmagában nem ez a döntő. Többféle finanszírozási megoldás között lehet választani és ha adott esetben egy kezelés díja elsőre magasnak is tűnik, ez még nem jelenti azt, hogy azonnal el kell vetni. A pénzünkért járó szolgáltatások mennyisége és minősége, valamint az így elérhető eredmény – ha úgy tetszik az ár-érték arány –  az a szempont, ami alapján célszerű meghozni a végső döntést.

További cikkek