Egyre rosszabbul látok, mi lesz így a szememmel?

Egy páciensünk tollából – A látásjavulásom története 1. rész

Az utóbbi időben észrevettem, romlik a látásom. Egyelőre nem tűnik vészesnek a dolog, de egyre többször kell hunyorognom az utcán és most már nem csak alkonyatkor.

Számítógéppel dolgozom, hetente két-három alkalommal sportolok, a hobbim is olyan, amihez nem árt, ha élesen lát az ember. Korábban sohasem volt problémám a látásommal, sőt sokszor még sportot is űztem abból, hogy minél távolabbi és minél kisebb betűvel írt szöveget is el tudjak olvasni. Tegnap a kocsiban ülve viszont már azt vettem észre, hogy a kettővel előttem álló autó rendszámát is csak hunyorítva tudom kisilabizálni. Pedig még tornáztatom is a szememet rendszeresen. Olvastam valahol, hogy a szemben lévő izmok hasonlóak a karokban lévőkhöz, ha nem mozgatja őket az ember, akkor eltunyulnak. Így hát edzem őket. Munka közben, a laptopot bámulva időnként az iroda egy távolabbi pontjára fókuszálok és vissza. Állítólag ez segít. Állítólag a sárgarépa fogyasztása is segít, szóval ezt is eszem, bár utálom. Nagy titkot nem árulok el, ha elmondom, hogy ezek a házi módszerek érezhetően nem javítottak az állapotomon.

Nehezíti a helyzetet, hogy a két szemem nem egyformán működik: a ballal élesebben, a jobbal homályosabban látok. Szóval ezzel valamit tenni kell, ez nem is kérdés, ha lehet minél hamarabb. Na, de mit?

Laikus vagyok, de azért azt magamtól is sikerült kihámoznom, hogy három dolog jöhet ugye szóba: szemüveg, kontaktlencse, vagy valami műtét. Próbálom tagadni, de hiú ember vagyok, ezért a szemüveget nem szeretném bevállalni. Szerintem bénán néznék ki, bár vannak idősödő rocksztárok, akiknek jól áll. Én nem vagyok az. A kontaktlencse már egy fokkal jobb talán, ez ugye nem is látszik kívülről, sőt akármilyen színűt is választhatnék, de van egy bökkenő. Nemcsak, hogy romlik a szemem, de még érzékeny is. A legkisebb szél, vagy utcai por hatására úgy néz ki, mintha most jöttem volna haza egy kéthetes amszterdami kirándulásról. Ráadásul a lencse használata, viselése megköveteli, hogy mindig pontosan tisztítsam, mindig legyen folyadék, nem célszerű az sem, ha egy átmulatott este után véletlenül benne felejti az ember a szemben, és tippem szerint még kényelmetlen is. Szóval, ha nem muszáj, akkor ezt nem. Marad a harmadik, a műtét. Na, de milyen? Gondolom, lézeres, ezekről már hallottam sokat innen-onnan. Oké, de hol? Mennyiért? Fáj, nem fáj? Gyors, lassú? Mennyi ideig tart? És a felépülés? Azonnal javul majd a látásom, vagy van egy átmeneti időszak? Tudok-e majd siklóernyőzni vele? És a legfontosabb, hogy biztonságos-e? Van benne kockázat, vagy nincs? Egy csomó kérdésem van ezzel kapcsolatban és halvány fogalmam sincs a válaszokról.

A döntés tehát egyre érlelődik. Valószínűleg a műtétet választom, de azért a többi lehetőséget sem zárom ki eleve. Nem mondom, hogy nem félek a beavatkozástól, de valamit valamiért. Így hát üres perceimben elkezdtem kutakodni az interneten és megpróbálok minden lehetséges információt összegyűjteni a lézeres szemműtétekről, mielőtt kiválasztom a megfelelő helyet a beavatkozásra. Tehát az első feladat az információgyűjtés. Ennek csak egyik része, hogy a piacon lévő legalább tucatnyi szemklinika közül meg kell próbálni kiválasztani a szolgáltatás színvonalában, és nagyon nem utolsósorban az árában legmegfelelőbb helyet, ahol lehetőleg nem kontárok vájkálnak az ember szemében. Legalább ennyire fontos, hogy nagyjából képben legyek a látászavarommal kapcsolatban, mi okozza, milyen tünetei vannak, milyen előzetes vizsgálatok szükségesek, milyen kezelések léteznek és ezek közül melyiket kell kiválasztanom? Az sem feltétlenül egyértelmű számomra, hogy egyáltalán alkalmas vagyok-e egy műtétre, vagy a szemem jelen állapotában javasolt-e a beavatkozás? Kérdés továbbá az is, hogy mik az előnyei és mik az esetleges hátrányai egy ilyen műtétnek? Ez utóbbit fogom részletesebben körüljárni a következő cikkben.

Elérhetőségek

Jelentkezzen, mindössze egy perc!

Jelentkezem