Blog

Dobjuk el az olvasószemüveget! – 3. rész


Korábban már megvizsgáltuk, hogy milyen kezelések segítségével szabadulhat meg az olvasószemüvegtől. Most azt vesszük végig, hogy milyen feladatok várnak Önre a műtét előtt és a beavatkozás napján.

Alkalmassági vizsgálat

Hogyan jelentkezhet az alkalmassági vizsgálatra?

A szemműtét előtt nélkülözhetetlen egy alapos vizsgálat, ahol a szemész eldönti, hogy alkalmas-e a beavatkozásra és kiválasztja a lehető legmegfelelőbb kezelési módszert. Ehhez nincs más dolga, mint online, pár kattintással bejelentkeznie alkalmassági vizsgálatunkra! A jelentkezés után kollégánk fogja keresni telefonon az időpont egyeztetéssel kapcsolatban. 

Mi a teendő a vizsgálat előtt?

Miután lefixálta az időpontot, nincs más dolga, mint felkészülni az alkalmassági vizsgálatra. Az eredményes vizsgálat érdekében ugyanis fontos az alábbi dolgokat betartani: 

 • Függessze fel a kontaktlencse-viselést! Ne viseljen lágy kontaktlencsét 4 nappal, kemény kontaktlencsét pedig 4 héttel a kivizsgálás előtt! 
 • Hozzon magával kísérőt a vizsgálatra! Mivel a vizsgálaton pupillatágításra is sor kerül, ezért a látása átmeneti időre homályosabbá válhat. Emiatt a gépjárművezetés nem javasolt ebben az időszakban, így érdemes kísérővel érkeznie a vizsgálatra! 
 • Ne használjon sminket, parfümöt és kozmetikumot! Emellett pedig érdemes kényelmes ruhában és cipőben érkezni a vizsgálatra!
 • Készüljön kérdésekkel! Gondolja végig, mik azok a szemműtéttel kapcsolatos kérdések, amelyekre választ szeretne kapni a szemész szakorvostól! 
 • Hozza magával az iratait és a leleteit!  Az alábbi dokumentumokat mindenképpen hozza magával a vizsgálatra: személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ kártya, korábbi szemészeti leletek és egyéb orvosi dokumentumok, jelenleg használt szemüveg vagy kontaktlencse, illetve mindezek adatai

Hogyan zajlik az alkalmassági vizsgálat? 

A vizsgálat napján körülbelül két órát kell majd az Optimum Szemészeten töltenie. Ebbe az időbe beletartozik az adatfelvétel, maga a vizsgálat, illetve az azt követő konzultáció és a szükséges dokumentációk elkészítése is. 

 • Adatfelvétel: a vizsgálat előtt az adatfelvételkor részletesen kell tájékoztatnia az orvosokat az esetlegesen meglévő betegségeiről, korábbi egészségügyi problémáiról és azokról a gyógyszerekről, amiket rendszeresen szokott szedni. 
 • Alkalmassági vizsgálat: az adatfelvétel után kezdődik a vizsgálat, amely során a műtétre való alkalmasság megállapítása mellett a szem általános egészségi állapotát is ellenőrzik. Ahhoz, hogy az orvosok eldönthessék a műtétre való alkalmasságát, megvizsgálják a látásélességét, feltérképezik a szaruhártyát és annak vastagságát, megvizsgálják a pupilla átmérőjét, továbbá szemnyomás mérést, szemfenéki vizsgálatot és hullámfront elemzést is végeznek.
 • Konzultáció: a vizsgálatok eredményének függvényében az orvos tájékoztatja Önt  arról, hogy milyen kezelési technikák és programok közül választhat, emellett azt is megtudhatja, milyen eredmények várhatóak a beavatkozás után. Ilyenkor az is előfordulhat, hogy az orvos további speciális vizsgálatok elkészítésére tesz javaslatot, de ez nem jelent semmi rosszat! A vizsgálatot követő konzultáción bátran  felteheti kérdéseit, hogyha bizonytalan valamiben a vizsgálatot vagy a beavatkozást illetően. 
 • Jelentkezés a műtétre: a konzultáció után megkapja a vizsgálat dokumentációját, ami minden lényeges információt tartalmaz. Ha pedig mindent ért és úgy dönt, hogy vállalja a beavatkozást, akkor akár helyben be is jelentkezhet a műtétre!

A szemműtét

Hogyan készüljön fel a beavatkozásra?

A műtét előtt szintén fontos betartania néhány dolgot:  

 • Függessze fel időben a kontaktlencse-viselést! Ne viseljen lágy kontaktlencsét 4 nappal, kemény, illetve félkemény kontaktlencsét 4 héttel a műtét egyeztetett időpontja előtt!
 • Figyeljen oda a reggelire! A kezelés napján lehetőleg könnyű reggelit fogyasszon!  
 • Ne használjon sminket, műszempillát, parfümöt és kozmetikumot a kezelés napján! 
 • Kényelmes ruhában és cipőben érkezzen a kezelésre! 
 • Kerülje az alkoholfogyasztást! Ne fogyasszon alkoholt, nyugtatót és egyéb idegrendszerre ható készítményt, és lehetőleg ne a műtét előtti este vegyen részt élete legnagyobb bulijában, hiszen a másnaposságot is kerülni kell ilyenkor! 
 • Hozza magával a gyógyszereit! Amennyiben szed valamilyen gyógyszert, akkor azt mindenképpen hozza magával a kezelés napjára! 
 • Hozzon magával kísérőt! Ez azért is fontos, mert a beavatkozás után 24 óráig tilos gépjárművet vezetni! 

Mire számíthat a műtét napján? 

A kezelés nagyjából négy órányi időt igényel. Ebbe a műtét előtti ellenőrzés és orvosi vizsgálat, a műtét előkészítése, a lézeres beavatkozás és az azt követő pihenési idő is beletartozik. 

 • Vizsgálat: a kezelés előtt az orvos ellenőrzi, hogy az előzetes vizsgálat óta nem alakult-e ki esetleg olyan elváltozás, ami akadályozhatja a műtétet, majd ismételten ellenőrzi a látásélességet. 
 • Nyugtató: bár a műtét gyors és biztonságos, természetesen mindenki izgul egy ilyen beavatkozás alkalmával, ezért a feszültséget szájon át bevehető gyógyszerrel oldja a kezelést végző orvos. 
 • Fertőtlenítés és érzéstelenítés: ezután fertőtlenítik a szem környékét és szemcsepp bejuttatásával elvégzik az érzéstelenítést. 
 • Védőruha: Mielőtt belép a műtőbe, védőruhát, cipővédőt és a hajat borító sapkát kap, ezek nélkül ugyanis nem végezhető el a beavatkozás. 
 • A műtét: talán meglepő, de maga a kezelés szemenként csupán fél-másfél percig tart. Ekkor a kezelés típusától függően a szemész szakorvosok csúcstechnológiás lézer segítségével állítják helyre a látását! 
 • Pihenés: a beavatkozás után 30-40 percig pihennie kell egy erre kijelölt, nyugalmas szobában.
 • Újabb vizsgálat:  a hazamenetel előtt még egyszer ellenőrzik szemei műtét utáni állapotát. Ekkor kap egy részletes tájékoztatót is a műtét utáni teendőkről és a szükséges kontrollvizsgálatok időpontjáról. 
 • Irány haza: amint kézhez kapja a zárójelentést, indulhat is haza a kísérőjével! 

Hogyan tovább?

Ha betartja a fentebb felsorolt szabályokat, akkor nagy valószínűséggel teljesen zökkenőmentesen fog zajlani a szemműtét. A tökéletes gyógyulás érdekében azonban a műtét után is be kell tartania néhány apróságot. Következő blogbejegyzésünkben megismerheti a műtét utáni feladatokat és a várható eredményeket!

További cikkek