Blog

Tévhitek a szürkehályoggal kapcsolatban


idős pár szürkehályog műtét után élvezi az aktív életet

A szürkehályog, vagyis a cataracta egy komoly szembetegség, amelyet csak műtéti úton lehet gyógyítani. Cikkünkben bemutatjuk és leszámolunk a szürkehályoggal kapcsolatos leggyakoribb mítoszokkal.

„A szürkehályog szemüveggel és kontaktlencsével is kezelhető”

Ellentétben más látásproblémákkal, amelyek korrigálhatók olvasószemüveggel, a szürkehályog okozta homályos látáson nem segít sem a szemüveg, sem a kontaktlencse. Sőt, gyógyszer sem létezik a problémára. Az egyetlen megoldás a műtét, amely során kicserélik a szemlencsét.

Jó hír azonban, hogy a műtét a legmodernebb technológiáknak köszönhetően forradalmian megújult, így ma már egy fájdalommentes, biztonságos, végtelenül pontos és hatékony eljárás, ami mindössze 10-15 percet vesz igénybe. A világon évente több mint 18 millió szürkehályog műtétet végeznek, ezáltal az egyik leggyakoribb szemészeti kezelésnek számít. Az eredmény pedig a kiváló, éles látás.

„A szürkehályog nem is olyan veszélyes, nem okoz nagy gondokat a mindennapok során”

Ez sajnos nagyon nem igaz. A cataracta, vagyis a szürkehályog egy veszélyes, alattomos szembetegség, amely során a szemlencse fokozatosan elveszíti az átlátszóságát és elszürkül, aminek következtében a fény nem jut el a retináig, így a látás homályossá, elmosódottá válik, a tompa, fakó színekről már nem is beszélve.

A szembetegség latin elnevezése, a cataracta vízesést jelent, amely jól leírja, mit tapasztalnak a betegek, mivel legtöbbjüknek valóban olyan érzésük, mintha egy vízfüggönyön át látnák a világot.

A szürkehályog okozta látásvesztés lassan alakul ki, szinte észrevétlen, akár több évig is elhúzódó folyamat lehet. Fontos ugyanakkor, hogy ha későn kezelik, akár látásvesztéshez is vezethet.  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2010-es felmérése szerint a cataracta a vakság vezető oka az egész világon.

Ezért is rendkívül fontos, hogy ha szürkehályogra utaló jeleket tapasztal, feltétlenül szükséges, hogy mielőbb bejelentkezzen lézeres szemműtétre!

„Nem érint mindenkit ez a szembetegség”

Épp ellenkezőleg! Sajnos a kor előrehaladtával majdnem mindenkit érint a szürkehályog. A 65 éves emberek körülbelül felének már kialakult valamilyen mértékű lencsehomálya, 75 éves kor felett pedig az emberek már több, mint 70 százalékának van a látást is zavaró lencseelváltozása.

A szürkehályog kialakulásának kockázatát számos tényező növelheti, a tényleges okait viszont nem tudhatjuk pontosan. Vannak bizonyos „hajlamosító tényezők” és a szem valamely sérülése is elősegítheti a kialakulását, továbbá az életkor előrehaladása mellett szerepet játszhatnak benne a táplálkozási szokások, a hormonális változások, a dohányzás, a melegebb éghajlat, illetve akár az erősebb napsugárzás is. Az orvosok emellett összefüggést találtak a cukorbetegség és egyes gyógyszerek, például a szteroidok szedése és a szürkehályog kialakulása között.

„A lézeres szürkehályog műtét fájdalmas és altatásban történik”

Gyakori tévhit a lézeres szemműtétekkel kapcsolatban, hogy nagyon fájdalmasak és sok ideig tartanak. Természetes, hogy sokan tartanak a lézertől, hiszem a szemükről van szó, ugyanakkor érdemes tudni, hogy a modern lézeres szemműtétek teljes mértékben fájdalommentes eljárások.

Az Optimum Szemészet lézeres szürkehályog műtéte ráadásul nem altatásban, hanem cseppérzéstelenítésben történik. Az egyénre szabott értékeknek megfelelő, előre beprogramozott lézerkészülék segítségével végzett műtét során a szemlencse megváltozott, elhomályosodott belső részét eltávolítjuk és a megmaradó vékony lencsetokba egy mesterséges lencsét helyezünk annak érdekében, hogy a látásélességet és a látás minőségét helyreállítsuk.

Fájdalommentes, gyors és hatékony megoldás

A nagy biztonsággal végezhető beavatkozás mindössze 10-15 percet vesz igénybe. Kezelésünk gyors, hatékony, illetve gyorsan helyreálló látásélességet biztosít, hogy Ön ismét a maga valójában láthassa a világot és mielőbb gondtalanul folytathassa mindennapjait. Egyéni tényezőktől függően a műtét kórházi bennfekvést általában nem igényel és egynapos sebészeti ellátás keretében elvégezhető. A beültetett műlencsével a sokan már a beavatkozás másnapján jól látnak.

„A beültetett műlencse irritálni fogja a szemem”

A műtétet megelőzően egy részletes, megközelítőleg 1,5-2 órás fájdalommentes szemvizsgálaton kell részt vennie, melynek során feltérképezzük szemének állapotát, majd kiválasztjuk az Önnek megfelelő torzításmentes és szövetbarát prémium műlencsét.

A beültetett prémium műlencsék mindegyike torzításmentes, kiváló optikával rendelkezik, szövetbarát alapanyaguk nem okoz irritációt vagy gyulladást. A lencsék legfontosabb előnye, hogy több látásproblémát kezelhetnek egyszerre: a műlencsékkel már cilinderes szemüvegét is kiválthatja, sőt, akár olvasószemüvegét is elfelejtheti. Nálunk minden műlencse típust elérhet, a nagy tapasztalttal rendelkező szakorvosaink több ezer szürkehályog-műtét rutinjával fogják Önt kezelni.


Szeretne megszabadulni a szürkehályogtól? Jelentkezzen be és egyeztessen időpontot!

Jelentkezzen most vizsgálatunkra, hogy szemére szabott kezelésünkkel átélhesse az éles látás örömét!

További cikkek