Blog

Mik a teendők a lézeres szürkehályog műtét után?


a pár szürkehályog műtét után biciklizik

A lézeres szürkehályog kezelés biztonságossága és alacsony kockázata miatt az egyik legsikeresebb és legnépszerűbb eljárás a világon. A beavatkozás ráadásul nemcsak fájdalommentes, de a beültetett műlencse a beteg élete végéig helyén marad, normális esetben nem kell számolni annak eltávolításával. Cikkünkben összeszedtük, mire kell figyelnie a lézeres szürkehályog műtét után, míg a teljes látásjavulás bekövetkezik.

Természetesen, mint minden műtétnek, úgy ennek a beavatkozásnak is vannak kockázatai. Statisztikai adatok szerint azonban mindössze az esetek 0,5%-ban fordulnak elő nem várt szövődmények (200 műtétenként 1 szövődmény). A szürkehályog szemműtét után esetleg fellépő panaszok azonnali kivizsgálása lehetőséget nyújt az időbeni reagálásra. Éppen ezért fontos a kontrollvizsgálatokon való pontos megjelenés, valamint az orvosi utasítások maradéktalan betartása.

Segítünk, ha utóhályog alakulna ki

A cataracta, vagyis szürkehályog műtét után hónapokkal vagy akár évekkel később ritkán előfordulhat, hogy a beültetett műlencse mögött az eredeti lencsetok megvastagodik és átlátszósága romlik, úgynevezett “másodlagos szürkehályog”, vagy „utóhályog” alakul ki. Fontos megemlíteni, hogy az Optimum Szemészet garanciát vállal lézeres kezeléseire, így ilyen esetben egy úgynevezett YAG sebészeti lézer segítségével könnyedén kezeljük a problémát. A látásélesség helyreállítása érintésmentesen zajlik, nem érünk a szeméhez.

Tényezők, amelyek befolyásolják a szürkehályog műtét utáni látásminőséget

Egy egyébként egészséges szem esetében a szürkehályog műtét után a látás teljes helyreállására számíthatunk. A lézeres kezelés által elérhető látásminőség azonban függ a szem általános jellemzőitől, az egyéb szembetegségektől, a választott műtéti technikától, az alkalmazott berendezések műszaki színvonalától, továbbá a beültetett műlencse típusától. 

Bizonyos szembetegségek, mint például cukorbetegség, időskori makula degeneráció, vagy zöldhályog (glaucoma) korlátozhatja az elérhető eredményeket. A várható és elérhető eredményekről kezelőorvosa a vizsgálati leletek birtokában személyre szólóan ad részletes tájékoztatást.

Szürkehályog műtét utáni teendők, kontrollvizsgálatok

A műtétet követő nap kontrollvizsgálatra várjuk, ekkor eltávolítjuk a szeméről a kötést és ellenőrző vizsgálatot végzünk. Szakorvosunk a biztonságos gyógyulás érdekében felírja Önnek a szükséges szemcseppeket. Fontos, hogy ezeket kiváltsa és az orvosi utasítások szerint használja. Próbálja a napi szemcseppadagot egyenletesen elosztani a nap során az utasításoknak megfelelően. Amennyiben más szemcseppeket is használ, a 2 csepegtetés között várjon 5-10 percet. A további kontrollvizsgálatokon való megjelenés a zavartalan gyógyulás érdekében elengedhetetlen.

Mire vigyázzunk a szürhehályog műtét után?

A szürkehályog műtét utáni zavartalan gyógyulás érdekében tartsa be a következőket: a műtét után szeme néhány napig érzékeny lehet, ami teljesen természetes. Fontos kiemelni, hogy a teljes gyógyulás több hétig is eltarthat. A lábadozási időszakban kisebb szúró érzéseket, enyhe idegentest érzést tapasztalhat, emellett előfordulhat enyhe váladékosság, pár napig mozgó homályokat, illetve megváltozott színeket láthat. Rendszerint azonban a látás napról napra kellemesebb és kényelmesebb lesz, a tünetek enyhülnek, látása pedig folyamatosan javul. Régóta fennálló, előrehaladott szürkehályog esetén vannak, akiknek pár napig még homályosabb lesz a látásuk és hosszabb idő alatt áll vissza a teljes látóélesség. Amennyiben gyors látásromlás, erős fényérzékenység, vagy erős fájdalom jelentkezik, akkor azonnal a műtétet végző orvoshoz kell fordulni. 

A szürkehályog műtét utáni zavartalan gyógyulás érdekében tartsa be a következőket:

  •   Ne dörzsölje vagy nyomkodja a szemét (akkor sem, ha viszket)
  •   Kerülje a komolyabb fizikai terhelést
  •   Ne tartózkodjon poros helyen és 4 hétig kerülje az uszodát is

Fontos, hogy a műtét napját leszámítva nyugodtan vezethet autót, de itt sem árt néhány napnyi időt hagyni a szemnek, amíg megszokja az új állapotát. Olvasni, tévét nézni szintén szabad, viszont ha a szabadban az erős fény zavaró, akkor használjon napszemüveget.

A szürkehályog műtét után orvosa természetesen tájékoztatja majd a kontrollvizsgálatok időpontjairól. Ezeken mindenképp meg kell jelennie, hiszen így tudjuk Önnek és szemének a lehető legnagyobb biztonságot garantálni.

Szeretne Ön is megszabadulni a szürkehályogtól? Jelentkezzen be online és egyeztessen időpontot!

A lézeres szürkehályog kezelést megelőzően egy részletes, megközelítőleg 1,5-2 órás fájdalommentes szemvizsgálaton kell részt vennie, melynek során a szemész orvos megállapítja a szürkehályog típusát, előrehaladottságát, megvizsgálja a látóélességet, megméri a szemnyomást és szemfenéki vizsgálatot is végez. A vizsgálat fontos része a beültetésre kerülő műlencse dioptriájának egyénre szabott megtervezése.

Jelentkezzen most szakorvosi vizsgálatunkra, hogy szemére szabott kezelésünkkel átélhesse az éles látás örömét!

Forrás:
AAO – Cataract Surgery: Risks, recovery, costs

További cikkek