Könnycsatorna gyulladás

Tünetek:

duzzanat a szem körül, fájdalom, könnyezés, váladékozás, bőrpír, láz

Diagnosztikai módszer:

szemvizsgálat

Kezelés:

antibiotikum, műtét

Mi a könnycsatorna gyulladás?

A könnycsatorna gyulladás (más néven dacryocystitis) a szemet érintő betegség, mely okozója általában bakteriális fertőzés. A könnycsatorna gyulladása és/vagy fertőzése újszülötteknél és felnőtteknél is egyaránt előfordulhat. A kezelés a legtöbb esetben antibiotikummal történik.

A könnycsatorna a szemet és az orrüreget köti össze, az egyik feladata, hogy a könnyet (mely rendkívül fontos a szemfelszín nedvesen tartásához) az orrüregbe vezesse. Normál esetben is számtalan baktérium él ezen a területen, azonban, ha a könnycsatorna elzáródik, akkor nagyobb valószínűséggel szaporodnak el a baktériumok és kórokozók.

A könnycsatorna gyulladás fajtái

A dacryocystitisnek két fajtája van – az akut és a krónikus. Az akut gyulladás hirtelen jelentkezik és általában három hónap alatt megszűnik.
A krónikus gyulladás hosszú ideig tart és gyakrabban kapcsolódik szisztémás (egész testre kiterjedő) és autoimmun állapotokhoz. A krónikus dacryocystitisben szenvedő emberek krónikus kötőhártya-gyulladásban is szenvedhetnek.

A krónikus és akut dacryocystitis mellett az állapot lehet veleszületett (születéskor fennálló) vagy szerzett.

A veleszületett dacryocystitis többnyire azért fordul elő, mert a magzatvíz nem távozik teljesen a könnyrendszerből a baba születése után. Az újszülöttkori dacryocystitis akkor következik be, amikor ez a folyadék elfertőződik. A veleszületett gyulladás általában a csecsemő 4-6 hónapos korára kezelés nélkül elmúlik.

A szerzett dacryocystitis egyéb tényezők miatt alakul ki, amelyek közé tartozhatnak a csonttörések, műtétek, daganatok vagy bizonyos gyógyszerek használata, azonban sok esetben a betegség okát nem sikerül kideríteni.

Melyek a könnycsatorna gyulladás jelei és tünetei?

A tünetei a következők lehetnek:

 • Szemfájdalom
 • Duzzanat a szem körül
 • Bőrpír
 • Tályog vagy seb, amely váladékot (gennyet) tartalmazhat a szemhéja belső sarkában
 • súlyos fertőzés esetén láz is előfordulhat

A krónikus dacryocystitis jelei és tünetei kevésbé súlyosak lehetnek, mint az akut könnycsatorna gyulladásé. A krónikus formánál előfordulhat, hogy könnyező a szeme, viszont nem kíséri láz.

Mi okozza a gyulladást?

A könnycsatorna elzáródása okozza a gyulladást. Ezek az elzáródások megzavarják a könnyek áramlását a szeméből az orrüregbe. Az újszülötteknél a csatornát elzáró membrán okozza az elzáródást. Gyermekeknél és idősebbeknél az elzáródást sok minden okozhatja.

könnycsatorna gyulladás ábra

A szerzett dacryocystitishez vezető tényezők közé tartoznak:

 • A kor előrehaladása, gyakran 40 év feletti felnőtteknél fordul elő.
 • Trauma, például csonttörésből vagy orrműtétből származó sérülés.
 • Egyéb betegségek, például az immunrendszert érintő betegségek vagy más típusú gyulladások vagy fertőzések, például arcüreggyulladás.
 • Szokatlan orrszerkezet, orrsövényferdülés, rhinitis
 • Tumorok.
 • Bizonyos gyógyszerek.
 • Nőknél gyakrabban fordulhat elő a szűkebb könnycsatorna miatt (a gyulladásos esetek kb. egynegyede férfi)

Diagnózis és kezelés

A szemészorvos a szem sarkának duzzanatára és bőrpírjára, túlzott könnyezésre és gennyes váladékozásra utaló jeleket vizsgálja meg. A könnyzacskó megnyomásával váladék vagy genny távozhat a szem melletti csatornákból. Ha gennyes váladék van jelen, a váladékból mintát lehet venni és megvizsgálni, hogy meghatározzák a fertőzést okozó baktériumtípust.

Ha a fizikai tünetek nem mutatják egyértelműen a dacryocystitist, vagy ha a szemész meg akarja erősíteni a diagnózist, festődési vizsgálatot végezhet. Ennél a vizsgálatnál egy sárga fluoreszcens festéket helyeznek a szemzugba, és hagyják, hogy az elkeveredjen a szem könnyfilmjével. Ha a könnyelvezető rendszer jól működik, a festéknek néhány perc múlva el kell tűnnie a szem felszínéről. Egy vattapamacsot kell az orrnyílásba helyezni, hogy megnézzék, nem jutott-e festék a könnycsatornán keresztül. Ez a vizsgálat segíthet orvosának megállapítani, hogy a könnycsatorna teljesen vagy részben elzáródott-e.

A gyulladás kezelésének leghatékonabb módja az antibiotikumos kezelés, helyileg vagy akár szisztémásan alkalmazva.

Általában az antibiotikumok gyorsan megszüntetik az akut fertőzéseket. Az antibiotikumokat krónikus fertőzések kezelésére is használják. Egyes esetekben antibiotikumos kenőcsöt vagy szemcseppet írhatnak fel a szemészorvos. Ne próbáljon vény nélkül kapható antibiotikumos kenőcsöt alkalmazni a szemre vagy a szem körüli területre, mivel a vény nélkül kapható kenőcsök nem a szembe való használatra készültek, és irritáló összetevőket tartalmazhatnak.

Ha a gyulladás nem reagál az antibiotikumokra, vagy abban az esetben, ha a gyulladások folyamatosan visszatérnek, kisebb műtéti beavatkozásra lehet szükség.