Kettős látás

Tünetek:

Kettős látás, szellemképes látás, fejfájás, hányinger, szemfájdalom

Diagnosztikai módszer:

Szemvizsgálat, további kép alkotó vizsgáltok lehetnek szükségesek

Kezelés:

Szemtapasz, korrekciós lencsék, műtét

Mit értünk kettős látás alatt?

A diplopia, közismert nevén kettős látás, olyan szembetegség, amely során az emberek egy képből kettőt látnak – legyen az vízszintes, függőleges vagy átlós – egy helyett. Szellemképes látásnak is nevezik, mert az egyik látott kép halványabb, mint a másik.

kettős látást szemléltető kép

Milyen gyakori a kettős látás?

Általában átmeneti probléma, mely viszonylag gyakori, a legtöbb emberrel előfordul. Ezek az esetek fáradtság, a szem megerőltetése, alkohol fogyasztás vagy bizonyos gyógyszerek miatt alakulhatnak ki. Ha azonban a kettős látás tartósan fennáll vagy gyakran fordul elő, fontos, hogy orvoshoz forduljon.

A kancsalság, azaz a szemek helytelen irányba állása a tartósan fennálló diplopia gyakori oka. A kancsalság lehet születéstől fogva jelen lévő vagy később kialakuló (szerzett). A kancsalsággal összefüggő diplopia előfordulási gyakorisága a vizsgált populációtól függően változik. Becslések szerint a gyermekek 2-4%-át érinti.

A diplopia különböző neurológiai állapotokhoz is társulhat, mint például szklerózis multiplex, stroke, fejsérülés vagy a látásban részt vevő idegeket vagy agyi struktúrákat érintő daganatok. A diplopia gyakorisága ezekben az esetekben az adott állapottól és annak súlyosságától függ.

A diplopia súlyosabb egészségügyi állapotok jele is lehet, ezért is fontos, hogy azonnal vizsgáltassa meg a szemét, ha elkezd duplán látni.

Milyen tünetei vannak a diplopiának?

A kettős látáson kívül a diplopia más tünetekkel is járhat, mint például:

 • Fejfájás
 • Hányinger (gyomorpanaszok vagy rosszullét
 • Szédülés
 • Szemfájdalom
 • Homályos látás az egyik vagy mindkét szemében

A kettős látás fajtái

Két fő típusa létezik, a monokuláris és a binokuláris diplopia, vagyis az egyszemes és két szemes kettős látás.

A monokuláris diplopia esetén csak az egyik szemmel lát duplán, a második kép halványabb, szellemképes. A kettős látás az egyik szemen jellemzően inkább magában a szemen belüli problémára utal, mintsem a szemek összehangolásával kapcsolatos problémára. A diplopia hátterében asztigmatizmus, szürkehályog, szemszárazság, keratoconus is állhat, de akár egy rosszul illeszkedő kontaktlencse vagy szemüveg is okozhatja.

Binokuláris diplopia akkor fordul elő, ha valaki csak akkor lát duplán, amikor mindkét szeme nyitva van. A binokuláris diplopia a két szem közötti helytelen összehangoltság vagy koordinációs problémák miatt alakul ki, aminek következtében a két szem képei nem egyesülnek megfelelően az agyban. Súlyosabb alapbetegségek is állhatnak a háttérben (szklerózis multiplex, cukorbetegség, agyvérzés, agyi aneurizmák), gyakran a szemizmok működésének zavarár vezethető vissza.

Horizontális diplopia vs. vertikális diplopia

Ha binokuláris diplopiája van, a kettős látás függőlegesen vagy vízszintesen is jelentkezhet. Az, hogy melyik típus jelentkezik, attól függ, hogy mi okozza a kettős látást és hogyan (vagy miért) nem igazodnak egymáshoz a szemei.

Hogyan diagnosztizálják a diplopiát?

A kettős látás típusának diagnosztizálásához szemész szakorvos alapos vizsgálata szükséges. Íme néhány gyakori lépés a diagnosztikai folyamat során:

 1. Kórelőzmény felvétele: A szemész kérdéseket tesz fel Önnek a tüneteiről, azok kezdetéről, időtartamáról és a kapcsolódó tényezőkről. Érdeklődni fog az általános egészségi állapotáról, a szedett gyógyszereiről, valamint a kórtörténetében előforduló traumákról vagy alapbetegségekről is.
 2. Látásélesség-vizsgálat: Megkéri, hogy olvassa le a betűket egy tábláról, hogy felmérje a látásélességét. Ez segít meghatározni, hogy a kettős látás mindkét szemet vagy csak az egyiket érinti-e.
 3. Szem takarása: A szemész megkéri, hogy egy adott célpontra fókuszáljon, miközben egyszerre csak az egyik szemét takarja el. Ez a teszt felfedheti, hogy a diplopia az egyik szemen vagy mindkét szemen jelen van-e.

Ha egyszemes kettős látása van, egy alapos szemészeti vizsgálatot kell elvégeztetnie.

Ha kétszemes diplopiája van, képalkotó vizsgálatok lehetnek szükségesek, többek között:

 • Mágneses rezonancia képalkotás (MRI).
 • CT (komputertomográfia) vizsgálat.
 • Vérvizsgálat.

Ezek a vizsgálatok teljes képet adnak, segítenek kiszűrni a betegségeket.

Milyen kezelések léteznek a kettős látás kezelésére?

A kettős látás okainak megértése után orvosa talán meg tudja jósolni, hogy a körülbelül meddig tarthat. Egyes esetekben látászavar magától helyreáll, míg más esetekben tartósan fennállhat.

Ezen információk alapján az orvos megpróbál majd olyan kezeléseket ajánlani, amelyekkel a szellemképes látás csökkenthető. Az egyik megközelítés a szem letakarása, ez történhet szemtapasz használatával, vagy a szemüveg egyik lencséjének letakarására szolgáló ragasztószalaggal. A kóros szemmozgások pontos mintájától függően ideiglenes prizmákkal is hatásosak lehetnek a kettős látás csökkentésére.

Ha ezek beválnak, a szemüveg lencséjébe állandó prizmákat lehet csiszolni. Végül, ha a kettős látás állandó problémává vált (kb. 12 hónapig további javulás nélkül), műtétet lehet végezni a szemizmok helyzetének beállítására.

Hogyan előzhető meg a diplopia?

A diplopia kialakulását nem lehet kifejezetten megelőzni, de a szemére való odafigyelés és szemészorvosa rendszeres felkeresése a legjobb módja annak, hogy még azelőtt észrevegye a problémákat, mielőtt azok fájdalmat vagy egyéb tüneteket okoznának. Kövesse az alábbi lépéseket a szem egészségének megőrzése érdekében:

 • Pihentesse szemét rendszeresen a nap folyamán.
 • Minden esetben munkához, sportoláshoz és egyéb tevékenységhez viseljen megfelelő védőszemüveget.
 • Egy-kétévente (vagy szemésze által javasolt gyakorisággal) vegyen részt szemészeti vizsgálaton.