Blog

Mik a teendők a lézeres szürkehályogműtét után?


A lézeres szürkehályog műtét biztonságossága és alacsony kockázata miatt az egyik legsikeresebb és legnépszerűbb eljárás a világon. A beavatkozás raadásul nemcsak fájdalommentes, de a beültetett műlencse a beteg élete végéig helyén marad, normális esetben nem kell számolni annak eltávolításával. Cikkünkben összeszedtük, mire kell figyelnie a lézeres szürkehályogműtét után, míg a teljes látásjavulás bekövetkezik.

Természetesen, mint minden műtétnek, úgy a lézeres szürkehályog műtétnek is vannak kockázatai. Statisztikai adatok szerint azonban mindössze az esetek 0,5%-ban fordulnak elő nem várt szövődmények (200 műtétenként 1 szövődmény). A műtét után esetleg fellépő panaszok azonnali kivizsgálása időben észrevehetővé teszi a bajt. Éppen ezért fontos a kontrollvizsgálatokon való pontos megjelenés is.

Segítünk, ha utóhályog alakulna ki

A cataracta, vagyis szürkehályog szemműtétet követően hónapokkal vagy akár évekkel később ritkán előfordulhat, hogy a beültetett műlencse mögött az eredeti lencsetok megvastagodik és átlátszósága romlik, úgynevezett “másodlagos szürkehályog”, vagy „utóhályog” keletkezik. Fontos megemlíteni, hogy az Optimum Szemészet garanciát vállal lézeres kezeléseire, így ilyen esetben egy úgynevezett YAG sebészeti lézer segítségével könnyedén kezeljük a problémát. A látásélességet úgy állítjuk helyre a készülékkel, hogy az közben hozzá sem ér a szeméhez.

Tényezők, amelyek befolyásolják a műtét utáni látásminőséget

Egy egyébként egészséges szem esetében a szürkehályog (catarcata) műtétet követően a látás teljes helyreállására számíthatunk. A lézeres kezelés által elérhető látásminőség azonban függ a szem általános jellemzőitől, az egyéb szembetegségektől, a műtéti technikától, az alkalmazott berendezések műszaki színvonalától, továbbá a beültetett műlencsétől. 

Meglévő cukorbetegség, időskori makula degeneráció, vagy zöldhályog (glaucoma) korlátozhatja az elérhető eredményeket. A várható és elérhető eredményekről kezelőorvosa a vizsgálati leletek birtokában személyre szólóan ad részletes tájékoztatást.

Műtét utáni teendők, kontrollvizsgálatok

Nagy valószínűséggel a műtétet követően szakorvosunk a biztonságos gyógyulás érdekében felírja Önnek a szükséges szemcseppeket. Fontos, hogy ezeket kiváltsa és az orvosi utasítások szerint használja. Próbálja a napi szemcseppadagot egyenletesen elosztani a nap során az utasításoknak megfelelően. Amennyiben más szemcseppeket is használ, a 2 csepegtetés között várjon 5-10 percet.

Ezeket tapasztalhatja a lábadozási időszakban

A lézeres szürkehályog műtét után szeme néhány napig érzékeny lehet, ami teljesen normális. Fontos kiemelni, hogy a teljes gyógyulás több hétig tart. A lábadozási időszakban kisebb szúró érzéseket, enyhe idegentest érzést tapasztalhat, emellett előfordulhat enyhe váladékosság, pár napig mozgó homályokat, illetve megváltozott színeket láthat. Rendszerint azonban a látás napról napra kellemesebb és kényelmesebb lesz, a tünetek enyhülnek, látása pedig folyamatosan javul. Amennyiben gyors látásromlás, erős fényérzékenység, vagy erős fájdalom jelentkezik, akkor azonnal a műtétet végző orvoshoz kell fordulni. 

A műtét utáni zavartalan gyógyulás érdekében tartsa be a következőket:

  •   Ne dörzsölje vagy nyomkodja a szemét (akkor sem, ha viszket)
  •   Kerülje a komolyabb fizikai terhelést
  •   Ne tartózkodjon poros helyen és 4 hétig kerülje az uszodát is

Fontos, hogy a műtét napját leszámítva nyugodtan vezethet autót, de itt sem árt néhány napnyi időt hagyni a szemnek, amíg megszokja az új állapotát. Olvasni, tévét nézni szintén szabad, viszont ha az erős fény zavaró, akkor használjunk napszemüveget.

A műtét után orvosa természetesen tájékoztatja majd a kontrollvizsgálatok időpontjairól. Ezeken mindenképp meg kell jelennie, hiszen így tudjuk Önnek és szemének a lehető legnagyobb biztonságot garantálni.

Szeretne Ön is megszabadulni a szürkehályogtól? Jelentkezzen be és egyeztessen időpontot!

A lézeres szürkehályog műtétet megelőzően egy részletes, megközelítőleg 1,5-2 órás fájdalommentes szemvizsgálaton kell részt vennie, melynek során nem csupán feltérképezzük szemének állapotát, de általános egészségi állapotára is kitérünk.

Jelentkezzen most szakorvosi vizsgálatunkra, hogy szemére szabott kezelésünkkel átélhesse az éles látás örömét!

További cikkek