Rövidlátás

Tünetek:

Fejfájás, szemfáradtság, homályos látás távolra

Diagnosztikai módszer:

Tágított szemvizsgálat

Kezelés:

Szemüveg, kontaktlencse, lézeres szemműtét, látásjavító lencseműtét

Mi a rövidlátás?

A rövidlátás (myopia) egy olyan fénytörési hiba, amikor a közeli tárgyak tisztának tűnnek, de a távoli tárgyak homályosak. Például egy térképet tisztán el tud olvasni, de autóvezetéshez nem lát elég jól.

Mi okozza a rövidlátást?

Az éles látáshoz a fénysugaraknak át kell haladniuk a szem elülső rétegein (a szaruhártyán és a lencsén). A szaruhártya és a lencse együttműködve töri a fényt, ami a retinára érkezik. A retina ezután jelet küld az agynak, amely lehetővé teszi a látást.

Rövidlátás esetén a szem tengelye túl hosszú vagy a szaruhártya túl domború, így a fény a retinája elé irányul, ahelyett, hogy a retinára érkezne. Ha a fény nem úgy fókuszálódik a retinára, ahogyan kellene, a látás homályos, elmosódott lesz.

rövidlátás szem ábra
Rövidlátás esetén a szem tengelye túl hosszú vagy a szaruhártya túl domború. A távoli tárgyak ezáltal homályosnak tűnnek, mert a képek a retina előtt fókuszálódnak, nem pedig rajta.

A rövidlátás öröklődhet. A rövidlátó gyermekeknél gyakran 8 és 12 éves kor között diagnosztizálják a fénytörési hibát. Tinédzserként, amikor a testük gyorsan nő, a látás is romolhat, de 20-40 éves kor között a rövidlátás már kevésbé változik.

Mik a myopia tünetei?

A rövidlátás néhány jele és tünete a következő:

 • Szemfáradtság
 • fejfájás,
 • hunyorgás a megfelelő látáshoz, és
 • nehézségek a távolabbi tárgyak, például az útjelző táblák vagy az iskolai tábla látásában.

A rövidlátó kisgyermekek nem feltétlenül panaszkodnak homályos látásukra, ezért a szemvizsgálatok és látásvizsgálatok kiemelten fontosak a kisgyermekeknél. Egyes gyerekek rövidlátónak születnek, és vannak, akik csak tizenéves korukban válnak rövidlátóvá.

Megelőzhető vagy lassítható a rövidlátás előrehaladása?

Az első lépés a myopia megelőzésére vagy lassítására az, ha arra ösztönzi gyermekét, hogy több időt töltsön a szabadban. A beltéri és a szabadban töltött idő egyensúlyban tartása jótékony hatással van a gyermek egészségére és jólétére. A szabadban töltött idő védelmet nyújt a rövidlátás ellen, és jó recept a szem egészségéhez.

Milyen hosszú távú kockázatai vannak ha valaki rövidlátó?

Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb fokú a rövidlátás annál nagyobb a kockázata a retina leválásának. Ez egy súlyos szemprobléma, amely vakságot okozhat. Fontos, hogy a súlyos rövidlátók rendszeresen felkeressenek egy szemészorvost, aki megvizsgálja a retinát. Minél súlyosabb a myopia, annál nagyobb a kockázat.

A súlyosan rövidlátó embereknél nagyobb a glaukóma, a szürkehályog és más szembetegségek kialakulásának kockázata is.

Hogyan diagnosztizálják a rövidlátást?

Egy szemészeti vizsgálat során diagnosztizálhatja szemész orvosa, amely a következőket foglalhatja magába:

 • Látóélesség vizsgálata
 • Objektív és szubjektív fénytörési hibák meghatározása távolra és közelre egyaránt
 • Szaruhártya törőerő vizsgálata
 • Réslámpás vizsgálat

A myopia diagnózisa autorefrakto-keratométerrel és szubjektív látóélesség vizsgálat segítségével történik.

Hogyan kezelhető a rövidlátás?

 • Szemüveg és kontaktlencse

A szemüveg vagy a kontaktlencse egyszerű, gyakori módja a rövidlátás korrigálásának. Segítenek a fényt a szem hátsó részén lévő retinára fókuszálni, így Ön tisztábban lát. Idővel új szemüvegre lesz szüksége, ahogy a szeme változik.

 • Lézeres szemműtéttel

A lézeres szemműtét a fénytörési hibát korrigálja a látás javítása érdekében. A szemorvos a lézer segítségével átalakítja a szaruhártya alakját, annak érdekében, hogy a retinára megfelelően vetüljenek a fénysugarak. Ennek eredményeként a homályos látás megszüntethető, és nem lesz szükség szemüveg vagy kontaktlencse viselésére.
A kezelési tartomány rövidlátó szem esetében általában mínusz 1,0 dioptriától mínusz 9.0 dioptriáig terjed, de mindez függ a szaruhártya vastagságától is.

 • Látásjavító lencseműtéttel

Nagy dioptriaérték, öregszeműség (presbyopia) esetében, illetve, ha a lézeres szemműtét valami oknál fogva nem végezhető el, lehetőség van a szemlencse műlencsével történő helyettesítésére.

Melyik korrekció a legjobb Önnek?

Az ideális korrekció jelentősen függ életmódjától. Meg kell beszélnie látásigényét és napi tevékenységeit szemészorvosával, hogy meghatározhassa a távollátás kezelésének legjobb módját.