Blog

Mi vár rám a szürkehályog vizsgálaton? Hogyan készüljek fel?


szürkehályog vizsgálatra készülő pár

Abban az esetben, ha már kialakult a szürkehályog és zavarja látást, nincs más megoldás, csak a műlencse beültetéssel végzett szemműtét. Az alábbiakban összefoglaljuk, mire számíthat a beavatkozást megelőző szemvizsgálaton, illetve a műtét napján.

Fontos információk szürkehályog vizsgálat előtt

A szürkehályog műtétet megelőzően az első lépés egy alapos szemvizsgálat és egyben egy konzultáció szakorvosával. Fontos, hogy az előre megbeszélt időpontban, pontosan érkezzen a fájdalommentes szemvizsgálatra.

Készítse össze, majd a vizsgálatra hozza magával az alábbi dokumentumait:

 •   személyi igazolvány,
 •   lakcímkártya,
 •   TAJ kártya,
 •   korábbi szemészeti leletei (ha vannak),
 •   egyéb orvosi dokumentumai (nemcsak szemészeti!),
 •   jelenleg használt szemüvege (és a szemüveg adatai),
 •   kontaktlencséje (és adatai).

Fontos, hogy lehetőleg ne egyedül érkezzen a szürkehályog vizsgálatra. Erre azért van szüksége, mert a pupillatágítás következtében a vizsgálatot követően átmenetileg homályosodhat a látása. Kényelmes ruhában és cipőben érdemes mennie, a hölgyek számára pedig kiemelten fontos, hogy tilos sminket, parfümöt, vagy bármely egyéb kozmetikumot használni a vizsgálat napján. Célszerű összegyűjteni a felmerülő kérdéseit is, amiket a vizsgálattal, vagy a műtéttel kapcsolatban szeretne feltenni az orvosnak.

Mi történik a szürkehályog vizsgálat alatt?

A szürkehályog vizsgálat körülbelül 1-1,5 órát vesz igénybe, amelynek során az összekészített dokumentumokat elveszik Öntől és ezzel párhuzamosan a vizsgáló orvost tájékoztatnia kell a meglévő betegségeiről, illetve a folyamatosan szedett gyógyszereiről.

Szakorvosa egyrészt megállapítja, alkalmas-e a műtétre, emellett ellenőrzi szemeinek általános egészségi állapotát is.

A komplex szürkehályog vizsgálat során a következő vizsgálatokra számíthat:

 • Látóélesség vizsgálat
 • Szemnyomás mérés
 • Szemfenéki vizsgálat (pupillatágítással)

A szürkehályog vizsgálat fontos része ezenkívül a beültetésre kerülő műlencse dioptriájának egyénre szabott megtervezése, amit egy speciális készülékkel végzünk. A vizsgálatot követően orvosa tájékoztatni fogja az alkalmazható műtéti eljárásról, az ajánlott szemlencse típusáról, a műtét várható eredményeiről, illetve a lehetséges kockázatokról is. Fontos, hogy a vizsgálat után hazafelé lehetőleg ne Ön vezessen, ez ugyanis a vizsgálatot követő 24 órában ez nem javasolt.

A műtét időpontját tanácsadó kollégáink segítségével közvetlenül a szürkehályog vizsgálatot követően kiválaszthatja.

A biztonságos műtét érdekében az alábbiakat fontos betartania:

 •   Lágy kontaktlencsét 4 nappal, kemény, illetve félkemény kontaktlencsét 4 héttel a műtét egyeztetett időpontja előtt már ne viseljen
 •   A kezelés napján ne sminkeljen, ne használjon kozmetikumot és parfümöt, az előző napi sminket pedig alaposan mossa le
 •   Viseljen kényelmes öltözetet
 •   Ne igyon alkoholt, az esetleges félelem indokolatlan, szükségtelen az alkoholos csillapítás
 •   Ne vegyen be nyugtatót, kerüljön minden olyan gyógyszert és készítményt, amely az idegrendszerre hat, emellett kávét se igyon
 •   Könnyű reggelit fogyasszon (ne jöjjön éhgyomorral)
 •   Amennyiben rendszeresen gyógyszert szed, gyógyszereit a szokott időben vegye be, az aznapi gyógyszereit pedig hozza magával
 •   Legyen kísérője, aki elhozza, majd pedig hazaviszi a műtétet követően.
 •   A kezelést követő 24 órában ne vezessen

Ez vár Önre a lézeres szürkehályog műtét napján

A kezelés előtt egy ismételt szakorvosi vizsgálatot végzünk, hogy kiszűrjük a korábbi vizsgálat óta kialakult, a beavatkozás elvégzését akadályozó esetleges elváltozásokat és ismételten ellenőrizzük a tervezett kezelés pontosságát. Csak akkor kezeljük Önt, ha mindent rendben találunk és a kezelést biztonságosnak ítéljük.

A szürkehályog műtét napján körülbelül 3-4 órát fog szemészetünkön eltölteni, amiben benne van a beavatkozás előtti előkészület, a lézeres szemműtét, valamint az elbocsátás előtti ellenőrző vizsgálat is.

Miután kényelmesen átöltözik egy diszkrét öltözőben, kollégáink alaposan fertőtlenítik a szem körüli területet. Az érzéstelenítés módját az operáló orvos Önnel előzetesen meg fogja beszélni. Az operációt megelőzően pupillatágító cseppeket fog kapni. A műtőbe való belépés előtt védőruhát, cipővédőt és hajat borító sapkát adunk. A kezelés alatt Ön kényelmesen fekszik. A fájdalommentes műtét általában 10-15 percig tart, de néhány esetben akár 45 percet is igénybe vehet.

Hogyan zajlik a műtét?

Az egyénre szabott értékeknek megfelelő, előre beprogramozott lézerkészülék segítségével végzett műtét során a szemlencse megváltozott, elhomályosodott belső részét apró részekre bontjuk, majd egy néhány milliméteres nyílást ejtünk a szemén. Ezt Ön nem fog megérezni egyrészt az érzéstelenítő miatt, másrészt pedig azért, mert modern gépünk hideg lézere rendkívül pontosan és finoman dolgozik.

Miután eltávolítottuk az elszürkült lencsemagot, a megmaradó vékony lencsetokba beültetjük az előre kiválasztott, torzításmentes, tökéletes optikával rendelkező, szövet-barát alapanyagú műlencsét, hogy a látóélességet és a látás minőségét helyreállítsuk. A néhány milliméteres műtéti seb magától összefekszik, varratot általában nem igényel.

A lézeres szürkehályog műtét után egy védőkötést teszünk a szemére, amely védeni fogja a szemgolyót 1 napig. A kezelés után asszisztenseink átkísérik Önt a pihenőszobába, ahol teljes kényelemben tölthet el egy órát, majd hazabocsátása előtt még egy ellenőrző vizsgálatot végzünk. A kezelés utáni teendőkről természetesen részletes tájékoztatást kap kezelőorvosától, illetve megbeszélik a kontrollvizsgálatok időpontjait is.

Szeretne Ön is megszabadulni a szürkehályogtól? Jelentkezzen be és egyeztessen időpontot!

A lézeres szürkehályog műtétet megelőzően egy részletes, megközelítőleg 1,5-2 órás fájdalommentes szemvizsgálaton kell részt vennie, melynek során nem csupán feltérképezzük szemének állapotát, de általános egészségi állapotára is kitérünk.

Jelentkezzen most alkalmassági vizsgálatunkra, hogy szemére szabott kezelésünkkel átélhesse az éles látás örömét!

További cikkek