fbpx

A szürkehályog kialakulása és tünetei.

optimum-a-szurkehalyog-kialakulasa-es-tunetei

A szürkehályog az egyik leggyakoribb szembetegségnek számít, ami milliók életét nehezíti meg. Blogbejegyzésünkben bemutatjuk magát a szembetegséget és annak leggyakoribb tüneteit, valamint azt, hogy milyen okok játszhatnak közre a kialakulásában.

Mi az a szürkehályog?

A szürkehályog, vagy más néven cataracta a szemlencse maradandó elhomályosodásával járó,  elsősorban időskorúakat érintő betegség, amely a a 65 és 75 év közötti korosztályból minden ötödik, a 75 év felettiek közül pedig minden második embert érint. Ez a betegség tulajdonképpen a szemlencse belső szerkezetének módosulása, aminek a következtében  a fény nehezebben jut be a szem belsejébe, ami végső soron a látás gyengülését, a színek intenzitásának csökkenését eredményezi, súlyos esetben pedig vakságot okoz. 

A szürkehályog kialakulásának okai

A szürkehályog egy fájdalommentes, fokozatosan kialakuló betegség, amely leggyakrabban idős korban jelenik meg, az életkor előrehaladtával ugyanis a szem  veszít rugalmasságából és átlátszóságából. Az időskori szürkehályog kialakulásának  oka azonban  pontosan nem tisztázott. Legtöbbször csak az öregedéssel járó, a szervezet egészét érintő általános vízvesztésre vezethető vissza.  

Az életkor mellett azonban számos egyéb tényező is közrejátszhat a szürkehályog kialakulásában. Ilyen például a helytelen táplálkozás, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás,  a különféle hormonális változások, valamint a szemet ért balesetek és ütések. Sőt, abban az esetben is nő a betegség kialakulásásnak veszélye, ha szemünk túl sok napfénynek van kitéve. Kutatások bizonyítják, hogy összefüggés van a szürkehályog kialakulása és a cukorbetegség, valamint egyes gyógyszerek, főként a szteroidok szedése között. Arról pedig jelenleg is kutatások folynak, hogy a betegségnek van-e genetikai eredete.

A szürkehályog tünetei

Mivel ez egy fokozatosan kialakuló betegség, ezért a szürkehályoggal járó látásromlás sokáig észrevétlen. A betegség előrehaladtával azonban az alábbi tünetek tapasztalhatóak: 

  • Homályos, elmosódott, ködös látás
  • Fényérzékenység, fényforrások körül fénykarikák észlelése
  • Színek és árnyalatok tompább érzékelése 
  • Változó dioptria értékek, fokozatos látásromlás
  • Az egyik szem eltakarásakor jelentkező kettős látás
  • A térlátás fokozatos romlása

Ezek a tünetek természetesen nem egyik napról a másikra alakulnak ki, hanem fokozatosan, hónapok, akár évek alatt fejlődnek ki. Azonban fontos, hogyha ezeket a tüneteket tapasztalja, akkor mindenképpen forduljon szemész szakemberhez! 

A szürkehályog kezelése

A legnagyobb probléma a szürkehályog betegséggel az, hogy a tudomány mai állása szerint nem létezik olyan gyógyszeres kezelés, vagy akár diéta, amely lassítaná a betegség kialakulását. Sajnos ugyanez igaz a szürkehályog kezelésére is.

Szerencsére azonban nincs minden veszve , hiszen műtéti beavatkozással gyógyítható a betegség, de kizárólag ez az egyetlen megoldás! Ha tehát valakinél kiderül a betegség megléte, akkor csak műtét segítségével szabadulhat meg a szürkehályogtól.  Erre néhány évvel, évtizeddel ezelőtt még egyáltalán nem nyílt lehetőség, de a mai modern módszerekkel már a beavatkozás nemcsak biztonságos, de hatékony is, így jó eséllyel teljesen megszüntethető a probléma.

A műtéti eljárás lényege, hogy a beavatkozás során eltávolítják az elszürkült szemlencsét és a helyére egy mesterséges, úgynevezett beültethető műlencsét helyeznek. A műlencse beültetése azt eredményezi, hogy helyreáll a beteg szükséges látásélessége, ami jelentősen javítja a látását és ezáltal az életminőségét is!

Szürkehályog esetén válassza az Optimum Szemészetet!  

Szabaduljon meg a szürkehályogtól biztonságos módon az Optimum Szemészet lézeres szürkehályog műtétei segítségével! Jelentkezzen most alkalmassági vizsgálatunkra, hogy szemére szabott kezelésünkkel átélhesse az éles látás örömét!

 

 

Optimum térkép

Elérhetőségek

Jelentkezzen, mindössze egy perc!

Jelentkezem Videókonzultáció