Blog

5 zöldhályoggal kapcsolatos tévhit, amit nem szabad elhinni


boldog pár zöldhályog szűrés után

A zöldhályog olyan probléma, melyről rengeteget hallani a hétköznapokban. Éppen ezért sokan úgy gondolják, mindent tudnak róla. Sajnos azonban sokan olyan tévhiteket vesznek készpénznek, melyek egyáltalán nem igazak, ezáltal pedig akár saját szemük világát is veszélybe sodorhatják.
Ebben a cikkben összegyűjtöttük a zöldhályoggal kapcsolatos 5 leggyakoribb tévhitet, és bemutatjuk azt, hogy miért érdemes óvakodnunk ezektől a teljesen alaptalan, vagy csak féligazságokat tartalmazó információktól!

A zöldhályog csak az idősekre veszélyes

A glaukóma olyan betegség, melynek esélye az idő előrehaladtával növekszik, főként 40 éves kor felett jelent nagyobb kockázatot. Sokan viszont úgy gondolják, hogy fiatalkorban egyáltalán nem kell félniük a zöldhályogtól, ami azonban tévedés.

Sok betegséghez hasonlóan a glaukóma sem válogat, és attól függetlenül, hogy az idősek esetében megnövekszik a problémára való hajlamosság, sajnos fiatalokat és középkorúakat egyaránt érinthet. Sőt, van aki már vele születik.

A glaukóma tünetei hamar és könnyen felismerhetők

A zöldhályog tünetei közt a legismertebb talán a homályosodó látás. Rengetegen gondolják úgy, hogy amíg nem jelentkezik ilyen, vagy ehhez hasonló panasz, addig nem kell tartaniuk attól, hogy glaukóma veszélye fenyegetné őket. Az igazság azonban az, hogy a zöldhályog tünetei rendkívül sokáig észrevétlenek is lehetnek. Nem véletlen, hogy sokan a betegségre úgy is hivatkoznak, mint a „látás néma tolvajára”.

A lappangó tünetek azonban hatékonyan kiszűrhetők abban az esetben, ha rendszeresen, legalább évente egyszer meglátogatjuk szemészorvosunkat és részt veszünk egy általános szemvizsgálaton és szemnyomás mérésen. Ilyen módon a látás romlása és a későbbi, zöldhályog okozta látásvesztés is hatékonyan megelőzhető.

A glaukóma műtéti beavatkozással százszázalékosan gyógyítható

A nevéből adódóan a zöldhályogot sokan összekeverik a szürkehályoggal. Míg azonban az utóbbi oka a szemlencse elszürkülése, addig a zöldhályogot a látóidegek károsodása okozza.

Ez azt jelenti, hogy míg a szürkehályog lézeres műtéttel és műlencse behelyezésével valóban gyógyítható, addig a zöldhályog esetében csak a folyamat megállítására van lehetőség. Abban az esetben, ha a betegség már eljutott a látásromlás (vagy még rosszabb esetben a látásvesztés) stádiumába, sajnos már visszafordíthatatlan. Éppen ezért fontos, hogy szemünk világának egészségét évente legalább egyszer szakemberrel ellenőriztessük.

A különböző kezelési módok azonban segítenek megállítani a további károsodást.
A kezelés történhet gyógyszeres szemcseppekkel, lézeres kezeléssel vagy szükség szerint műtéti úton.

  • Gyógyszeres kezelés: a zöldhályogot általában szemcseppes gyógyszerekkel kezelik. Ezek a szemcseppek minden nap alkalmazva csökkentik a szemnyomást. Egyes szemcseppek ezt úgy érik el, hogy csökkentik a szem által termelt csarnokvíz mennyiségét. Mások úgy csökkentik a nyomást, hogy segítik a folyadék jobb áramlását a csarnokzugon keresztül.
  • Lézeres műtétek: segítik a csarnokvíz elfolyását a szemből, és csökkentihetik a csarnokvíz termelődést.
  • Szemnyomáscsökkentő műtétek: egy új elvezető csatorna létrehozása történik, annak érdekében, hogy a csarnokvíz távozhasson a szemből.

Ha a családban nem fordult elő a betegség biztonságban vagyok

A zöldhályog olyan betegség, mely nagy eséllyel öröklődik. Ez azt jelenti, hogy abban az esetben, ha a felmenőink közt valaki szenvedett glaukómától (például egy szülő vagy nagyszülő), az potenciális rizikófaktor lehet számunkra.
Ez azonban egyáltalán nem azt jelenti, hogy a zöldhályog ne lehetne ránk veszélyes abban az esetben, ha a családban sosem volt ilyen probléma. Sajnos ez egy olyan szembetegség, mely bárkit érinthet, kialakulására pedig az öröklődésen kívül rengeteg egyéb rizikófaktor is hatással lehet. A glaukóma magasabb kockázatot jelenthet azoknak, akik szemnyomása magas vagy emelkedett, távol- vagy rövidlátók, szemsérülésen estek át, hosszú távú szteroid gyógyszeres kezelést kapnak, rossz vérkeringésük van, magas vérnyomásban, cukorbetegségben, migrénben vagy az egész testet érintő egészségügyi problémában szenvednek.

A glaukóma vizsgálat fájdalmas lehet

Sokan ódzkodnak attól, hogy időpontot kérjenek egy szemésztől és kivizsgáltassák látásukat, mert attól tartanak, hogy a szemvizsgálat fájdalmas vagy kellemetlen lehet. Ez azonban egyáltalán nem igaz. A modern eszközökkel, szakszerűen végzett szemvizsgálat ugyanis gyors és teljes mértékben fájdalommentes.

A páciens a vizsgálat ideje alatt gyakorlatilag semmit sem érez, az eredmények pedig a zöldhályog mellett egyéb, súlyos problémát okozó szemészeti betegségek, például a szürkehályog kiszűrésében is hatékonyak.

Forrás:
AAO – What is Glaucoma?

További cikkek