Blog

Alkalmas vagyok a szemműtétre?


Egy páciensünk írása – A látásjavulásom története 3. rész

Korábbi blogbejegyzésemben már ismertettem a problémámat: a látásom napról napra romlik. Így hát megnéztem, hogy milyen érvek szólnak a szemüveg, a kontaktlencse, illetve a szemműtét mellett. Végül arra jutottam, hogy a szemműtét  lenne számomra a legideálisabb, azonban először még  utána szeretnék járni annak, hogy egyáltalán alkalmas vagyok-e a beavatkozásra? 

Vajon alkalmas vagyok lézeres szemműtétre?

Amióta megfogalmazódott bennem, hogy meg szeretném műttetni a szemeimet,  folyamatosan ez a kérdés zakatol a fejemben, hiszen addig semmiképp sem szeretném beleélni magam a helyzetbe, amíg nem bizonyosodom meg arról, hogy alkalmas vagyok-e a beavatkozásra. Emellett pedig tudni szeretném azt is, hogy pontosan mi történik majd velem és a szememmel a műtét előtt, közben és után, ezért kutatni kezdtem az interneten. A rengeteg információból annyit sikerült leszűrnöm, hogy bár világszerte évente több millióan döntenek a lézeres szemműtét mellett, sajnos nem mindenki alkalmas ezekre a beavatkozásokra. Szerencsére azonban a lézeres eljárások az elmúlt években olyan fejlődésen mentek keresztül, aminek köszönhetően egyre szélesebb körben alkalmazhatók, így egyelőre bizakodó vagyok! 

Kiknek ajánlott a lézeres kezelés?

Lézeres szemműtétekre nem csak azok vállalkozhatnak, akik érzékelik, hogy valamilyen formában romlik a látásuk, hanem azok is, akik már egy ideje viselnek szemüveget vagy kontaktlencsét, de ezek használata kényelmetlenséget okoz számukra, vagy akadályt jelent a mindennapi életük során. Ebben az esetben fontos, hogy a szemüvegük vagy a lencséjük  a +6,0 és a -12,0 dioptriás tartományba essen! 

Összegezve tehát alkalmas lehet a lézeres műtétre az, akinek a beavatkozást megelőző egy évben nem változott a látásélessége, nincs bármilyen, a látást rontó egyéb szembetegsége és betöltötte a 18. életévét.

Kik azok, akiknek nem javasolják a beavatkozást?

Az első és legfontosabb kérdés, hogy az egészségi állapotom, az alkatom, a testsúlyom, vagy esetleg az életvitelem jelenthet-e bármilyen akadályt, illetve van-e olyan egyéb szempont, ami alapján valószínűsíthető, hogy az orvosok nem javasolják majd a beavatkozást? Így megvizsgáltam, hogy kik azok, akiknek nem javasolják a lézeres szemműtéteket:

  • 18 év alattiak: lézeres szemműtétet nem végeznek el 18 éves kor alatt, hiszen a szem fénytörése egészen 18-20 éves korig változhat.
  • Várandós és szoptatós kismamák: ugyan nem jelent végleges tiltást, mindenesetre várnia kell a kezelés elvégzésével az állapotos hölgyeknek és azoknak is, akik még a szoptatási időszakban vannak.
  • Pacemakerrel élők: a szívritmus-szabályozóval élőket mindenképpen eltiltják a műtéttől, ugyanis a lézerkészülékek mágneses tere megzavarhatja a pacemaker működését
  • Nagy dioptriaérték: szintén más helyzetben vannak azok, akik nagy dioptriaértékű szemüveget hordanak. Az ő esetükben minden szemklinikán egyedileg bírálják el azt, hogy javasolt-e a lézeres beavatkozás, vagy esetleg más megoldás szükséges. Számukra alternatív megoldást jelenthet az úgynevezett látásjavító lencseműtét, vagy más néven tiszta lencse csere. Ennél a beavatkozásnál eltávolítják a szem saját lencséjét és egy műlencsét ültetnek a szembe, hasonlatosan a szürkehályog-műtéthez.  Az új műlencsét teljesen az egyén szemének állapotához igazítják, így segítségével biztosítható a jó távoli látásélesség. Ma már egyébként léteznek úgynevezett többfókuszú, vagy alkalmazkodó műlencsék is. Ezek két dologra is jók. Egyrészt segítségükkel távoli tárgyakat is élesen látunk, másrészt ezzel párhuzamosan a könyvek, újságok olvasásához, vagy a számítógép használatához sem kell szemüveget használni.
  • Vékony szaruhártya: ha az alkalmassági vizsgálat során megállapítják, hogy a szaruhártya nem elég vastag, a lézeres műtét nem ajánlott. 
  • Szembetegség: vannak olyan betegségek, amelyek átmenetileg, vagy véglegesen kizárttá teszik a lézeres szemműtétet. Átmenetileg akadályozza a műtét elvégzését  például a kötőhártya gyulladás és a száraz szem szindróma is. Utóbbi azonban könnyen kezelhető a villanófényes technológiának köszönhetően! 
  • Autoimmun betegségek: léteznek olyan egyéb autoimmun betegségek is, amelyek valamilyen formában akadályozzák azt, hogy lézeres szemműtétet hajtsanak végre rajtunk. A legtöbb klinikán azonban ilyen esetekben is tudnak alternatív megoldást javasolni. 

Hogyan tovább? 

A fellelt információk alapján úgy tűnik, alkalmas vagyok a műtétre! Ennek nagyon örülök, mert sem a szemüveg, sem a kontaktlencse nem passzolna az életvitelemhez. Most azt kellene kiderítenem, hogy pontosan milyen látászavarban szenvedek és hogy milyen beavatkozásra lesz szükségem. Erre teszek kísérletet a következő blogbejegyzésben!

További cikkek