Blog

3+1 meglepő tény a cukorbetegség és a látás kapcsolatáról


cukorbetegség

A cukorbetegséggel kapcsolatban ismert tény, hogy szövődményeként különböző látásproblémák is jelentkezhetnek. Ebből adódóan fontos, hogy ha diabétesszel küzd, vércukorszintjét és a látás egészségét egyaránt folyamatos ellenőrzés alatt tartsa.

Akad néhány olyan tény is azonban a cukorbetegség és a szemészeti problémák kapcsolatát illetően, melyek kevésbé élnek a köztudatban. Ebben a bejegyzésben ezek közül mutatunk be néhányat, hogy Ön is elkerülhesse és megelőzhesse a diabétesz által okozott látásromlást, vagy ennél is rosszabb esetben a teljes látásvesztést.

A teherbe eső cukorbeteg nőknél nagy a diabéteszes retinopátia és a látásvesztés kockázata

Az első tény sokak számára lehet sokkoló és meglepő, azonban rendkívül fontos, hogy felhívjuk rá a figyelmet. Azoknál a nőknél, akik cukorbetegen esnek teherbe, nagyobb lehet a diabéteszes retinopátia kialakulásának esélye.

Emiatt a diabétesztől szenvedő nőknek a terhesség korai szakaszában rendkívül fontos a szemvizsgálaton történő részvétel, abban az esetben, ha nem szeretnék, hogy a betegségből adódóan további állapotromlás lépjen fel. Azoknál a nőknél, akiknél a terhesség alatt alakul ki a cukorbetegség (az úgynevezett terhességi diabétesz), általában nem nagyobb a retinopátia kialakulásának kockázata a várandós állapot ideje alatt.

Ettől függetlenül a látásvizsgálat elvégzése továbbra is ajánlott lehet, hiszen a cukorbetegség már önmagában is olyan probléma, mely megnöveli a különböző szemészeti betegségek kockázatát.

A cukorbetegség szemizombénulást és kettős látást okozhat

Ha a diabétesz túlságosan károsítja a szervezetk keringését, extrém esetben a szemet mozgató izmok bénulásához is vezethet. Ha az egyik szem egy vagy több izma nem működik megfelelően, a szemek nem lesznek képesek az együttműködésre. Ez pedig ahhoz vezet, hogy az agy egy helyett két képet kap, ami kettős látást vagy úgynevezett diplopiát okoz.

A kettős látás általában múlandó probléma, mely néhány naptól néhány hétig is tarthat. A vércukorszint szabályozása és a cukorbetegség elleni gyógyszerek előírás szerinti szedése azonban segíthet megoldani ezt a látásproblémát.

A cukorbetegség miatti homályos látás nemcsak átmeneti lehet

A diabétesz a kettős látáshoz hasonlóan homályos látást is előidézhet. Sokan úgy gondolják, hogy ez a probléma múlandó, azonban sok esetben sajnos maradandó is lehet.

Az esetek többségében persze a homályos látás valóban szabályozható a vércukorszint stabilizálásával, a diabétesz azonban olyan, hosszútávú károsodást is előidézhet, mely megtámadja a retinát és a szem hátsó részén található ereket. Ez pedig szintén homályos, ingadozó látást és rosszabb esetben sajnos tartós látásvesztést is okozhat. Éppen ezért fontos, hogy cukorbetegként soha ne halogassuk a diabétesszel kapcsolatos szemészeti problémák kiszűrésére is alkalmas szűrővizsgálatot.

A cukorbetegség okozta látásproblémák nem jelentkeznek azonnal

Tévhit, hogy a diabétesz szövődményei által kialakuló szembetegségek egyik napról a másikra jelentkeznek. Ezek a betegségek hosszú ideig teljesen tünetmentesek is lehetnek, ám abban az esetben, amikor az első látásromlással kapcsolatos szimptómákat tapasztaljuk, kisebb lehetőség van a visszafordításukra.

Így továbbra is fontos hangsúlyoznunk a rendszeres szemvizsgálat jelentőségét, és természetesen azt is, hogy amennyiben hajlamos lehet a diabéteszre (vagy épp már szenved a betegségtől) figyeljen oda a kiegyensúlyozott táplálkozásra és mozgásban gazdag, káros szenvedélyektől mentes, egészséges életvitelre.

További cikkek