Blog

Zyoptix Elite, a korszerű személyre szabott lézeres kezelés


A lézeres szemműtétek világszerte több mint három évtizedes múltra tekintenek vissza, a legelső excimer lézeres eljárást az 1980-as évek közepén végezték. A lézer szemészeti használata azóta bevált módszer lett, több millióan köszönhetik éles látásukat a különféle lézeres látásjavító eljárásoknak.

Az éles látás élménye közös, a módszer mégis sokféle

A kiemelkedő biztonságnak, a megbízhatóságnak (no meg a folyamatosan fejlődő technológiának) köszönhetően a látásjavító műtéten átesettek elégedettsége igen magas. Szemészetünkön kezelt pácienseknek például 98%-a ajánlaná másoknak is az Optimum Szemészetet. Ez érthető is, hiszen a lézeres látásjavítás olyan pontos, minimális kockázattal járó, szövődményektől mentes, akár az eredetinél is jobb látásélességet adó eljárás, melyről mi magunk is rendkívül pozitív tapasztalatokkal rendelkezünk.

A lézeres szemműtéteknek sokféle változata és alfaja létezik – akár a műtéti módszereket, akár a használt eszközöket, magukat az alkalmazott lézereket, kezelési programokat nézzük. Nem csoda, ha a páciensek első hallásra, csak a név alapján nem tudják eldönteni, vajon melyik eljárás mit is takar. Jó tudni, hogy a lézeres látásjavítás alapelve minden esetben ugyanaz. Lényegében a szem gyakori fénytörési hibáinak (mint a rövidlátás, távollátás, belső szemtengelyferdülés vagy az öregszeműség) kijavításáról van szó a lézer segítségével, a szaruhártya bizonyos mértékű megváltoztatása által.

Korszerűségével, személyre szabottságával emelkedik ki a lézeres szemműtétek közül a Zyoptix ELITE eljárás, mely Magyarországon egyedül intézetünkben elérhető. Cikkünkben e kezelés mikéntjével, előnyeivel foglalkozunk részletesebben.

A szuperlátás elérése egyáltalán nem lehetetlen, főleg, ha az adott fénytörési probléma kezelésére leginkább alkalmas lézeres látásjavító kezelések segítenek benne. Ezért is hoztuk létre Szuperlátás programunkat, mely a lézeres eljárások teljes választékát kínálja, olyan kezelési programokkal, mint a legmodernebb lebenyképzéses technológiát képviselő Zyoptix ELITE.

A Zyoptix ELITE eljárás a szemészet terén 165 éves tapasztalattal bíró német cég, a Bausch + Lomb cég szabadalommal védett eljárása, mely kizárólag a saját látásjavító eszközeikkel együtt alkalmazható. Mivel hazánkban csak az Optimum Szemészet rendelkezik ezzel a technológiával, ezért végezhetünk mi ilyen eljárást. Az ELITE kezelési programunk nélkülözhetetlen „hozzávalóját”, a Bausch + Lomb Zyoptix excimer lézerét, mely a milliméter ezredrészénél is pontosabban dolgozik, 2011-ben szereztük be. A Bausch + Lomb Technolas excimer lézere a valaha kifejlesztett legjobb kezelési algoritmusokat nyújtja, ezért alkalmas a teljesen egyénre szabott kezelésre.

Nem túlzás azt állítani, hogy ahány szem, annyi látásprobléma létezik, egyúttal annyi rejtett fénytörési hiba lehetősége áll fenn. Gyakori fénytörési hiba a rövidlátás, valamint az astigmia, a belső szemtengelyferdülés, melyet cilinderes szemnek is neveznek. A rövidlátásnál valamivel ritkább a távollátás. Az öregszeműség, a presbyopia a 40 felettiek gyakori fénytörési problémája, melyről a szem alkalmazkodóképességének csökkenése tehet.

A fenti fénytörési hibák egy része a hagyományos szemvizsgáló módszerekkel könnyen felismerhető, míg vannak, amelyek rejtve maradnak. Ezek olyan hibák, melyeken a szemüveg, a kontaktlencse nem tud javítani, sőt, felismerés híján az átlagos lézerkezelések sem érnek el tökéletes eredményt. A rejtett hibáknak már a feltérképezésük sem könnyű, olyan módszerre van szükség, amely minden eltérésre fényt derít.

A Zyoptix eljárás egyik előnye, hogy már a diagnosztika is a legkorszerűbb eszközökkel történik. Az intézetünkben alkalmazott Zyoptix Diagnosztikai Munkaállomás 3D-s képpel feltérképezi a szaruhártya alakját, a szem valamennyi fénytörési hibáját. Az úgynevezett aberrométer nevű eszköz az, amely az összetett fénytörési hibákat is kiszűri, így semmi sem marad rejtve. A rövidlátás, a távollátás, a belső szemtengelyferdülés és a presbyopia okozta látási problémák esetében adott korrekciós javaslat ezért minden eddiginél személyre szabottabb lesz.

Hogyan segít a Zyoptix ELITE kezelés a látáshibákon?

  1. A rejtett és összetett fénytörési hibákat is komplex módon kezelhetjük vele. Valamennyi ismert fénytörési hiba esetén sikeresen alkalmazzuk, még azoknál is, melyek a fent említett okokból egyébként rejtve maradnak.
  2. A rejtett fénytörési hibák kezelését úgy végezhetjük el vele, hogy a szaruhártya formájának természetes arányait megőrizzük. Ez azért lényeges, mert így tovább javul a látás minősége nappali, szürkületi vagy éjszakai fényviszonyok között egyaránt.
  3. Az eltávolítandó szövetmennyiség is csökken, ami ugyancsak tovább javítja a látás minőségét. Minél modernebb egy lézeres szemkezelés, annál kevésbé veszi igénybe a szaruhártyát, csak a lehető legszükségesebb mértékben módosítja azt.
  4. A Zyoptx ELITE kíméletes a szaruhártyához, a szükséges korrekció precíz elvégzésén túl vigyáz arra is, hogy a lehető legkisebb mértékben változtasson rajta.

Az egyedülálló Szuperlátás programunk keretében elérhető Zyoptix ELITE és a Zyoptix FEMTO Elite eljárás is az úgynevezett lebenyképzéses lézeres szemműtétek közé tartozik. Míg tehát a hagyományos, felszíni kezelések a szaruhártya felszínén történnek, a Zyoptix eljárások lebenyképzéssel. A lebenyképzéses eljárás során a szaruhártya külső felszínén a lézerrel egy kerek védőlebenyt képezünk, amit felhajtunk, majd ezen a szabadon álló területen végezzük el a szaruhártya formájának kialakítását. Az 1991-ben bevezetett lebenyképzéses technika népszerűségére jellemző, hogy Európában a lézeres szemészeti beavatkozások 70%-a ezzel a módszerrel történik, Amerikában ez az arány 90%. Ugyanakkor fontos megjegyeznünk, hogy maga az ELITE Kezelési Program eredményesen kombinálható a hagyományos, felszíni kezelésekkel is, ezek intézetünkben a PRK Elite, LASEK Elite és Epi-Lasik Elite. A lebenyképzéssel szemben ez a kezelés a szaruhártya felszínén történik. Szintén biztonságos, bevált eljárás, melyet az eltérő technika mellett a valamivel hosszabb gyógyulási idő jellemez. Akár lebenyes, akár felszíni eljárásról van szó, a látásélességben elért változás természetesen egy életre szól és akár annál is jobb lesz a látás, mint szemüveggel volt. Ahogyan a lebenyes eljárások mindegyike, úgy a Zyoptix ELITE is teljesen fájdalommentes. A néhány perces beavatkozás után gyors gyógyulási időre lehet számítani, a látásjavulás azonnal érezhető, már másnap teljes a látásélesség.

Bausch + Lomb – a ma elérhető legjobb látásélesség mögött álló világcég

A cég neve bizonyára ismerősen cseng – a nagy múltú Bausch + Lomb a világ vezető, szemészeti készítményeket előállító vállalataként ismert. Ám az talán kevésbé közismert, hogy a lézeres szemsebészeti műszereket tartalmazó portfóliójuk is rendkívüli. A szem egészségével kapcsolatos termékek (mint a lencsék és a szemápoló készítmények) széles körének fejlesztése mellett nagy energiát fektetnek az új műtéti technológiák megalkotásába is. Ilyen páratlan innováció a már említett Zyoptix munkaállomás is.

A Bausch + Lomb egyike a világ legrégebben folyamatosan működő vállalatainak, melynek elődjét, egy apró optikai boltot 1853-ban alapította John Jacob Bausch New Yorkban. Barátja, a később teljes jogú partnerré vált Henry Lomb 60 dollárral szállt be az üzletbe. A nagy pontosságot igénylő optikai termékek mellett hamar megjelentek kínálatukban a mikroszkópok, távcsövek és már 1937-től jelen voltak a tőzsdén is. 2013-tól a Bausch + Lomb a multinacionális, többek között orvostechnikai eszközöket forgalmazó Valeant nagyvállalat szemészeti divíziójaként működik. Az intézetünkben elérhető Bausch + Lomb Technolas a legmodernebb technológia, mely biztonságos, pontos és gyors lézeres látásjavító beavatkozásokat tesz lehetővé.

További cikkek