Blog

Ezek a cukorbetegség legsúlyosabb következményei


cukorbetegség okozta látásromlásban szenvedő lány

A cukorbetegség a vércukor háztartás egyensúlyának felborulásával járó krónikus betegség. Kezelés nélkül súlyosan magas vércukorszintet eredményez, melynek következtében rengeteg súlyos szövődmény és kísérőbetegség alakulhat ki. Amennyiben a diabétesz kezeletlen marad, akár egyes végtagjainkat vagy látásunkat is elveszíthetjük, de a meggondolatlanság bizonyos esetekben akár az életünkbe is kerülhet. Ebben a bejegyzéseben ismertetjük a cukorbetegség legsúlyosabb következményeit, és kitérünk arra is, hogy a látást érintő problémák hogyan előzhetők meg vagy gyógyíthatóak a lehető leghatékonyabban.

Szív- és érrendszeri problémák kialakulása

Egész biztosan rengetegen hallottunk már rémtörténeteket azzal kapcsolatban, milyen pusztítást képes művelni a cukorbetegség a szív- és érrendszerben. A cukorbetegség következtében szűkülhetnek az artériák, ami a lábakban lévő véráramlás csökkenéséhez vezet. A szövetek kevesebb vérrel történő táplálása pedig megnehezíti a sebek begyógyulását, így egy vágás vagy egyéb sérülés könnyen nagyon komoly problémává nőheti ki magát.

Csakúgy, mint abban az esetben, ha a diabétesz hatására a lábunkban található idegek károsodnak. Ennek következtében ugyanis csökken a fájdalomérzetünk, így hólyagok és vágások is keletkezhetnek a lábunkon anélkül, hogy észrevennénk azokat. A fertőzésekre hajlamos, cukorbeteg szervezet mellett pedig ez a probléma is könnyen visszafordíthatatlan fertőzéshez vezethet.

Látásproblémák és látásvesztés

A cukorbetegség leggyakoribb kísérőbetegségei közé tartoznak azok a látással kapcsolatos problémák, melyek a szemünk érhálózatának, vagy épp a retninánknak a károsodásával hozhatóak összefüggésbe. A diabéteszes retinopátia vagy a szürke- és zöldhályog olyan betegségek, melyek eleinte észrevétlenül lappanghatnak. Később azonban komoly látásromláshoz, sőt, súlyosabb esetekben teljes látásvesztéshez is vezethetnek.

A diabéteszes retinopátia a látásvesztés leggyakoribb oka lehet. A legalább 20 éve cukorbetegséggel küzdők 80%-nál mutatható ki szemkárosodás. A szürkehályog a tiszta szemlencse homályosodásának köszönhetően kialakuló szemészeti probléma, melyet sajnos a magas vércukorszint is okozhat. A cukorbetegség szövődményeként ugyanis a szemlencse fokozatosan elhomályosul, a beteg pedig egyre homályosabban lát. A kutatások szerint a diabétesztől szenvedők esetében kétszer nagyobb az esélye annak, hogy ez a probléma kialakul.

A szürkehályog kezdeti stádiumban hatékonyan korrigálható, a zöldhályog azonban már veszélyesebb, hiszen a látóidegek pusztulásával járó betegség. Ennek esélyét szintén nagyban növeli az érrendszerre és idegekre is rendkívül rossz hatást gyakorló diabétesz.

Összességében így talán nem meglepő, hogy hazánkban évente közel 1000 ember veszíti el a látását a cukorbetegség miatt. Ezek a számok rendkívül magasak, éppen ezért diabéteszes betegek számára az évente egyszer diabétesz szemészeti gondozáson való részvétel kötelező. Ennek betartásával, valamint a tudatos diétával, a gyógyszeres kezelés pontos betartásával, odafigyeléssel a szembetegségek esélye jelentősen csökkenthető.

cukorbetegség miatt vércukor szintet ellenőriz egy nő

A diabétesz népbetegségnek számít

Fontos megemlítenünk, hogy a cukorbetegség hazánkban már népbetegségnek tekinthető. Rohamos terjedése a 2000-es években Magyarországán kezdődött, mikor is 70 százalékkal nőtt a diabétesszel élők száma.

Kialakulásához leginkább az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód járul hozzá, a túlsúly pedig a diabéteszre hajlamos betegek esetében akár meg is háromszorozhatja a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Éppen ezért rendkívül fontos, hogy az olyan, súlyos problémák, mint a végtagvesztés vagy a vakság elkerülése érdekében fokozott figyelmet fektessünk életvitelünkre, és minél gyakrabban járjunk releváns szűrővizsgálatokra, beleértve az általános szemészeti vizsgálatot is. Az ilyen jellegű orvosi látogatások ugyanis azelőtt deríthetnek fényt a betegségre, hogy az túlságosan is képes lenne elhatalmasodni rajtunk.

Forrás:
AAO – Diabetic Eye Disease

További cikkek