Blog

Mire kell ügyelni a lézeres szemműtét után a gyógyulás ideje alatt?


fiatal lány lézeres szemműtét után

A lézeres szemműtét után legtöbben teljes joggal úgy érzik, új fejezet kezdődik az életükben. A műtéti beavatkozást követő napokban és hetekben időt azonban kell szakítani a zavartalan gyógyulásra is. Összefoglaljuk azokat az orvosi előírásokat, amiket mindenképpen be kell tartania a gyógyulás ideje alatt.

Szánjon egy kis időt a lézeres szemműtét utáni gyógyulásra

A lézeres szemműtét utáni lábadozási idő, illetve az, hogy mennyi szabadságot kell kivennie munkahelyén igen eltérő lehet, mivel ez nagyban függ a szemműtét típusától. Az Optimum Szemészeten elérhető, az egyik legmodernebb technológiát képviselő és egyben legnépszerűbb lebenyképzéses eljárásnál rendkívül gyors a gyógyulási idő, így akár már másnap munkába állhat, elég csupán a műtét napjára elkérnie magát.

A felszíni eljárások esetén azonban valamivel hosszabb, 7-10 napos gyógyulási időszakkal számolhat. Ennek oka, hogy a LASEK, Epi-LASIK és a PRK lézeres kezelések a szaruhártya külső hámrétegének eltávolításával járnak, ezért a lézeres szemműtét után időre van szükség ahhoz, hogy a hámréteg begyógyuljon és hámosodjon. Ez a folyamat legalább egy hétig tart vagy még tovább, ez nagyban függ az egyéni adottságoktól. Érdemes már a műtétet megelőzően személyre szabott tanácsot kérnie orvosától, hogy foglalkozásához, életmódjához és a műtét típusához mérten hány nap pihenésre számíthat.

Kövesse az orvos utasításait a szemcsepp és a műkönny alkalmazását illetően

A szemész orvosa által felírt speciális szemcseppek nemcsak a gyógyulást és a hámosodást segítik elő, hanem egyúttal megakadályozzák a gyulladást és a nem várt reakciók kialakulását is. Az előírt cseppentés kihagyásának, elmulasztásának kellemetlen következményei lehetnek, például az, hogy lassítja a gyógyulás folyamatát. A speciális szemcseppen kívül minden bizonnyal műkönnyet is felír orvosa a szemműtét után, mivel a lézeres szemműtét után átmenetileg szükség van a könny pótlására. Fontos, hogy azt is az előírtaknak megfelelően csepegtesse.

Viseljen napszemüveget, védekezzen az UV-sugárzás ellen

A lézeres szemműtét után egy ideig UV-szűrős napszemüveg használata ajánlott, mivel az UV-sugárzás károsan hathat az éppen regenerálódó szaruhártyára. Amennyiben úgy ítéli meg, hogy nemcsak kültéren szeretne napszemüveget viselni, hanem otthonában is, semmi gond! Viselje bárhol, ahol csak jól esik, hiszen minden az Ön komfortérzetén múlik. Beszélje meg orvosával, hogy pontosan milyen UV-szűrős szemüveget érdemes viselnie. A lebenyképzéses eljárásoknál az első néhány hétben ajánlott a napszemüveg használata, a felszíni eljárások esetében pedig ez akár 6 hónap is lehet.

Fontos, hogy lézeres szemműtét után a szolárium használata ugyancsak tiltólistás, mivel az UV-sugárzás ott is érheti az arcát és szemeit.

Soha ne hagyja ki a szakorvosa által előírt kontrollokat

Ha valamiért mégsem tudja napra pontosan betartani az előjegyzett időpontot, kérjük, legalább 48 órával korábban jelezze nekünk telefonon vagy e-mailben, hogy új találkozót jelölhessünk ki és mihamarabb bepótolhassuk az elmaradt kontrollt!

A kontroll vizsgálatok azért is kiemelten fontosak, mert ekkor derülhet fény arra, ha a gyógyulási folyamatot valami hátráltatja, legyen az egy kezdődő gyulladás, valamilyen szennyeződés, sérülés vagy más nem várt reakció. Fontos, hogy időben lépjünk, hiszen akkor megelőzhetjük a komolyabb problémákat.

Közvetlenül a lézeres szemműtét után tilos gépkocsit vezetnie

A biztonságos autóvezetéshez elengedhetetlen a pontos látás. Készüljön fel arra, hogy a lézeres látásjavító műtétet követően egy ideig még nem lesz teljesen tökéletes a látása. A lebenyképzéses műtétnél már másnap, a felszíni eljárásoknál 7-10 nap alatt alakul ki az a látásélesség, amivel biztonságosan közlekedhet. Fontos, hogy ne vezessen addig autót, amíg kezelőorvosa nem engedélyezi azt Önnek!

Mind a felszíni, mind pedig a lebenyképzéses kezeléseknél egyaránt 24 órán belül javasolt az első kontrollvizsgálat. Fontos, hogy a biztonságos közlekedés érdekében csak kísérővel szálljon metróra, villamosra vagy buszra!

Ne dohányozzon, továbbá ne tartózkodjon poros és füstös helyen

Ne dohányozzon a lézeres szemműtét után! A dohányfüst ugyanis irritálja a frissen műtött szaruhártyát. Szintén emiatt kerülje a füstös, poros helyeket, ne menjen például szabadtéri fesztiválra vagy kerti grillezésre, ezzel megelőzheti a szemében kialakuló fertőzéseket és gyulladásokat.

Ne menjen gőzfürdőbe, szaunába és ne ússzon

A víz túlzott közelsége elsősorban a fertőzésveszély miatt nem javasolt. Nagyjából 4 hétig kell mellőznie a gőzfürdő, a szauna és az uszoda látogatását. A szemműtét napján és másnap még ne kockáztassa meg, hogy szemébe víz megy. Ne mosson hajat és figyeljen oda, hogy a szemeit szárazon tartva fürödjön vagy zuhanyozzon. Ügyeljen rá, hogy ne menjen szappan, hab, sampon a szemébe és ne dörzsölje meg szemét a törölközővel.

Közvetlenül a szemműtét után ne sportoljon

A fizikai megerőltetés szintén lassíthatja a gyógyulás folyamatát. A labdajátékok, például a futball, a kézilabda, a kosárlabda, a röplabda és a tenisz, valamint a különböző küzdősportok veszélyt jelenthetnek, hiszen szemét sérülés érheti. Néhány hétig érdemes más sportot választania: gyalogoljon, kocogjon vagy menjen edzőterembe. Ha semmiképp nem bír lemondani kedvenc sportjáról, akkor orvosa tanácsát kikérve pár hét múlva folytathatja azt, de viseljen védőszemüveget és legyen körültekintő.

Ne sminkeljen a lézeres kezelés utáni hetekben

A hölgyeket általában igen érzékenyen érinti ez a téma, ugyanakkor a gyógyulás érdekében fontos betartani, mivel a smink nem tesz jót. A szempillaspirálok, szemhéjfestékek, és szemceruzák könnyen váltanak ki allergiás reakciót, a frissen műtött szaruhártya esetében pedig még nagyobb a kockázat. A por állaguk miatt a púderek és a pirosítók sem ajánlottak. A szempillaspirál ráadásul akár fel is sértheti a szaruhártyát, az apró festékdarabok szembe kerülés esetén növelik a fertőzésveszélyt. Fontos, hogy mielőtt újra elkezd sminkelni, fertőtlenítse az ecseteket és applikátorokat! Legjobb, ha minden ilyen eszközből újat vásárol.

Élvezze a szemüveg nélküli éleslátást!

Amennyiben minden előírást és orvosi utasítást betartott, illetve a gyógyulásra is kellő időt hagyott, nincs más hátra, minthogy felszabadultan élvezze a szemüveg és kontaktlencse nélküli életét!

További cikkek