Blog

Egyre rosszabbul látok, mi lesz így a szememmel?


szemmutet

Egy páciensünk írása – A látásjavulásom története 1. rész

Sohasem volt baj a szememmel, az utóbbi időben azonban feltűnt, hogy egyre rosszabb a látásom.  Egyelőre nem tűnik vészesnek a dolog, de be kell hogy valljam, megijedtem. Mi lesz ha rosszabb lesz a helyzet? Kihez forduljak segítségért? Egyáltalán milyen megoldás létezik a problémámra? 

A látásromlás első árulkodó jelei

Korábban sohasem volt problémám a látásommal, sőt sokszor még sportot is űztem abból, hogy a minél távolabbi, kis betűvel írt szövegeket is megpróbáltam elolvasni.  Pár hete azonban a  kocsiban ülve már azt vettem észre, hogy a kettővel előttem álló autó rendszámát is csak hunyorogva tudom kisilabizálni. Ami leginkább megijesztett, hogy mindez fényes nappal történt, nem alkonyatkor vagy este. Azóta sajnos folyamatos romlást tapasztalok. Utazás közben már nem tudom elolvasni a plakátok kisebb feliratiat, és a TV-t is egyre homályosabbnak látom otthon. 

Házi praktikák bevetése 

Eléggé aktív életet élek, hetente két-három alkalommal sportolok, sokat túrázom, imádok olvasni, hétközben pedig  számítógéppel dolgozom, ezért számomra nagyon fontos, hogy élesen lássak. Nem csoda, hogy a látásromlás első jelei után mindenféle trükköt megpróbáltam bevetni. Olvastam valahol, hogy a szemben lévő izmok hasonlóak a karokban lévőkhöz, ha nem mozgatja őket az ember, akkor eltunyulnak. Ezért elkezdtem tornáztatni a szemeimet: munka közben a laptop képernyőjéről időnként az iroda egy távolabbi pontjára fókuszáltam, majd vissza. Állítólag ez segít.  Az egyik kollégám mondta, hogy a sárgarépa gyakori fogyasztása szintén javítja a látást,  szóval elkezdtem beépíteni az étrendembe ezt a zöldséget is, holott sohasem szerettem. 

Szerintem nagy titkot nem árulok el azzal, hogy ezek a házi praktikák egyáltalán nem javítottak az állapotomon.  

Milyen lehetőségeim vannak? Szemüveg? Kontaktlencse? Műtét?  

Sajnos az csak  nehezíti a helyzetet, hogy a két szemem nem egyformán működik: a ballal élesebben, a jobbal homályosabban látok. Be kellett, hogy ismerjem, ez az állapot nem tartható hosszú távon. Szükségem van arra, hogy újra mindent élesen lássak.  Na de mit tegyek? Milyen megoldást válasszak? 

Laikus vagyok, de azért arra magamtól is rájöttem, hogy három dolog jöhet szóba: szemüveg, kontaktlencse vagy valamilyen műtét. Be kell hogy valljam, elég hiú ember vagyok, ezért a szemüveget nem szeretném bevállalni. Szerintem egyáltalán nem állna jól nekem, furán néznék ki, ráadásul sport közben nem is tudnám viselni. 

A kontaktlencse már egy fokkal jobbnak tűnik, hiszen nem is látszik, sőt a szemüveggel ellentétben még sportolás közben sem esik le. Sajnos azonban itt is van egy bökkenő: nemcsak, hogy romlik a szemem, de még érzékeny is. A legkisebb szél, vagy utcai por hatására úgy nézek ki, mintha most jöttem volna haza egy kéthetes amszterdami kiruccanásról. Ráadásul a kontaktlencsékkel csomó macera van:  minden nap alaposan meg kell tisztítani őket, lefekvés előtt pedig mindig ki kell szedni, máskülönben szemfertőzést okozhatnak. Szóval ez sem tűnik túl jó megoldásnak. 

Marad a harmadik lehetőség, a műtét. Na, de milyen? Gondolom, lézeres, ezekről már sokat hallottam innen-onnan. Oké, de hol? Mennyiért? Fáj, nem fáj? Gyors, lassú? Mennyi ideig tart? És a felépülés? Azonnal javul majd a látásom, vagy van egy átmeneti időszak? Tudok-e majd siklóernyőzni a műtét után? És a legfontosabb, hogy biztonságos-e? Van benne kockázat, vagy nincs? Egy csomó kérdésem van ezzel kapcsolatban, amikre jó lenne minél hamarabb választ kapni. 

Hogyan tovább? 

A döntés tehát egyre érlelődik. Valószínűleg a lézeres szemműtétet választom, de azért a többi lehetőséget sem zárom ki teljesen. Nem mondom, hogy nem félek a beavatkozástól, de valamit valamiért. 

Az ilyen fontos döntések előtt mindig az információgyűjtés az első lépés számomra, ezért üres perceimben elkezdtem kutakodni az interneten és megpróbáltam minden lehetséges információt összegyűjteni a lézeres szemműtétekről. Ennek a folyamatnak csak az egyik része, hogy a piacon lévő legalább tucatnyi szemklinika közül meg kell próbálni kiválasztani a legszínvonalasabb és árban legmegfelelőbb helyet, ahol profi szakemberek dolgoznak. Legalább ennyire fontos, hogy nagyjából képbe kerüljek a látászavarommal kapcsolatban. Tudnom kell, hogy mi okozza, milyen tünetei vannak, milyen előzetes vizsgálatok szükségesek, milyen kezelések léteznek és ezek közül melyiket kell kiválasztanom? Az sem feltétlenül egyértelmű számomra, hogy egyáltalán alkalmas vagyok-e egy műtétre, vagy a szemem jelen állapotában javasolt-e a beavatkozás? Kérdés továbbá az is, hogy mik az előnyei és mik az esetleges hátrányai egy ilyen műtétnek? Ez utóbbi témát fogom részletesebben körüljárni a következő cikkben.

További cikkek