Blog

Lézeres látásjavítás egy sportoló szemével


Páciensünk, Somlyó Máté lézeres látásjavítást követően

Soron következő bejegyzésünkben egy igazi sportember számolt be nekünk lézeres látásjavítással kapcsolatos tapasztalatairól. Nyereményjátékunk 3. nyertese Somlyó Máté. Máté számára a lézeres látásjavító műtéttel nemcsak az éles látás örömét, hanem a sportolás szabadságát is visszaadtuk. Ráadásul, nyereményével az egész család számára örömet okoztunk.

Miben akadályozott Téged a kontaktlencse és a szemüveg viselése a lézeres látásjavítás előtt? Miben változott az életed?

28 évig használtam szemüveget és kontaktlencsét. Minél idősebb lettem, annál nehezebben viselte a szemem a lencsét. Sportolás közben nagyon kényelmetlen volt számomra. Amikor a fiammal jártam teniszezni sokat aggódtam azon, hogy hoztam-e lencsét, vagy nem. Szemüvegben egyáltalán nem sportoltam.
Sokat párásodott a szemüvegem. Nem láttam benne tökéletesen, mert akadályozta perifériás látásomat. Nem éreztem teljes biztonságban magam szemüvegben. A műtétem óta, amikor a gyermekem felriad egyből látom, hogy mi történik és nem kell a szemüvegért nyúlnom.

Hogyan akadályozott sportolás közben a kontaktlencse, vagy a szemüveg viselése?

Gyermekként akár azt is mondhatták volna, hogy rosszul teniszezem, mert nem láttam rendesen a labdát, később tudtam reagálni a játékra, sötétben sem tudtam rendesen figyelni. Felnőttként már kontaktlencsét viseltem, de ez sem volt tökéletes, mert kiszáradt a szemem és ezért folyamatosan pislognom kellett. Amikor otthon felejtettem akkor szemüvegre kényszerültem, nagyon kellemetlen volt.

Úszni is szoktam. Volt, hogy dipotriás úszószemüveget használtam, de ennek az volt a hátulütője, hogy amikor kijöttem akkor a büfésoron már elveszett embernek éreztem magam. Miután ezt lecseréltem kontaktlencsét használtam normál úszószemüveggel. Ilyenkor az volt a problémás, hogyha egy kicsi víz szivárgott a szemüvegbe, akkor már nem volt olyan kényelmes, akadályozott az úszásban.

Wakeboardozás közben az első esésemnél az úszószemüvegem a vízben landolt és sohasem lett meg. Kontaktlencsében nem mertem utána úszni.

Mi volt az a pont amikor úgy döntöttél, hogy lecseréled a szemüveget és a kontaktlencsét?

Ez egy hosszabb folyamat volt, nem volt egyik napról a másikra döntés. Az optikusom intett a műtéttől. Azt mondta, hogy mivel öregszem, ezért valószínűleg úgyis olvasószemüvegre lesz szükségem. Ennek ellenére én úgy éreztem, hogy szeretném megcsináltatni a szemem és abszolút megérte.

Honnan hallottál az Optimum Szemészetről?

Egy kollégám említette jó pár évvel ezelőtt és anyósomat is itt kezelték szürkehályog problémával. Mindketten nagyon pozitív véleményeket mondtak a szemészet munkájáról. Úgy éreztem nekem is az Optimumot kell választanom.

Milyen volt a látásod a lézeres látásjavítás előtt? Hány dioptriás volt a szemüveged?

-5 és -5,5-es volt a másik szemem.

Hogyan érezted magad a lézeres látásjavítás napján? Milyen tapasztalataid voltak?

Nagyon pozitív volt.  Rögtön egy konzultációval kezdődött ez a nap, ami nagyon szimpatikus volt nekem. A Doktor Úr részletesen elmagyarázta, hogy mi várható és mire készüljek fel. Nagyon gyorsan lezajlott a lézeres látásjavítás. Enyhe diszkomfortérzetem volt a beavatkozás után. A doktor úr végig kísért a műtéti folyamaton és közben folyamatosan figyelt rám. Biztonságban éreztem magam.

Lezajlott a műtét és felálltál a székből. Ekkor mit éreztél?

Megkönnyebbülést éreztem. Láttam a mutatókat és a számokat az órán. Már elsőre is látványos volt a javulás.

Másnap már egyedül vezettem. Teszteltem, hogy mennyire látom élesen az autók rendszámait. Nagyon szuper volt. A műtét kontrollját követő napon volt egy kis visszaesésem, de utána folyamatosan javult. Napról napra jobban látok, eltűnt a fátyol a szemem elől.

Ajánlanád az Optimum Szemészetet a barátaid számára?

A lézeres látásjavítás óta folyamatosan ajánlom mindenkinek a szemészetet. A fő érv számomra a hiteles orvosi jelenlét az első perctől kezdve. Alapos és pontos tájékoztatást kaptam. Illetve hasznos volt a prospektus és az internetes ismertető is. Kaptam egy részletes leírást arról, hogy mire figyeljek. Végig odafigyeltek rám a kollégák és minden apró dologról értesítettek. Fájdalommentes és nagyon könnyen viselhető eljárás. Kaptam egy javaslatot korábban, hogy nézzek meg több helyet is, de azért választottam az Optimumot, mert hiteles tájékoztatást kaptam az orvosomtól. Egyedi megoldást kaptam a problémámra. Nagyon jó az intézet, mindenre odafigyelnek, úgy éreztem, hogy itt tényleg a páciens az első.

Mit éreztél, amikor felhívtunk a nyereményeddel kapcsolatban?

Mivel én egy óvatos konzervatív ember vagyok, ezért mindig fenntartásokkal fogadom az ilyen telefonhívásokat, általában visszautasítóm őket, de mivel az Optimum Szemészettől hívtak, rájöttem, hogy tényleg nyertem. Nagyon örültem a hívásnak és rögtön kaptam egy e-mailt is.

Miért pont az X-boxra esett a választásod?

Általában az ilyen játékokon kevésbé komoly nyeremények közül lehet választani. Végigfutottam, hogy mi az, amit leginkább ki tudnék használni. A drón is izgalmasnak tűnt, de a fiunk régóta nézegette a játékkonzolokat és ezért is esett az X-boksz Series X-re a választásunk.

Játszottál már korábban hasonló játékokkal?

Teljesen szűz terepre került a konzol még nem igazán játszottunk hasonlóval. Egy kis rokonunk, amikor megtudta a hírt már a sajátját el is akarta cserélni a mi Xboxunkra, de mi szeretnénk kihasználni. Korábban én is nagyon szerettem játszani, de ez most egy új élmény lesz a fiam társaságában.

Köszönöm szépen, hogy megosztottad velem a tapasztalataidat és élményeidet! Használjátok egészséggel a nyereményt!

További cikkek