Blog

A szürkehályog kialakulásának okai, leggyakoribb tünetei


egy pár futás körben a szürkehályog kialakulásának okairól beszélgetnek

A szürkehályog (cataracta) a szemlencse olyan mértékű elhomályosodását, elszürkülését jelenti, ami megakadályozza, hogy éles kép alakuljon ki a retinán, így romlik a látóélesség, a látás pedig homályossá válik. Ismerje meg bejegyzésünkből a szürkehályog kialakulásának okait és a leggyakoribb tüneteit!

A szürkehályog egy homályos terület a szemlencsén belül, ami idővel egyre kevesebb fényt enged át, így a minket körülvevő tárgyak és dolgok homályosabbá válnak. A szembetegség latin elnevezése, a cataracta vízesést jelent, amely jól leírja, mit tapasztalnak a betegek, mivel legtöbbjüknek valóban olyan érzésük, mintha egy vízfüggönyön át látnák a világot.

Sajnos a kor előrehaladtával majdnem mindenkit érint a szürkehályog. A 65 éves emberek körülbelül felének már kialakult valamilyen mértékű lencsehomálya, 75 éves kor felett pedig az emberek már több, mint 70 százalékának van a látást is zavaró lencse elváltozása. Ilyenkor sokan azt tapasztalják, hogy a látás homályosodik, a világ egyre színtelenebb lesz, a szem egyre érzékenyebbé válik az erős fényekre, a szemüveglencse dioptriáját pedig egyre gyakrabban kell emelni. Fontos leszögezni, hogy a szürkehályog gyógyítása kizárólag műtéti úton lehetséges.

A leggyakoribb tünetei

A látásromlás mellett a szürkehályogra utaló jelek a következő tünetek lehetnek:

  • Homályos, elmosódott vagy ködös látás, mintha egy fátylon vagy pókhálón keresztül nézne.
  • Kettőslátás, fényérzékenység
  • Eltompultak a színek, az árnyalatok megváltoznak és kifakulnak
  • Súlyos látáscsökkenés észlelése, amikor fényes felületre vagy háttérre tekint.
  • Éjszakai vezetésnél vakító a fény vagy fényudvar jelentkezik a fényszóró körül.
  • Gyakori szemüvegcserére van szüksége változó értékekkel.
  • A színeket tompábban, a különböző árnyalatokat másképpen látja.

A szürkehályog kialakulásának okai

A cataracta, vagyis a szürkehályog kialakulhat egy vagy akár mindkét szemen, előrehaladási üteme az egyéntől, valamint a kiváltó okoktól függ. A szürkehályog lassan alakul ki és mivel nem jár fájdalommal, nehéz észrevenni. Az öregedési folyamat során a szemlencse veszít rugalmasságából és átlátszóságából, aminek következtében egy idő után mind a távoli, mind pedig a közeli látás fokozatos romlása figyelhető meg. Az időskori szürkehályog kialakulásának hátterében az egész szervezetet érintő vízvesztés is állhat.

Kialakulásának kockázatát számos tényező növelheti, a tényleges okait viszont nem tudhatjuk pontosan. Vannak bizonyos „hajlamosító tényezők” és a szem valamely sérülése is elősegítheti a kialakulását, továbbá az életkor előrehaladása mellett szerepet játszhatnak benne a táplálkozási szokások, a túlzott alkoholfogyasztás, hormonális változások, a dohányzás, a melegebb éghajlat, illetve akár az erősebb napsugárzás is. Az orvosok emellett összefüggést találtak a cukorbetegség és egyes gyógyszerek, például a szteroidok szedése és a szürkehályog kialakulása között.

A szürkehályog kezelése

Amennyiben szürkehályogra utaló jeleket tapasztal, feltétlenül szükséges, hogy mielőbb bejelentkezzen lézeres szemműtétre, mivel a szürkehályog előrehaladott állapotban akár látásvesztéshez is vezethet. A szürkehályog a vakság vezető oka az egész világon.

A mindössze 15-20 perces, cseppérzéstelenítésben végzett, fájdalommentes lézeres szürkehályog műtét során a szemész szakorvos az egyénre szabott értékeknek megfelelő, előre beprogramozott lézerkészülék segítségével eltávolítja a szemlencse elhomályosodott belső részét, majd a megmaradó vékony lencsetokba egy előre kiválasztott prémium műlencsét helyez. A hatékony kezelés gyorsan helyreálló látásélességet biztosít, hogy Ön ismét a maga valójában láthassa a világot és mielőbb gondtalanul folytathassa mindennapjait.


Szeretne megszabadulni a szürkehályogtól? Jelentkezzen be és egyeztessen időpontot!

A lézeres szürkehályog műtétet megelőzően egy részletes, megközelítőleg 1,5-2 órás fájdalommentes szemvizsgálaton kell részt vennie, melynek során nem csupán feltérképezzük szemének állapotát, de általános egészségi állapotára is kitérünk.

Jelentkezzen most vizsgálatunkra, hogy szemére szabott kezelésünkkel átélhesse az éles látás örömét!

További cikkek