Blog

Az időskori szürkehályog kialakulásának okai – Mitől van a szürkehályog


Szürkehályog kialakulása

A szürkehályog az egyik leggyakoribb szembetegségnek számít, ami milliók életét nehezíti meg. Blogbejegyzésünkben bemutatjuk magát a szembetegséget és annak leggyakoribb tüneteit, valamint azt, hogy milyen okok játszhatnak közre a kialakulásában.

Mi az a szürkehályog?

A szürkehályog, vagy más néven cataracta a szemlencse maradandó elhomályosodásával járó,  elsősorban időskorúakat érintő betegség, amely a a 65 és 75 év közötti korosztályból minden ötödik, a 75 év felettiek közül pedig minden második embert érint. Ez a betegség tulajdonképpen a szemlencse belső szerkezetének módosulása, aminek a következtében  a fény nehezebben jut be a szem belsejébe, ami végső soron a látás gyengülését, a színek intenzitásának csökkenését eredményezi, súlyos esetben pedig vakságot okoz. 

A szürkehályog kialakulásának okai

A cataracta egy fájdalommentes, fokozatosan kialakuló betegség, amely leggyakrabban idős korban jelenik meg, az életkor előrehaladtával ugyanis a szem  veszít rugalmasságából és átlátszóságából. Az időskori szürkehályog kialakulásának  oka azonban  pontosan nem tisztázott. Legtöbbször csak az öregedéssel járó, a szervezet egészét érintő általános vízvesztésre vezethető vissza.  

Az életkor mellett azonban számos egyéb tényező is közre játszhat a cataracta kialakulásában. Ilyen például a helytelen táplálkozás, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás,  a különféle hormonális változások, valamint a szemet ért balesetek és ütések. Sőt, abban az esetben is nő a betegség kialakulásának veszélye, ha szemünk túl sok napfénynek van kitéve. Kutatások bizonyítják, hogy összefüggés van a cataracta kialakulása és a cukorbetegség, valamint egyes gyógyszerek, főként a szteroidok szedése között. Arról pedig jelenleg is kutatások folynak, hogy a betegségnek van-e genetikai eredete.

Milyen tünetei vannak a szürkehályognak?

Mivel ez egy fokozatosan kialakuló betegség, ezért a látásromlás sokáig észrevétlen. A betegség előrehaladtával azonban az alábbi tünetek tapasztalhatóak: 

  • Homályos, elmosódott, ködös látás
  • Fényérzékenység, fényforrások körül fénykarikák észlelése
  • Színek és árnyalatok tompább érzékelése 
  • Változó dioptria értékek, fokozatos látásromlás
  • Az egyik szem eltakarásakor jelentkező kettős látás
  • A térlátás fokozatos romlása

Ezek a tünetek természetesen nem egyik napról a másikra alakulnak ki, hanem fokozatosan, hónapok, akár évek alatt fejlődnek ki. Azonban fontos, hogyha ezeket a tüneteket tapasztalja, akkor mindenképpen forduljon szemész szakemberhez! 

Az időskori szürkehályog kezelése

A legnagyobb probléma a cataracta betegséggel az, hogy a tudomány mai állása szerint nem létezik olyan gyógyszeres kezelés, vagy akár diéta, amely lassítaná a betegség kialakulását. Sajnos ugyanez igaz a szürkehályog kezelésére is.

Szerencsére azonban nincs minden veszve , hiszen műtéti beavatkozással gyógyítható a betegség, de kizárólag ez az egyetlen megoldás! Ha tehát valakinél kiderül a betegség megléte, akkor csak műtét segítségével szabadulhat meg a cataractától.  Erre néhány évvel, évtizeddel ezelőtt még egyáltalán nem nyílt lehetőség, de a mai modern módszerekkel már a beavatkozás nemcsak biztonságos, de hatékony is, így jó eséllyel teljesen megszüntethető a probléma.

A szürkehályog műtét lényege, hogy a beavatkozás során eltávolítják az elszürkült szemlencsét és a helyére egy mesterséges úgynevezett beültethető műlencsét helyeznek. A műlencse beültetése azt eredményezi, hogy helyreáll a beteg szükséges látásélessége, ami jelentősen javítja a látását és ezáltal az életminőségét is!

Szürkehályog esetén válassza az Optimum Szemészetet!  

Szabaduljon meg a szürkehályogtól biztonságos módon az Optimum Szemészet lézeres szürkehályog műtétei segítségével! Jelentkezzen most alkalmassági vizsgálatunkra, hogy szemére szabott kezelésünkkel átélhesse az éles látás örömét!

Forrás:
AAO – What are Cataracts?

További cikkek