Blog

Dobjuk el az olvasószemüveget! – 1. rész


Dobjuk el az olvasószemüveget! - 1. rész

Korábbi blogbejegyzéseinkben már részletesen foglalkoztunk az egyik leggyakoribb fénytörési hibával, az öregszeműséggel. Ez a probléma 40 éves kor körül jelentkezik, hiszen az idő előrehaladtával a szem alkalmazkodó képessége jelentősen csökken. Cikksorozatunkban most végigvesszük, hogy milyen lehetőségei vannak, amennyiben Ön is a presbyopia kellemetlen tüneteitől szenved. 

Kiket érint a presbyopia? 

A presbyopia egy rendkívül gyakori látáshiba, a világon több milliárd embert érint és Magyarországon is körülbelül 4-5 millióan szenvednek az öregszeműség kellemetlen tüneteitől. Általánosan elmondható, hogy a presbyopia első árulkodó jelei 40-45 éves kor körül jelentkeznek. Ha tehát már betöltötte a negyedik x-et, és úgy érzi, a látása az elmúlt időben fokozatosan el kezdett romlani, akkor feltehetőleg Önt is utolérte ez a bosszantó látáshiba. 

Hogyan alakul ki az öregszeműség és mik a tünetei?  

A presbyopia kialakulása egy természetes folyamat, ami az öregedéssel kéz a kézben jár. A jelenség oka, hogy az idő előrehaladtával a szemlencse veszít rugalmasságából, emiatt pedig a közeli és távoli tárgyak nézésekor képtelen megváltoztatni az alakját. A mindennapi életben ez úgy jelentkezik, hogy a közeli szövegek olvasása egyre nagyobb nehézséget okoz. Ha tehát mostanában nehezen tudja elolvasni a cikkeket az újságban vagy az üzeneteket a telefonján, akkor valószínű, hogy Ön is az öregszeműség kellemetlen tüneteitől szenved. 

Hogyan kezelhető a presbyopia? 

Sajnos a presbyopia egy elkerülhetetlen és visszafordíthatatlan probléma, ráadásul az idő előrehaladtával a tünetek egyre gyakrabban jelentkeznek. Sokan ilyenkor olvasószemüveget vagy kontaktlencsét kezdenek el használni, de valljuk be, ezek nem épp a legkényelmesebb megoldások. A szemüveg öregít, zavaró sport közben, és ahogy telik az idő, egyre sűrűbben kell cserélni. A kontaktlencsét pedig nagyon nehéz megszokni azok számára, akik eddig nem viseltek lencsét, ráadásul a tisztítására is pontosan oda kell figyelni, ha el akarjuk kerülni a szemfertőzést.

Az öregszeműség lézeres kezelése

Szerencsére azonban létezik a szemüvegnél és a kontaktlencsénél sokkal jobb megoldás is a presbyopia kezelésére! Ez nem más, mint a lézeres szemműtét, amelynek a segítségével a 45-50 év felettiek is visszakaphatják az éles látás örömét és végleg letehetik a gyűlölt olvasószemüveget.

Supracor kezelés

Az egyik ilyen eljárás az Optimum Szemészeten is elérhető Supracor lézeres látásjavító kezelés, amely közelre, távolra és a köztes távolságra is tökéletesen visszaadja a páciens éles látását. Ez azért is nagy szó, mert korábban a 45-50 éves kor felett végzett látásjavító beavatkozások kizárólag a távoli szemüveg használatának elhagyását tették lehetővé, de a Supracor eljárással a közeli szemüveg is végleg eldobható. 

A Supracor eljárás a világ egyik legmodernebb lézeres kezelésének számít: teljesen biztonságos, gyors és nem jár fájdalommal. Lényege és egyben újdonsága, hogy a szaruhártya közepétől kifelé haladva különböző mértékben változtatja meg a szaruhártya fénytörését, ezáltal mind a közeli, mind a távoli és a köztes távolságokra is visszaállítható a tökéletes látás. Ráadásul azok számára is megoldás lehet a Supracor kezelés, akik korábban már átestek valamilyen lézeres dioptriakorrekciós eljáráson!

A végeredmény önmagáért beszél: a látás ugyanis olyan mértékben javul a Supracor kezelésnek köszönhetően, hogy gyakorlatilag azonnal be lehet tenni a fiókba az olvasószemüveget és az sem baj, ha soha többé nem találja meg, hiszen az eljárás végleges megoldást nyújt

Extracor kezelés 

Egyes páciensek nem alkalmasak arra, hogy elvégezzék rajtuk a Supracor kezelést. Szerencsére azonban számukra sincs veszve semmi, ugyanis az Extracor eljárást pont az ilyen esetekre fejlesztettek ki. A gyors és fájdalommentes Extracor lézeres kezelés során az egyik szemet távolra, míg a másik szemet közelre korrigálják, így a kétszemes együttlátás biztosítja a kényelmes, szemüveg nélküli éles látást minden távolságra. A végeredmény természetesen ugyanaz, mint a Supracor kezelésnél: az olvasószemüveget egy életre elfelejtheti! 

Egyéb megoldás presbyopia esetén

Az öregszeműség kezelésére ezek mellett létezik még egy megoldás, amikor műlencsét ültetnek be az alkalmazkodó képességét elvesztett szemlencse helyére. Ezekről az eljárásokról a következő blogbejegyzésünkben olvashat majd! 

Jelentkezzen alkalmassági vizsgálatunkra és szabaduljon meg a presbyopiától! 

Ha egy életre meg szeretne szabadulni a presbyopia kellemetlen tüneteitől, akkor jelentkezzen be alkalmassági vizsgálatunkra, ahol megállapítjuk, hogy melyik lézeres szemműtét a legideálisabb az Ön számára!

További cikkek